Episodios

  • چرا خالی می‌شیم؟ | درباره پوچی و بی‌حالی
    Jul 5 2024

    تا حالا شده حس کنین خالی شدین؟ حتی وقتی همه چیز داره خوب پیش میره. این بی‌حالی (Languishing) و پوچی توی آدما خیلی اتفاق میوفته. با افسردگی هم فرق داره. در مورد افسردگی توی شماره پنجم (تو تنها نیستی) حرف زدیم. افسردگی (Depression) شاید یک نسخه قوی تر از همین حس باشه. شاید همه چیز از بی انگیزه شدن شروع میشه. توی این قسمت در مورد بی حالی و احساس پوچی حرف زدم.

    منابع:

    1. Languishing: How to Feel Alive Again in a World That Wears Us Down

    2. Hidden brain: Why You Feel Empty

    Más Menos
    42 m
  • ذهن بی‌قرار - قسمت دوم | درباره اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
    Jun 17 2024

    این اپیزود ادامه اپیزود قبلی در مورد اختلال کم توجهی و بیش فعالیه. اونجا درمورد دلایل و پیشینه ADHD حرف زدیم. توی این قسمت هم گفتیم چه راه هایی برای پیشگیری و درمان این بیماری وجود دارن. پس بهتره که پیش از این اپیزود، قسمت اول سری ADHD رو گوش بدید. منابع رو هم اونجا نوشتم.

    Más Menos
    23 m
  • ذهن بی‌قرار - قسمت اول | درباره اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
    Jun 9 2024

    در سالهای اخیر تعداد افراد بیشتری به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی یا همون (ADHD) مبتلا شدند. این بیماری برای مدت طولانی در افراد مبتلا میمونه و در تمرکز و توجهشون اختلال ایجاد میکنه. اینکه چه چیزهایی باعث این اختلال در انسان میشن بحث مفصلی داره.

    ما توی این قسمت بعد از تعریف این اختلال، به دلایل ژنتیکی و عوامل محیطیش هم پرداختیم. همینطور گفتیم که چه ارتباطی بین ADHD و نواحی مختلف مغز هست. پس اینجا درمورد پیشینه و دلایل این بیماری خواهید شنید. قسمت بعدی از سری اختلال کمبود توجه و بیش فعالی هم قراره به روش های تشخیص و درمان بپردازه. اگر خودتون یا اطرافیانتون تا حدی با این مشکل درگیر هستن، این قسمت و بعدیش رو از دست ندین.

    منابع:

    1. Attention-deficit/hyperactivity disorder
    2. Loss of focus at university
    3. Drug addiction, dysregulation of reward, and allostasis
    Más Menos
    24 m
  • اقیانوسی از فکر | درباره بیش‌فکری (اورتینک)
    May 22 2024

    توی دنیای امروز برای اورتینک کردن، برای بیش اندیشی موقعیت کم نداریم. از سرمایه گذاری مالی بگیر تا تحویل پروژه و سوتفاهمی که با یکی از دوستامون پیش اومده. طبق منابع، دو سوم بزرگسالان اظهار کردن که بیش از حد فکر میکنن.


    این همه فکر از کجا میاد؟ آیا بخاطر اینه که ما کلی توی اینترنت میچرخیم و از همه چی خبر داریم؟ یا تکامل ما رو به این سمت میبره؟ درمورد همش صحبت کردم. پس معطل نکنین و گوش بدین. ارزششو داره.


    منابع:

    1. 3 Types of Overthinking — and How to Overcome Them

    2. 7 ways to reduce the time you spend overthinking

    3. Episode 100: Overthinking, overthink podcast

    4. The Science Behind Overthinking



    Más Menos
    26 m
  • جنس دوم | درباره حقوق زنان
    May 10 2024

    روز ۱۲ می یا ۲۲ اردیبهشت، روز تولد مریم میرزاخانیه. ایشون اولین و تنها زن برنده مدال فیلدز، از بزرگترین جوایز ریاضیات در دنیا است. این روز به افتخار ایشون روز جهانی زنان در ریاضیات نام گذاری شده.


    سایت اینترنتی ۱۲ می که به همین مناسبت میپردازه در این مورد نوشته:

    «روز ۱۲ می (۲۲ اردیبهشت) فرصت شادی‌بخشی برای جامعه ریاضی است تا زنان ریاضیدان را گرامی بدارد. این گرامیداشت هرساله در همه جای دنیا برگزار می‌شود. هدف از نام‌گذاری روز جهانی زنان در ریاضیات، الهام‌بخشی به زنان سراسر جهان برای گرامیداشت دستاوردهای آن‌ها در ریاضی است تا به کمک آن بتواند زمینه‌ای را برای ایجاد فضای کاری مناسب، لذت‌بخش و همگانی فراهم کند.»


    البته من در این قسمت نه نامی از مریم میرزاخانی و نه نامی از ریاضیات بردم. چون زیاد به بیوگرافی و همینطور مسائل تخصصی علاقه ای ندارم. پس این قسمت ممکنه بی ربط به این مناسبت به نظر برسه و تنها نقطه اشتراکش همین واژه «زن» باشه.


    توی این قسمت به این پرداختم که چه چیزهایی زمینه ساز حضور گسترده زنها در جامعه شدن و کلی درمورد حقوق زنان، اینکه از کجا شروع شده و به کجا میره، حرف زدم. خلاصه که ارزش شنیدن داره.


    منابع:

    1. History of the Women’s Rights Movement
    2. Women’s History Milestones: Timeline
    3. Women’s rights movementpolitical and social movement
    4. Women's rights

    پ.ن: گوش دادن و به اشتراک گذاشتن این قسمت میتونه به بزرگتر شدن پادکست کمک کنه و من هم میتونم سراغ موضوعات بیشتری برم. ممنونم که گوش میکنین و اگه خوب بود، برای بقیه هم میفرستین.

    Más Menos
    30 m
  • تو تنها نیستی | درباره افسردگی
    May 5 2024
    توجه: در جاهایی از این قسمت درمورد «خودکشی» حرف زدم. اگر آوردن این کلمات در شما احساسات بدی به وجود میاره، لطفا این قسمت رو تنها گوش نکنید. تا حالا زیاد شده که صبح بیدار شیم ولی نتونیم از توی تخت بیایم بیرون. این بی حوصلگی تا حدی طبیعیه. اما متخصصا میگن اگه بیش از دو هفته این اتفاق بیوفته باید براش یه کاری کرد. توی دنیا از هر ۵ نفر حداقل یکیشون توی زندگیش به افسردگی مبتلا شده. این بیماری روحی به دلیل چهره متفاوتش توی افراد، معمولا کمتر جدی گرفته میشه. ولی میتونه مثل بیماری های جسمی یا حتی بیشتر خطرناک بشه. داستان اما اینجا تموم نمیشه. خبر خوب هم داریم. افسردگی از بیماری هاییه که به خوبی درمان میشه. توی این قسمت درمورد افسردگی و علامت‌هاش حرف زدم. گفتم که چه عوامل باعث ایجادش میشن. چندتا راهکار هم برای بهتر شدنش دادم. همچنین یک صحبت کوتاه هم با اطرافیان فرد افسرده کردم. منابع اصلی این قسمت: 1. Bin ich depressiv? 2. Was du über Depressionen wissen solltest پ.ن: گوش دادن و به اشتراک گذاشتن این قسمت میتونه به بزرگتر شدن پادکست کمک کنه و من هم میتونم سراغ موضوعات بیشتری برم.
    Más Menos
    21 m
  • سایه‌های شکست
    May 2 2024
    هر داستانی یک نیمه تاریک هم توی خودش داره. عشق هم یکی از داستان های زندگی ماست. از داستان هایی که ممکنه یک جاهاییش سایه‌هایی از شکست رو ببینیم. این بخش آخر از سری عشق، میل و وابستگیه. توی این قسمت یک مطالعه مربوط به قسمت قبلی رو هم توضیح دادم. این پژوهش، چطور نزدیک شدن دو نفر به قصد رابطه عاشقانه رو بررسی می‌کنه. اما این همه ماجرا نیست. بیشتر این قسمت راجع به شکست روابطه. واسه همینم رفتم سراغ دلایل جدایی. سعی کردم مهم تریناشو بگم. همچنین چندتا مطالعه رو هم درباره خیانت بررسی کردم. پس وقتو هدر ندیم که کلی مطلب هست برای شنیدن.
    Más Menos
    24 m
  • نیمه گمشده
    Apr 25 2024

    توی این بخش در مورد اتفاقاتی که موقع ملاقات دیگری توی بدنمون میوفته گفتم. آیا اون فرد واقعا نیمه گمشده ماست یا این اتفاق ها میتونه با هرکس دیگه توی بدن ما بیوفته؟ اصلا ما بیشتر جذب چه مدل آدمی میشیم؟


    برای بهتر درک کردن این قسمت، خوبه که قسمت قبلی رو هم گوش بدین. البته بدون اون هم متوجه خواهید شد. اما اونطوری بهتره.


    در کنار سیستم عصبی خودکار، دوتا سیستم عصبی دیگه هم نام بردم که توی میل، عشق و وابستگی تاثیر دارن. عه! چرا ترتیبش عوض شد؟ گوش بدین متوجه میشین.

    Más Menos
    22 m