• 28. Myter och sanningar om hormoner?
    Nov 8 2022
    Får alla vallningar under klimakteriet, hormonbehandlingar är lika med Cancer, choklad lindrar PMS och PMS är en myt i sig. Ja ”sanningarna” där ute är många så hur ska man veta vad som är sant och inte? Det ska vi gå till botten med i denna mythbuster-podd där vi kollar sanningshalten i olika nätforumsanningar och reder ut vad som faktiskt stämmer. I säsongens sista program

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    30 mins
  • 27. IBS
    Oct 18 2022

    Buksmärtor, Oregelbunden tarmhälsa, svullnad och andra magbesvär som kan påverka hela livet. Symptom som många säkert kan känna igen sig men som inte alltid har någon självklar förklaring. Idag gräver vi djupare på temat IBS och med oss har vi allmänläkaren Ella Hallberg och poddaren och entreprenören Valerie Aflalo, som själv levt med IBS sedan tonåren och som delar med sig av sina erfarenheter.

    IBS (irritabel tarm) är en diagnos som innebär diarré, förstoppning och/eller smärta utan att sjukvården har kunnat fastställa en konkret orsak. Det är inte bara besvärligt i vardagen utan kan också innebära en risk för dåligt näringsupptag, sämre förmåga att göra sig av med gifter ur kroppen, dysbios (tarmflora med dåliga bakterier) och en ökad risk för inflammation och hormonell obalans.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    47 mins
  • 26. Förlossningsdepression
    Oct 11 2022

    Utifrån förväntas man vara lycklig. Men verkligheten är inte alltid så. Att få barn är ofta förknippat med stor glädje, men för vissa blir kraven, känslorna och chocken överväldigande och man kan drabbas av en förlossningsdepression. I dagens avsnitt pratar vi med Mia Lundin från HerCare och Lotta Gray, som båda vet hur det är att befinna sig i en förlossningsdepression. Det är hög tid att bryta tystnaden kring detta ämne och börja prata mer om det. 


    ⁃ För mig var det tufft. Ganska länge faktiskt. Jag är en extremt kontrollerande person och att då få barn ställde till hela den här perfekta grejen, säger Lotta Gray.


    Det är vanligt att känna sig nedstämd två till tre dagar efter att man fött barn. Men om besvären varar längre kan man drabbas av en depression. Oftast beror en förlossningsdepression på flera faktorer och det är svårt att peka ut exakt varför man drabbas. Symptom kan vara bland annat skuldkänslor, svårt att känna glädje, sömnlöshet, ångest, oro, panik, en vilja att skada dig själv eller barnet. Förlossningsdepression kan drabba både den födande kvinnan, men även medföräldrar och adoptivföräldrar. Det finns bra behandlingar för förlossningsdepression och det är viktigt att våga söka hjälp.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    37 mins
  • 25. Så påverkas dina signalsubstanser och hormoner av alkohol.
    Oct 4 2022

    Ellen Bergström pratar om relationen mellan alkohol, mående - hormoner och signalsubstanser, tillsammans med allmänläkaren Ella Hallberg i podden HERCARE - Kvinnohälsa genom livet. 


    Men även om ADHD-medicin och alkohol. 


    "Adhd-medicin gav mig ett rus. Jag fick samma tunnelseende som när jag drack. Jag kunde stänga känslor och det gav ganska mycket ångest. Jag tappade möjligheten att vara intim eller närvarande med mitt barn”.


    Hör Ellens fina samtal i HERCARE - kvinnohälsa genom livet. Som blir en tankeställare för alla som funderat över sambanden mellan substanserna men också hormonernas roll och vad alkoholen ersätter om vi har obalans i signalsubstans systemet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    1 hr and 4 mins
  • 24. Förklimakteriet.
    Sep 27 2022

    Varför mår jag som jag gör? Vad handlar förklimakteriet om? HerCares barnmorska Mia Maria är med oss och svarar på era frågor om just förklimakteriet. Dubbelslag på hjärtat, illamående, svullen magen, hur vet man vad som är symptom på förklimakteriet eller på något annat?

    Vi går igenom vad som är vad och ni får svar på era frågor. Förklimakteriet är tiden innan du slutar menstruera.

    Ofta börjar det i 40 års ålder och kan vara i allt mellan 1-10 år. Hormonerna kan svaja rejält och vissa kan få både fysiska och känslomässiga problem. Symptomen kan variera och likna både PMS och klimakteriet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    38 mins
  • 23. Hypotyreos
    Sep 20 2022

    I dagens avsnitt berättar Cissi Wallin om hennes erfarenheter av hypotyreos och hashimotos (en autoimmun sjukdom där kroppen utvecklar antikroppar mot sin egen vävnad). Med oss har vi också Ella Hallberg, allmänläkare hos HerCare, som lär oss mer om sköldkörteln.

    Hypotyreos innebär att sköldkörteln är underaktiv, att man har låg sköldkörtelfunktion. Sköldkörteln styr metabolismen, värmereglering och energisystemet och känner efter vad som pågår i kroppen för att kunna bromsa eller gasa på ämnesomsättningen.

    Symptom på hypotyreos kan bland annat vara trötthet, viktuppgång, frusenhet, depression, tung menstruation och hjärdimma. Det finns flera faktorer som ligger bakom sköldkörtelproblem bl.a. långvarig stress, tarmproblem, näringsbrister, undermålig kost, alkohol, allergier, miljögifter, infektioner och andra hormonella obalanser.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    55 mins
  • 22. Hystorektomi - att ta bort sin livmoder.
    Sep 13 2022

    Jag åker inte in till sjukhus. Jag tycker det är skitjobbigt. Men till slut blödde jag varje dag. Järnvärdet rasade. Blodvärdet gick ner. Ändå blundade jag. Tills det absolut inte gick längre. Då var min livmoder så stor att jag såg gravid ut. 1.2kg vägde den. Då fanns det bara en utväg kvar, en hysterektomi. Johanna Toftby berättar i dagens avsnitt om sin erfarenhet av att operera bort livmodern. Detta tillsammans med HerCares barnmorska Mia Maria Hedblom, som reder ut mer om symptom och vad det innebär att just ta bort sin livmoder.


    Hysterektomi innebär att man opererar bort sin livmoder. Operationen kan göras av olika anledningar, exempelvis pga myom, edometrios, cellförändringar eller cancer i livmodern. Ibland tar man även bort äggstockarna. När man har genomgått en hysterektomi får man inte längre mens och man kan heller inte bli gravid. Omkring var tionde kvinna i Sverige genomgår en hysterektomi.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    37 mins
  • 21. PMDS kan ge de mörkaste stunder
    Sep 6 2022

    Jag vill ta livet av mig. Jag känner mig sinnessjuk på riktigt. Så kan Julia Frej uppleva de mörkaste av PMDS stunder. Numera får hon konstant planera livet utefter sin cykel och sin diagnos. Mer om detta i dagens avsnitt tillsammans med mig Anitha Clemence, artisten Julia Frej och HerCares sjuksyster Antonia Armini.


    PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) innebär cykliska symptom som både kan vara fysiska och psykiska. PMDS är en allvarligare form av PMS, särskilt vad gäller de psykiska symptomen. Symptomen uppstår mellan ägglossning och menstruation, och många kan uppleva den tiden som väldigt väldigt svår.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    51 mins