Episodios

  • El primer quiz de la temporada de "La Terra és plana" - 29/09/24
    Sep 29 2024
    Aquesta temporada, ens posem a prova amb el Joan Anton Català un cop al mes amb el quiz de "La Terra és plana". I avui, per fer-ho, comptem amb el fan número 1 de la secció: el Joan, que té sis anys.
    Más Menos
    19 m
  • Per què ha sortit malament el projecte espacial de Boeing? - 22/09/24
    Sep 22 2024
    Amb el Joan Anton Català repassem el projecte espacial de Boeing, que aquest estiu ha estat notícia pel malson que ha viscut. Tot i que tenien tots els números per ser l'empresa que retornaria l'home americà a l'espai, ha vist com Space X, d'Elon Musk, li ha passat al davant. Per què?
    Más Menos
    17 m
  • Com es forma un tornado? - 15/09/24
    Sep 15 2024
    Avui amb el Joan Anton Català ens fixem en un dels fenòmens meteorològics més misteriosos que coneixem: els tornados. Com es formen? Com es mesuren? Es poden aturar?
    Más Menos
    19 m
  • Què vol dir que hi ha túnels a la Lluna? - 08/09/24
    Sep 8 2024
    Arrenquem nova temporada de "La Terra és plana" repassant les notícies de l'espai més destacades d'aquest estiu: l'exploració del Perseverance a Mart, la visita de l'ESA a Apophis, i els túnels de la Lluna.
    Más Menos
    20 m
  • L'examen final de temporada, amb un fan molt especial! - 07/07/24
    Jul 7 2024
    Avui, últim capítol de la temporada, ens sotmetem a l'examen final del Joan Anton Català per veure què hem après a la secció aquest any. I ho fem amb un fan molt especial de "La Terra és plana": el Joan, un nen de sis anys que s'ha escoltat totes les seccions, algunes, diverses vegades.
    Más Menos
    19 m
  • És real la ciència rere "Interstellar"? - 30/06/24
    Jun 30 2024
    "Interstellar", de Christopher Nolan, és una de les pel·lícules de ciència-ficció més aclamades de la història recent del cinema. Avui, amb el Joan Anton Català, analitzem la ciència real rere tots els plantejaments astronòmics que presenta el film i que va idear Kip Thorne, un Premi Nobel de Física.
    Más Menos
    17 m
  • Per què se'ns rovellen les coses? - 23/06/24
    Jun 23 2024
    Avui, amb el Joan Anton Català, una lliçó de química que ens afecta al nostre dia a dia: l'oxidació. Per què se'ns rovellen les coses metàl·liques amb tanta facilitat? Quin procés químic fa que hàgim de llençar estris, i repintar baranes, i fer còpies de claus? I quin rol hi té, en tot això, l'oxigen?
    Más Menos
    17 m
  • Per què s'ha trobat gebre d'aigua als volcans de Mart? - 16/06/24
    Jun 16 2024
    Avui amb el Joan Anton Català ens fixem en la que ha estat la notícia astronòmica de la setmana. Un descobriment que ens ha posat la pell de gallina: el de gebre d'aigua sobre els volcans de Mart, el nostre planeta preferit. Es tracta dels volcans més alts de tot el sistema solar, situats a prop de l'equador del planeta, i on, a priori, no s'hi hauria d'haver trobat res. Què suposa, aquest descobriment? Com canvia el que coneixem del planeta vermell?
    Más Menos
    18 m