Litteraturhusets podkast  By  cover art

Litteraturhusets podkast

By: Stiftelsen Litteraturhuset
  • Summary

  • Litteraturhuset i Oslo er Norges første og Europas største litteraturhus, og er viet litteraturformidling i ordets romsligste forstand. Siden åpningen høsten 2007 har forfattere fra alle verdensdeler gjestet huset, og gjennom lesninger, samtaler, foredrag og debatter etterstrebes det å åpne for nye erfaringshorisonter og perspektiver på hvordan samfunnet, verden og menneskene rundt oss ser ut.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    275062
    Show more Show less
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodes
  • My African Reading List: Leila Aboulela
    Jul 14 2024

    Leila Aboulela er en sudansk forfatter som bor i Skottland. Hun er forfatter av seks kritikerroste og prisvinnende romaner, blant annet The Translator (1999), Bird Summons (2019) og River Spirit (2023), samt en rekke skuespill og flere novellesamlinger. Abouela var den aller første vinneren av Caine Prize for Fiction, og hun er valgt inn i The Royal Society of Literature.


    Dette er Leila Aboulelas leseliste:

    • Maaza Mengiste, The Shadow King (Skyggekongen)
    • Tayeb Salih, Season of Migration to the North (Trekket mot nord)

    The Wedding of Zein

    • Naguib Mahfouz, The Cairo Trilogy (Palace Walk, Palace of Desire, Sugar Street) - Kairo-trilogien (Mellom to slott, Begjærets palass, Sukkerhuset)

    The Thief and the dogs

    • Ahdaf Soueif, In the Eye of the Sun
    • Fatin Abbas, Ghost Season
    • Isabella Hammad, The Parisian (Pariseren)

    Enter Ghost (Gjenferdet inn)


    I denne podkastserien inviterer Stiftelsen Litteraturhuset forfattere og tenker til å snakke om sine forfatterskap, lesepraksis og sin leseliste fra det afrikanske kontinentet og diaspora.


    Intervjuer i denne episoden er Åshild Lappegård Lahn


    Redigering og produksjon ved Stiftelsen Litteraturhuset.


    Musikk av Ibou Cissokho


    Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    30 mins
  • Lucys mange liv: Elizabeth Strout og Kjersti Skomsvold
    Jul 7 2024

    Elizabeth Strout har etablert seg som en av den amerikanske samtidslitteraturens mest egenartede stemmer, elsket av lesere og kritikere. Det internasjonale gjennombruddet kom med romanen Olive Kitteridge, som Strout vant Pulitzerprisen for i 2009, og som også ble adaptert til en prisbelønt miniserie. Siden har hun skrevet fire bøker i Lucy Barton-serien, Jeg heter Lucy Barton, Hva som helst er mulig, Åh, William! og Lucy ved havet, alle oversatt av Hilde Rød-Larsen.

    Romanene om Lucy forteller om utsatthet, fattigdom, sorg og barndomstraumer – men også om verdien av håp, kunst og kjærlighet. Lucy vokser opp i en fattig og dysfunksjonell familie på landsbygda i Illinois, men klarer å bli forfatter mot alle odds. Romanene sirkler inn småbylivet og ulike epoker i Lucys liv, fra den langsomme oppvåkningen mot å bli forfatter, en som forteller, en som gir mening til verden med ord.

    Det er i det stillferdige, hverdagslige livet at de store dramaene utspiller seg i Strout sine romaner og noveller, med dybde, varme og kompleksitet skildres vanlige folks følelsesliv, samtidig som hun har et skarpt blikk for større samfunnsstrukturer og systemer som mennesket bevisst og ubevisst inngår i.

    Strout møter forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold til samtale om felleskap, familie og forandring.

    Samtalen foregår på engelsk.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    58 mins
  • Ikke gi deg. Foredrag ved Elizabeth Strout
    Jul 7 2024

    Elizabeth Strout er en av de fremste stemmene i amerikansk samtidslitteratur, og både leserne og kritikerne setter henne høyt. Hun begynte å skrive i ung alder, men det kom til å ta mange år før hun fikk noe utgitt. Den gangen var mantraet hennes «ikke gi deg.»

    I år er Strouts debutroman, Amy og Isabelle, endelig tilgjengelig på norsk (oversatt av Hilde Rød-Larsen). Det internasjonale gjennombruddet kom med romanen Olive Kitteridge, som hun ble tildelt Pulitzerprisen for i 2009, og som senere ble adaptert til en prisvinnende miniserie med samme navn. Siden da har hun skrevet fire bøker i serien om Lucy Barton: Mitt navn er Lucy Barton, Hva som helst er mulig, Lucy ved havet og Åh, William! – og gjennom disse har Strout vist seg som en både uredd og dypt empatisk forfatter.

    «Du kan ikke skrive litteratur og ta forbehold,» har Strout sagt. I likhet med hennes romankarakter Lucy Barton, vokste Strout opp på et lite tettsted i en streng familie. Da var bøker mirakler og tilfluktssteder, der hun forsto at hun ikke var alene.

    I dette personlige foredraget vil Strout snakke om sin vei fra tidlige skriverier til å bli en publisert forfatter, og underveis vil hun trekke fram noen av forfatterne og bøkene som har formet og påvirket henne underveis, deriblant Alice Munro, Eudora Welty og Ernest Hemingway. Strout har alltid observert menneskene rundt seg, og i foredraget vil hun snakke om hvor hun finner inspirasjon til romankarakterene sine, og hvordan hun klarte å gi slipp på forbeholdene.

    Foredraget er på engelsk.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    42 mins

What listeners say about Litteraturhusets podkast

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.