Människorna bakom larmen  Por  arte de portada

Människorna bakom larmen

De: Stockholms universitet
  • Resumen

  • Många av de kemikalier vi kallar för miljögifter idag var en gång i tiden fantastiska mirakelmedel som utvecklats för att lösa dåtidens samhällsproblem. Men någonstans på vägen upptäckte vi att de kunde vara skadliga. Hur gick det till? Idag är vi beroende av många tusentals kemikalier. Vi vet inte hur farliga de flesta av dem är. Hur hamnade vi här och vart är vi på väg? Miljöforskaren Jana Johansson intervjuar de som jobbar med att upptäcka miljöproblem och de som är satta att hantera dem, forskarna som var med när det begav sig och de som är yrkesverksamma idag. 

    En podd av Jana Johansson. Producent Lars In de Betou


    Fler poddar med koppling till Stockholms universitet

    https://www.su.se/poddar


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Stockholms universitet
    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodios
  • Metylkvicksilver – om hunger och förgiftning i Irak
    May 2 2023

    År 1971 utbryter en mystisk epidemi i Irak. Det ska visa sig att den kommer ur ett ambitiöst försök att hindra hungersnöd. Genom en serie olyckliga omständigheter hamnar giftet metylkvicksilver i en rad livsmedel, varpå hjärnskadade patienter fyller sjukhusen. Arne Jernelöv berättar i det här avsnittet om vad det var som hände och hur han, som utsänd av WHO, hjälpte till att kartlägga och hantera katastrofen.

     

    Medverkande: Arne Jernelöv, professor emeritus i miljöbiokemi


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    21 m
  • Kvicksilver – ett tidigt miljöpussel
    Mar 20 2023

    Hur hänger kronans vilt, Erik XIV:s död, Sveriges atomenergiprogram och den japanska byn Minamata ihop med hur mycket fisk du råds äta? Ett av Sveriges första miljölarm handlade om fågeldöd och giftig mat. Orsaken var kvicksilver, ett grundämne som finns i naturen och har använts av människor i tusentals år. Under 1900-talet användes metallen i industri och jordbruk trots att den var ett välkänt gift. Man kunde inte ana att det skulle orsaka skada när det släpptes ut i naturen. Det här avsnittet handlar om de svenska forskare som under 50- och 60-talen kartlade kvicksilvers beteende i miljön och på så vis skapade ett forskningsfält som ännu är stort idag.


    Medverkande: Arne Jernelöv, professor emeritus i miljöbiokemi


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    30 m
  • Surt regn – miljöfrågan blir internationell
    Feb 24 2023

    Under den tidiga industrialismen sågs bolmande skorstenar som en markör för utveckling och välstånd. När man förstod att luftföroreningar kan skada människors hälsa byggde man högre och högre skorstenar så att röken skulle blåsa bort. Man kunde inte tänka sig att det som skickades upp i luften skulle regna ner någon annanstans. Svante Odéns larm om surt regn 1967 förändrade den bilden. Men det tog flera decennier av diplomatiskt arbete för att den skulle accepteras i Europa. Surt regn brukar framhållas som ett exempel på ett miljöproblem som blivit löst. Hur gick det till? Det här avsnittet tar oss från ”The great London smog” genom Kalla kriget förbi skogsdöd, gruvstrejk och Berlinmurens fall fram till våra dagar.


    Medverkande: Peringe Grennfeldt (senior rådgivare, IVL Svenska Miljöinstitutet), Henning Rodhe (professor emeritus i kemisk meteorologi, Stockholms universitet)


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    31 m

Lo que los oyentes dicen sobre Människorna bakom larmen

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.