Episodios

  • #75 Anita Malmedal - Norsk internasjonalt skipsregister (NIS)
    Jun 28 2024

    I 1987 ble Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) etablert i Bergen. Skipsfarten hadde da vært igjennom en dyp krise og registeret skulle bidra til at Norge skulle overleve som skipsfartsnasjon. En konsekvens var færre norske arbeidsplasser i utenriksflåten. Anita Malmedal er gjest i studio. Hun var første daglige leder for skipsregisteret og forteller om NIS og hvordan det var å jobbe for registret i starten.

    Más Menos
    22 m
  • #74 Nicholas H. Møllerhaug - Farmors og farfars krig
    Jun 14 2024

    Einar Møllerhaug var krigsseiler og opplevde ekstreme ting til sjøs som senkningen av Hitlers Scharnhorst, D-dagen i Normandie og deltakelse i Murmansk-konvoiene. Barnebarnet Nicholas Møllerhaug har skrevet bok om farfarens erfaringer fra krigen og hvordan innsatsen påvirket familieliv. Nicholas Møllerhaug er gjest i studio.

    Más Menos
    34 m
  • #73 Arild Marøy Hansen - Skipsfunn i Bergensområdet
    Jun 7 2024

    I denne podkasten tar vi et dypdykk til sjøbunnen rundt Bergen for å se etter spor etter mennesker. Hvilke skipsfunn finnes der nede og hva kan de fortelle oss om sjøfartshistorien? Gjest i studio er Arild Marøy Hansen, tidligere amanuensis ved Bergens Sjøfartsmuseum der han har jobbet mye med maritim arkeologi.

    Más Menos
    33 m
  • #72 Espen Ytreberg - Den industrielle hvalfangsten
    May 31 2024

    Hvalfangsten er en ofte oversett del av norsk historie. Vi har imidlertid en lang tradisjon med hvalfangst, som strekker seg fra den tradisjonelle fangsten langs kysten og i Nordøst-Atlanterhavet til den industrielle virksomheten i Sørishavet på 1900-tallet. Gjest i studio er Espen Ytreberg, forfatter av boken "Utryddelsen". Boken gir et unikt perspektiv på hvalfangsten fra arbeidernes ståsted, og sammen med Ytreberg snakker vi om hvordan denne æraen nesten førte hvalbestandene til randen av utryddelse og ser på industrialiseringens innvirkning på hvalfangsten.

    Más Menos
    53 m
  • #71 Håkon Berge - Telavågtragedien
    May 24 2024

    Våren 1942 ble sivilbefolkningen i Telavåg i Øygarden utsatt for en hevnaksjon fra den tyske okkupasjonsmakten. Aksjonen har blitt kalt den største terroraksjonen i Norge før 22. juli. Komponisten Håkon Berge har laget et nytt verk inspirert av denne hendelsen som blir urframført under Festspillene i Bergen. Vi har invitert Berge i studio for å snakke om hvordan han formidler historie gjennom musikk, og hvordan slike brutale overgrep kan inspirere til å skape ny musikk.

    Más Menos
    30 m
  • #70 Per Erik Nielsen - Velferden
    May 10 2024

    Etter den 2. verdenskrig ønsket den norske stat å bedre forholdene til sjøs for sjøfolkene. I 1947 ble Statens velferdskontor for handelsflåten opprettet, populært kalt «Velferden». Per Erik Nielsen jobbet i Velferden fra 1974 og forteller om hvordan man la til rette for at sjøfolk i handelsflåten skulle ha en meningsfull fritid.

    Más Menos
    31 m
  • #69 Dag Hundstad - Sølvskonnerten
    May 2 2024

    Sommeren 1816 var skonnerten «Plattsburg» på vei fra Baltimore i USA til Tyrkia. Om bord var 19 kister med sølv- og gullmynter! Dette er utgangspunktet for en utrolig historie om den såkalte «sølvskonnerten». Dag Hunstad er professor i historie ved Høyskolen Innlandet og forfatter av boken «Sølvskonnerten». Han er gjest i studio og forteller om det utrolige mytteriet på skonnerten og dets forbindelse til Sørlandet. Bård Gram Økland er programleder og Ådne Sørheim Søhoel er produsent.

    Más Menos
    21 m
  • Livet til sjøs #6: Egil Hansen Røstvær
    Apr 26 2024

    Hvordan var det å seile til sjøs i 1960-årene? Egil Røstvær er gjest i Museum Vest podden og gir noen glimt av sin tid til sjøs. Røstvær har arbeidet på flere skip, blant annet for rederiet Det Bergenske Dampskipsselskab (BDS). Han har også arbeidet i Sjøforsvaret, på Bergens Mekaniske Verksteder (BMV) og i offshore petroleumsvirksomhet. Programleder i studioet på Bergens Sjøfartsmuseum er Bård Gram Økland, og produsent er Ådne Sørheim Søhoel.

    Más Menos
    37 m