Episodes

  • Sabem viure en pau?
    Jan 25 2024
    Ucraïna, Gaza... i les desenes de guerres que hi ha per diferents punts del món ens conviden a mirar enrere i comprovar... que hi ha encara més guerres, més conflictes, més batalles.
    Així que avui ens preguntem: els éssers humans, sabem viure en pau?
    L'Ari i en Víctor, aquest cop en companyia del Jan, s'ho pregunten sense acabar d'entendre ni com ni per què. Així que ens queda el millor recurs possible: anar als museus a preguntar als qui en saben!
    Coneixerem la història dels caps clavats d'Ullastret de la mà de Gabriel de Prado i també visitarem el Museu Etnogràfic de Ripoll, on conversarem amb Roser Vilardell, i el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on Sílvia Alemany ens explicarà el programa de memòria democràtica 'Àngel Jiménez'.
    En definitiva, tres punts de vista complementaris que ens aproximen una mica més a la naturalesa bèl·lica de la Humanitat.
    Show more Show less
    13 mins
  • Com es feien fotos... abans de les fotos?
    Jan 18 2024
    Quantes fotos teniu al mòbil? Sou com l'Ari, que en té milers? O com en Víctor, que amb prou feines fa un parell de fotos per viatge?
    Fer fotos constantment significa documentar petits instants de les nostres vides, el que vol dir que generem una quantitat enorme de petits (o grans) arxius vitals.
    Això ens porta a preguntar-nos... I quins eren els precedents de les fotos? Com es feien les fotos abans que fossin el que ara són? Per a obtenir respostes, anem al Claustre de la Catedral de Girona, on el director del museu Tresor de la Catedral, Joan Piña, ens mostra els que podrien ser els primers 'selfies' de la història de Catalunya.
    Hi anirem també al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on coneixerem (de la mà d'Emma Coll) els tallers de cianotípia i altres activitats i exposicions.
    Show more Show less
    9 mins
  • Uns tant... i d'altres tan poc. Parlem de desigualtat
    Jan 11 2024
    Com ens agrada pensar que tots som iguals! Davant la llei, a la feina, a casa... Però sabem que no sempre és ben bé així! L'Ari i en Víctor s'ho pregunten a partir d'una anècdota casual, gairebé una broma, que s'acaba convertint en reflexió gràcies als museus.
    Avui parlarem de desigualtats al llarg de la història i ho farem de la mà de Quim Tremoleda (MAC Empúries), Ramon Buixó (MAC Girona) i Eva Pasqual (Museu del Joguet de Figueres).
    Show more Show less
    14 mins
  • És possible un fast food saludable i de Km.0?
    Dec 21 2023
    Ets de burger o d'anxova? Llesca de pa o el tupper de la mama? Avui ens preguntem si és possible menjar bé, saludable i ràpid! Ah, i de quilòmetre zero! A les comarques de Girona en sabem (i molt) de menjar saludable i per llepar-se els dits!
    Per saber la resposta a les nostres preguntres, avui anem a visitar diferents museus: començarem pel Museu de l'Anxova i de la Sal a l'Escala; seguirem per l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries i acabarem el recorregut al Museu de la Pesca de Palamós. Som-hi!
    Show more Show less
    10 mins
  • És dur ser jove!
    Dec 14 2023
    Feines precàries, dificultat per accedir a un pis digne... És dur ser jove! ...O no? Avui l'Ari i en Víctor es plantegen aquesta qüestió des d'una perspectiva històrica. Perquè si avui les dificultats tenen a veure amb el progrés social o personal, al llarg de la història estava en joc la pròpia supervivència.
    Com sempre, busquem respostes als museus. En aquesta ocasió anem a parlar amb el Museu del Joguet de Figueres, el Museu del Suro de Palafrugell i el MAC Ullastret. Tres perspectives ben diferents per a una mateixa pregunta.
    Ens acompanyes a la nostra no-visita als museus?
    Show more Show less
    12 mins
  • Condicions de treball a comarques de Girona
    Nov 30 2023
    És dur trobar feina! Però també és dur aguantar segons quines condicions de treball. Encara avui és així, ja sigui per la pròpia duresa d'algunes feines o bé per les condicions a què determinades empreses sotmeten els seus treballadors i treballadores.
    Avui l'Ari i en Víctor es pregunten com de dures eren les feines d'abans i fins a quin punt estaven protegits els empleats de dècades o segles enrere. Per saber-ne les respostes, un cop més les busquen als museus: aquest cop anirem al Museu de la Terracotta, a La Bisbal, i l'Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d'Empúries.
    Ens hi acompanyeu en aquest viatge?
    Show more Show less
    11 mins
  • El mar: identitat mediterrània
    Nov 23 2023
    "Podries viure sense mar?", li pregunta en Víctor a l'Ari. I ella respon: "no, de cap manera!".
    I és que el mar és molt més que un acompanyant paisatgístic: és tot un element d'identitat cultural del Mediterrani, que com veurem ens uneix molt més del que ens separa.
    Avui a 'No vaigs als museus' busquem els nostres referents marítims a través del Museu de la Mediterrània de Torroella de montgrí i del Museu de la Pesca de Palamós.
    Show more Show less
    9 mins
  • Moviments migratoris: un fenomen recent?
    Nov 16 2023
    Quan fa que hi ha moviments migratoris a Catalunya? Cinquanta anys? Un segle? Més de 500 anys? I si us diem que les migracions han estat una constant a les comarques gironines des de la prehistòria? Avui a ‘No vagis als museus’ ens preguntem per aquest fenomen i, com sempre, busquem les respostes als nostres museus. Començarem per Banyoles amb la idea de comprovar si ja al Neolític podíem parlar d’això que avui en diem “multiculturalitat”. Parlarem amb Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles, i Andrea Ferrer, conservadora del Museu Arqueològic de Banyoles. Conversarem també amb Quim Tremoleda, arqueòleg del jaciment d’Empúries, i finalment amb Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona. Ja us avancem que les respostes us sorprendran!
    Show more Show less
    10 mins