Episodes

  • Capítol 51: La riuada del Vallès de l’any 1962
    Apr 4 2024
    Després d'una llarga temporada de sequera, el dia 25 de setembre de l'any 1962 va arribar la pluja i ho fa fer amb força. Es van acumular fins a 240 litres per metre quadrat en menys de 3 hores. Una situació de pluges torrencials que van fer créixer de manera sobtada els trams finals del Llobregat i el Besòs i els seus afluents, i va provocar el desastre natural més greu a casa nostra, amb un miler de morts. Després de tot plegat, ara, 62 anys després de la riuada, l'Ajuntament de Terrassa ha iniciat una acció amb diversos objectius: retre homenatge a totes les víctimes, engegar la recerca d'infants desapareguts i identificar les víctimes que encara no ho estan.
    Show more Show less
    24 mins
  • Capítol 50: Pic de calor històric del juliol de 2023
    Mar 7 2024
    El dia 18 de juliol de l'any 2023 es va batre a Catalunya el rècord de temperatura més alta mai registrada. Es van arribar als 45,1 °C a les estacions meteorològiques de Navata i del Pantà de Darnius (a l'Alt Empordà). Una massa d'aire molt càlida combinada amb un vent de garbí reescalfat i sec va disparar els termòmetres en aquest punt del país, batent, amb escreix, un nou rècord.
    Show more Show less
    23 mins
  • Capítol 49: Entrevista al pilot d'avió, Jordi Martin
    Feb 22 2024
    En aquest capítol parlem amb el Jordi Martin. Ell és comandant de vol d'una companyia aèria i, sovint, comparteix a certes xarxes unes fotografies espectaculars de fenòmens meteorològics. Amb ell parlem de com el temps afecta en el moment d'enlairar un avió, de volar o d'aterrar. Analitzem com actuen els pilots en casos de pluja, de tempesta, de vent, de neu, de gel, de fred intens...
    Show more Show less
    24 mins
  • Capítol 48: Els aiguats del Tarragonès del setembre de 2022
    Feb 8 2024
    En aquest capítol repassarem què va passar per les festes de Santa Tecla de l'any 2022, quan un episodi de tempestes va afectar bona part de Catalunya. La comarca en què es va acumular més aigua va ser el Tarragonès, i tot estava a punt per a la festa més gran de la ciutat. Reviurem aquell aiguat amb la Laura Ramoneda, sotsinspectora del cos de Bombers de la Generalitat, l'Esteve Giralt, periodista de RAC1 i 'La Vanguardia', i l'Àngel Alonso, veí del Catllar.
    Show more Show less
    22 mins
  • Capítol 47: Com es fa una previsió del temps?
    Jan 25 2024
    En aquest capítol parlem amb tres professionals del Servei Meteorològic de Catalunya: la Sarai Sarroca, directora del Meteocat, el Santi Segalà, cap de l'àrea de Predicció i el Jordi Moré, cap de l'àrea de Recerca Aplicada i Modelització. Amb ells, expliquem com es fa una previsió del temps, d'on surten els models meteorològics i com han evolucionat amb els anys. Tot plegat, amb l'objectiu de fer entendre als oients el funcionament dels pronòstics.
    Show more Show less
    21 mins
  • Capítol 46: Inundacions al Maresme, l'octubre del 2016
    Jan 11 2024
    Entre el dia 12 i 13 d'octubre de l'any 2016 es va produir a Catalunya un episodi de precipitació general que va deixar pluges molt abundants en alguns punts del país. La comarca del Maresme va ser la més afectada i fins i tot alguns registres van superar els 250 litres per metre quadrat. A Vilassar de Mar una persona va morir mentre intentava arribar fins al seu cotxe. En parlem amb testimonis i experts.
    Show more Show less
    21 mins
  • Capítol 45: Sequera, amb el paleoclimatòleg Mariano Barriendos
    Dec 28 2023
    En aquest capítol parlem de la sequera i ho fem amb Mariano Barriendos, paleoclimatòleg. Amb ell donem un cop d'ull al passat per veure amb quines situacions de falta d'aigua s'ha trobat el nostre país i en quins moments. També parlem de la sequera actual i de la gestió que se n'està fent. Al final, donem un cop d'ull al futur per veure cap a on ens portarà el canvi climàtic.
    Show more Show less
    23 mins
  • Capítol 44: La tempesta solar caníbal
    Dec 14 2023
    Al voltant del 29 de novembre de l'any 2023 hi va haver una gran erupció al Sol, dirigida cap al nostre planeta. Se la va anomenar tempesta solar caníbal. Es van veure aurores boreals des de latituds baixes, on no és habitual. En parlem amb el Miquel Sureda, professor investigador de la UPC a Terrassa i divulgador científic, i amb l'Aleix Roig, responsable del Parc Astronòmic de Prades.
    Show more Show less
    21 mins