• Podcast mai cald cu 2°Celsius

  • By: Raul
  • Podcast

Podcast mai cald cu 2°Celsius

By: Raul
  • Summary

  • 2Celsius este o organizație de mediu grassroots promotoare a unor idei verzi și politici publice progresiste. Organizația e orientată în principal pe cercetare și advocacy la nivel european, regional (CEE) și național în materii precum transportul curat, bioenergie, politici climatice (carbon sinks, gaze fluorurate, calitatea combustibililor, metan, tranziție justă etc.). Un punct important al acțiunilor 2C e ceea ce s-ar numi litigii strategice, organizația a fost reclamantă în People’s Climate Case, EU Biomass Case – la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg sau în Procesul Aerului Curat de la Tribunalul București (unde Planul Integrat de Calitatea Aerului al PMB a fost anulat în instanță). Organizația are și o falangă de producție media; acest podcast e parte a ei și e editat de Raul Cazan. Cuvinte cheie: schimbări climatice, ecologie, Uniunea Europeană, Europa Centrală și de Est, România, politici de mediu, mediu înconjurător, păduri, biomasă, biodiversitate, energie, bioenergie, metan, gaze fluorurate, transport, carbon, CO2, IPCC, UNFCCC, Green Deal
    © 2023 Podcast mai cald cu 2°Celsius
    Show more Show less
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2
Episodes
  • Programul Rabla, un eșec social
    Dec 28 2022

    Am urcat aici discuția publică legată de raportul Impactul social al schemelor de reînnoire a parcului național auto: programele Rabla și Rabla Plus. Cercetarea arată că programele derulate de AFM nu sunt accesibile pentru majoritatea populației și nu aduc beneficii mediului. La discuția moderată de Raul Cazan au participat cele două studioase și autoare ale studiului, Adela Fofiu și Natalia Ciobanu, apoi Corina Murafa - co-liderul inițiativei globale a Ashoka privind clima, Next Now / Planet & Climate, Silviu Ionescu - reprezentatul Ford Romania, Adrian Sandu, secretar general ACAROM, Loredana Pană și Mihai Stoica de la 2Celsius.

    Raportul, comisionat de 2Celsius - realizat de cercetătoarele Natalia Ciobanu și Adela Fofiu și finanțat de European Climate Foundation, analizează Rabla și Rabla Plus din perspectiva impactului social și a modului în care sunt abordate sărăcia și alte probleme sociale legate de mobilitate și acces, fiind alocate peste 5 miliarde de lei în ultimii 16 ani.

    Acest studiu arată inabilitatea schemelor de înnoire a parcului auto de a aborda problema sărăciei și accesului la mobilitate. E un studiu exhaustiv care, alături de cele privind impactul de mediu al programului Rabla, construiește cu metode științifice și analize de date, o campanie de advocacy de înverzire și democratizare a programelor guvernamentale privind mobilitatea”, spune Raul Cazan, Președintele 2Celsius.

    Show more Show less
    1 hr and 20 mins
  • Ștefan Guga. Mașini electrice și joburi pierdute
    Dec 15 2022

    Tranziția către vehicule electrice va avea un impact serios pe piața muncii, dar și pe piața auto în toată Europa. România, în lipsa planurilor de adaptare la noile realități ecologice și industriale va suferi mult decât țările surori din regiune. Expertul în politici de muncă și în industria auto, Ștefan Guga, autorul studiului TRANZIȚIA LA VEHICULE ELECTRICE ÎN ROMÂNIA ȘI IMPACTUL EI SOCIOECONOMIC, analizează industria auto din România din perspectiva electrificării și oferă recomandări pentru policymakers.

    Autorul, Ștefan Guga, are un doctorat în sociologie și antropologie la Central European University din Budapesta. Din 2016, este consultant și specialist în industria auto pentru o companie europeană care oferă expertiză în interesul salariaților. Ștefan are o vastă experiență de cercetare și consultanță în chestiuni ce țin de relații de muncă atât în România, cât și în Europa.

    Show more Show less
    1 hr and 18 mins
  • Pîrvulescu despre politici și politică verde
    Jun 16 2022

    Profesorul Cristian Pîrvulescu - așteptam de ceva timp un episod în care să discutăm termeni precum politici ecologice sau politică verde. Dar și faptul că... în contextul publicitării "soluției” fosile a gazului metan ad nauseam, ne lovim de o mantră repetată ritualic și puternică precum o piatră în constructele intelectuale din sfera publică de la noi: independența energetică. E acest concept dincolo de bine și de rău? Are conceptul o valoare în sine? Și… ce-i aia independendență energetică - care îi este definiția ori definițiile în diverse accepțiuni tehnice ori ideologice? Și de ce gazul metan e, la noi, un panaceu pentru schimbările climatice?

    Raul Cazan


    Show more Show less
    1 hr and 13 mins

What listeners say about Podcast mai cald cu 2°Celsius

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.