Episodes

  • #000 - Introducere la Podcastul de Istorie (2021)
    Feb 13 2017
    Acesta este un episod introductiv pentru Podcastul de Istorie. În el încercăm să răspundem unor întrebări pe care ar putea să le aibă cineva la o primă audiție.
    Show more Show less
    18 mins
  • #001 – Începem din preistorie
    Feb 13 2017
    Salut, și bine v-am găsit la primul podcast de istorie din România – cel puțin după știința noastră. Suntem Dorin și Sergiu, doi amatori de istorie care ne-am apucat să și vorbim despre asta. Și vrem să trecem prin toată istoria României – după puterile noastre. Și pentru că am zis să explicăm încă de la început de ce sunt importante oalele și pietrele pe care le vedem expuse la toate muzeele din România, am zis să începem cu câteva note legate de preistorie.
    Show more Show less
    39 mins
  • #002 – Marea migrație din Africa
    Feb 19 2017
    Continuăm incursiunea în vechime cu o discuție despre marea migrație a Homo Sapiens din Africa în care aflăm și care e capitala Ugandei, cam cum arată dieta paleo pe bune și încercăm să acoperim cam tot ce am înțeles noi din Paleolitic. Probabil o să identificați câteva prostioare pe care le zicem și vă rugăm să ni le ziceți fie pe pagina de Facebook, fie prin e-mail (vezi mai jos).
    Show more Show less
    36 mins
  • #003 – Despre mezolitic, cu o vizită prin școala generală
    Feb 26 2017
    Săptămâna aceasta vorbim despre mezolitic, ca perioadă de tranziție, și despre una din primele culturi europene, cultura mezolitică Schela Cladovei. © Don Hitchcock donsmaps.com Schela Cladovei Mai încercăm să (ne) explicăm cum se identifică ce fel de moarte au avut oamenii găsiți în diversele situri arheologice, cum apar zombies și câte ceva despre Semiluna fertilă leagănul civilizației curente. Semiluna fertilă, sau cornul abundenței imagine via Wikipedia.
    Show more Show less
    51 mins
  • #004 – Revoluția neolitică/agriculturală
    Mar 5 2017
    În episodul acesta, alături de Darth Vader, vorbim despre revoluția neolitică și agriculturală. Lucruri de bază ce înseamnă această revoluție neolitică, de ce apare ca fenomen, unde apare și cum se întinde asta ca să punem bazele pentru ceea ce va urma, când ne vom concentra din ce în ce mai mult pe Europa de Est și, implicit, ce se întâmplă pe teritoriul României. Cât de curând vom renunța și la colaborarea cu Darth Vader, care nu a contribuit cu foarte mult, doar în pauze urla că nu agricultura, ci forța e cu noi!
    Show more Show less
    40 mins
  • #005 – Despre impactul agriculturii asupra populației
    Mar 12 2017
    Ultimul episod cu Darth Vader ne implică într-o discuție mai amplă despre cum evoluează în paralel populațiile neolitice cu cele mezolitice și ce impact are asupra lor agricultura. Un episod de trecere, necesar, credem noi, pentru că în mare parte acesta e profilul populației de pe teritoriul României pentru multe sute de ani. Pictură din mormântul lui Sennedjem artizan egiptean (sursa)
    Show more Show less
    34 mins
  • #006 – Clima europeană și culturile neolitice
    Mar 19 2017
    Săptămâna asta vorbim despre clima Europei în perioada neoliticului și despre culturile neolitice la modul general cam ce am înțeles noi că ar trebui să fie aceste culturi neolitice. Pregătim practic terenul pentru discuția mai largă ce va urma legată de culturile neolitice de pe teritoriul țării noastre. O imagine cu lacul (da, lacul) Euxin, cunoscut mai nou sub numele de Marea Neagră
    Show more Show less
    37 mins
  • #007 – Cultura Vinča-Turdaș și o discuție despre tăblițele de la Tărtăria
    Mar 27 2017
    Săptămâna asta vorbim despre cultura Vinča-Turdaș, și despre tăblițele de la Tărtăria unde expunem, spre dezamăgirea unora, și despre controversele din jurul ei, și de ce foarte multă lume pune sub semnul întrebării faptul că la Tărtăria a apărut prima oară scrisul. Într-o discuție un pic mai lungă vorbim și despre politizarea descoperirilor arheologice, regretabilă dar cumva greu de evitat când vorbim de naționalism. Recomandarea de lectură.
    Show more Show less
    1 hr and 5 mins