• Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement
    Jul 12 2024

    Dit is de 190e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Dat 10.000 uur training nodig is om uit te blinken in je sport, blijkt inmiddels een achterhaalde gedachte. Maar wat is dan de beste aanpak voor een succesvolle én duurzame spo rtcarrière? Hoe zorgt structured play voor meer plezier in het sporten of het revalideren?

    De Canadese sportwetenschapper Joe Baker liet er zijn licht over schijnen tijdens de ASM Masters of Movement bijeenkomst in juni 2024.

    De aflevering gaat verder in op het belang van plezier in sport, zowel voor topsporters als voor recreatieve sporters. Het behouden van plezier en motivatie is cruciaal voor langdurige betrokkenheid bij sport en beweging.

    Joe Baker pleit voor een meer holistische benadering van talentontwikkeling, waarbij coaches en trainers aandacht besteden aan zowel de prestaties als het welzijn van hun atleten.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is structured play en hoe verschilt het van traditionele training?

    Structured play combineert de voordelen van vrije speelvormen met gestructureerde trainingsmethoden. Het biedt atleten variatie in beweging, wat hen helpt meerdere bewegingsoplossingen te ontdekken en actiever te worden.

    2. Waarom is de 10.000 uren regel achterhaald?

    Joe Baker legt uit dat deze regel te simplistisch is en voorbijgaat aan het belang van plezier en variatie in bewegen. Plezier en gevarieerde bewegingsactiviteiten dragen bij aan een duurzamere sportcarrière en betere prestaties.


    3. Hoe kan structured play worden toegepast in de praktijk?

    Voor kinderen betekent dit het beoefenen van verschillende sporten en spelvormen om een brede motorische basis te ontwikkelen. Voor volwassen atleten kan structured play helpen om trainingen leuker en socialer te maken, wat de motivatie verhoogt.


    4. Wat is het nieuwe initiatief van ASM voor basisscholen?

    ASM heeft een lesmodule ontwikkeld waarmee kinderen in de klas meer gaan bewegen en leren over bewegen. Dit programma biedt leerkrachten handvatten en inspiratie om op een speelse en gevarieerde manier bewegingsonderwijs te integreren in de lessen.


    Handige bronnen en links:

    De specifieke info pagina over de lesmodule voor bewegend onderwijs in basisscholen: https://www.athleticskillsmodel.nl/lesmodule/


    Onze eerdere aflevering over talentontwikkeling met Marije Elferink-Gemser: Marije Elferink-Gemser, expert op het gebied van zelfregulatie in de sport, is te gast in de Slimmer Presteren Podcast. Ze legt uit hoe je bij een sportprestatie zorgt dat je de goede keuzes maakt en hoe je dat kunt leren. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/119-zelfregulatie-tijdens-het-sporten-met-special-guest-marije-elferink-gemser/


    Website van de ASM Masters of Movement met vorige en toekomstige sprekers: https://www.athleticskillsmodel.nl/mastersofmovement/


    Artikel van Jurgen op Topsport Topics over het belang van multi-sport en late specialisatie voor talentontwikkeling van topsporters:

    Show more Show less
    59 mins
  • Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit
    Jul 5 2024

    Dit is de 189e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:


    Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

    INLEIDING:

    De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we gaan letten? Uiteraard zijn ook de Nederlandse judoka’s van de partij. Wat kunnen we leren van hun aanpak?

    Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij?

    We vragen het aan onze ‘Special Guest’ Casper de Wit, embedded scientist bij de Judo Bond Nederland.

    Deze aflevering biedt een diepgaand inzicht in hoe wetenschap en innovatie bijdragen aan de prestaties van topjudoka's en wat wij als amateursporters hiervan kunnen leren. Door te kijken naar energieverdeling, efficiënte training en strategisch denken, kunnen ook wij slimmer presteren.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Hoe kan wetenschap bijdragen aan betere judo-prestaties?

    Wetenschap helpt bij het optimaliseren van de energieverdeling en het bepalen van efficiënte trainingsschema's. Hierdoor kunnen judoka's met minder inspanning meer rendement uit hun training halen.


    2. Wat is het belang van een goede warming-up voor judoka's?

    Een goede warming-up zorgt ervoor dat het lichaam fysiek klaar is voor de intense inspanning die een judowedstrijd vereist. Dit voorkomt blessures en zorgt voor betere prestaties op de mat.


    3. Welke rol speelt krachttraining in judo?

    Krachttraining is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van fysieke kracht en explosiviteit. Het helpt judoka's om blessures te voorkomen en hun prestaties te optimaliseren.


    4. Hoe ziet een typische wedstrijddag eruit voor een judoka?

    Een wedstrijddag begint met een weging en een warming-up. Tijdens de dag zijn er meerdere wedstrijden, met herstelperiodes daartussen. Actief herstel, zoals fietsen, helpt judoka's om klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.


    Handige bronnen en links:

    Onze eerdere aflevering over judo als donorsport binnen het Athletic Skills Model (ASM): https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/bonus-slimmer-presteren-door-te-stoeien-met-judo-bij-de-asm-masters-of-movement/


    Casper de Wit te gast bij de Science for Sport podcast: https://scienceforsport.fireside.fm/93


    Aflevering 170 over de Nederlandse roeiploeg in aanloop naar Parijs: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/slimmer-presteren-in-parijs-over-roeien-met-matthias-verstraelen/


    Aflevering 180 over het zwemmen in aanloop naar de Olympische Spelen 2024: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/180-slimmer-presteren-in-parijs-over-zwemmen-met-roald-van-der-vliet-en-sander-schreven/


    Aflevering 176 over het Nederlandse baanwielrennen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/176-slimmer-presteren-in-parijs-over-baanwielrennen-met-gert-galis/


    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een...

    Show more Show less
    1 hr and 6 mins
  • Slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race report
    Jun 28 2024

    Dit is de 188e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race report

    INLEIDING:

    Op zondag 23 juni 2024 stonden vier uitverkoren atleten van het Slimmer Presteren Podcast-team al om 5 uur ‘s ochtends naast hun bed. De ironman 5150 triathlon Westfriesland wacht immers op niemand. Hoe verging het ze in Hoorn en omgeving? Welke unieke ervaringen deden ze tijdens de race op? En hebben ze nog nieuwe lessen voor hun volgende triatlon geleerd?

    Start van de dag in pittoresk Hoorn

    Onze dag begon in het pittoreske Hoorn, waar we al snel geconfronteerd werden met de uitdagingen van de Ironman. Ondanks de spanning en het vroege tijdstip was de sfeer fantastisch, mede dankzij de mooie locatie aan de haven van Hoorn en het prachtige weer.


    Uitdagend zwemonderdeel in de haven

    Het zwemonderdeel startte in de haven en voerde ons door sluisdeuren en zelfs buiten de havenbescherming. Hoewel Marliz aanvankelijk vastzat tussen schoolslagzwemmers, kwam ze al snel in haar ritme en kon ze genieten van de omgeving. Jurgen, die niet zo'n fan is van het zwemmen, voelde de opluchting toen hij eenmaal op de fiets zat. De route langs het Markermeer bood spectaculaire uitzichten en ideale omstandigheden voor een snelle rit.


    Ervaringen op de fietsroute langs het Markermeer

    Tijdens het fietsen ervaarden we verschillende situaties. Marliz deelde haar frustratie over mannen die haar inhaalden en vervolgens langzamer voor haar gingen rijden, waardoor ze in hun wiel terechtkwam. Dit fenomeen, dat wij als mannen niet kennen, gaf een unieke kijk op de racebeleving van vrouwelijke triatleten. Voor Gerrit, Marco en Jurgen was het fietsen een geweldige ervaring, ondanks een paar incidenten zoals een haakse bocht die Gerrit verkeerd inschatte, wat resulteerde in een flinke slip.


    Finish op het nieuwe stadsstrand

    De looproute bracht ons door het centrum van Hoorn en over het nieuwe stadsstrand, waar de finishlijn op ons wachtte. De sfeer was uitgelaten met veel publiek en enthousiaste aanmoedigingen, wat ons een extra boost gaf om door te zetten tot het einde.


    Verbeteringen en organisatorische inzichten

    Naast onze persoonlijke ervaringen spraken we met Loek Schreurs, de race director, die uitlegde hoe de organisatie dit jaar verbeteringen had doorgevoerd. Van een nieuw zwemparcours tot een aanpassing van de fietsroutes om de lokale bewoners meer vrijheid te geven, en verbeterde medische voorzieningen na de hitteproblemen van vorig jaar.


    Conclusie: een onvergetelijke triatlonervaring

    De race was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een unieke ervaring die ons liet zien hoe belangrijk goede organisatie en community spirit zijn voor een geslaagd evenement. Voor iedereen die overweegt deel te nemen aan een triatlon: deze ervaring in West-Friesland toont aan dat het de moeite waard is om jezelf uit te dagen en te genieten van de weg naar de finish.



    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat was de grootste uitdaging tijdens de Ironman 5150 in West-Friesland?

    De zwemstart in de drukke haven en het omgaan met andere zwemmers waren grote uitdagingen, vooral voor Marlies die vastzat tussen schoolslagzwemmers.


    2. Hoe was de fietservaring langs het Markermeer?

    Het fietsen bood prachtige uitzichten en ideale omstandigheden. Jurgen genoot van de rit, terwijl Gerrit een slip maakte in een haakse bocht door verkeerde inschatting van het parcours.


    3. Wat was het effect van internationale deelnemers op de race?

    De aanwezigheid van internationale deelnemers bracht een levendige sfeer met zich...

    Show more Show less
    1 hr and 22 mins
  • BONUS: Live voorbeschouwing 5150 Triathlon Westfriesland | Slimmer Presteren Podcast
    Jun 22 2024

    Dit is de e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Live voorbeschouwing 5150 Triathlon Westfriesland | Slimmer Presteren Podcast

    INLEIDING:

    Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het samen met winnaars Marliz en Marco over hun deelname aan de 5150 Triathlon Westfriesland.

    Wat betekent deze race voor hen?

    Hebben ze zich nog specifiek ergens op voorbereid?

    Wat is hun plan voor morgenvroeg?


    Ongescript, helemaal live.


    Handige bronnen en links:

    De website waar je live de verrichtingen kan checken: https://track.rtrt.me/e/IRM-WESTRIESLAND703-2024#/tracker/list

    We zijn:

    Gerrit Heijkoop, nr 3397

    Jurgen van Teeffelen, nr 3399

    Marco Hijink, nr 3400

    Marliz Altena, nr 3480


    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

    Zie ook:

    WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

    INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast

    PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

    VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

    Mentioned in this episode:

    Kom jij ook naar ons 200ste aflevering event?

    Na 4,5 jaar Slimmer Presteren Podcast komen we aan bij de volgende bijzondere mijlpaal: de 200ste aflevering! Die gaan we live opnemen tijdens een mooi evenement en daar kan jij bij zijn: op zaterdag 19 oktober 2024, tussen 9:30 en 14:30. "Waarom wordt dit leuk?" vroeg iemand deze week. Een paar redenen: ☕️ Ontmoetingen met andere luisteraars 🎤 Bijwonen live opname aflevering 200 🏆 Meespelen met de quiz 😋 Gezellig samen lunchen - en dan een keuze - of 🤸‍♂️ de gymzaal in met ASM of 🌳 een social run door het bos of 🧠 de diepte in (voor iedereen die moet taperen voor de Marathon van Amsterdam) Via onderstaande rode knop vind je meer informatie en kun je jouw plekje veiligstellen:

    200ste Aflevering

    Show more Show less
    56 mins
  • Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?
    Jun 21 2024

    Dit is de 187e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

    INLEIDING:

    De Tour de France komt er weer aan! Wat maakt zo’n grote ronde uitdagend voor een topwielrenner? Hoe zorgen de profs ervoor dat ze drie weken lang fit blijven? Kan volgens de wetenschap een MAMIL eigenlijk ook de Tour fietsen? En wie moet je zeker opstellen in je tour-poule?

    Deze aflevering biedt je alle inzichten die je nodig hebt om de prestaties van wielrenners tijdens deze iconische race te begrijpen. Hoe blijven profs drie weken lang fit, en kunnen amateurs zoals wij ook deelnemen aan zo'n zware uitdaging?


    De energiepuzzel van de Tour de France

    Een cruciaal onderdeel van de Tour de France is de energiepuzzel. Hoe zorgen renners ervoor dat ze voldoende energie hebben voor zowel de dagelijkse etappes als de hele drie weken? We bespreken hoe wielrennen draait om energiebeheer. Renners moeten continu balanceren tussen het verbruik en de inname van calorieën. Tijdens de Tour ligt het energieverbruik rond de 7000-8000 kilocalorieën per dag, wat gelijk staat aan vier tot vijf keer hun basale metabolisme.


    Kan een amateur de Tour de France rijden?

    Een interessant onderzoek uit 2020 vergeleek een profwielrenner met een goed getrainde amateur (Mamil: Middle-aged man in lycra) die dezelfde Tour de France-etappes reed. De amateur reed weliswaar langzamer, maar kon qua energieverbruik en -inname goed meekomen met de prof. Dit bewijst dat met de juiste training en voeding een goed getrainde amateur zulke zware inspanningen ook kan volhouden, al is het niet op hetzelfde tempo als de professionals.


    Innovaties in de wielersport: Vermogensmeters en voeding

    Innovaties zoals vermogensmeters en verbeterde voeding spelen een grote rol in de prestaties van renners. Vermogensmeters geven inzicht in het energieverbruik tijdens het fietsen, waardoor renners en hun teams beter kunnen plannen hoeveel ze moeten eten om te herstellen en klaar te zijn voor de volgende etappe.


    Genetische en fysiologische factoren bij topsporters


    We praten ook met dokter Guido Vroemen over de rol van genetische en fysiologische factoren bij topsporters. Hij behandelt vragen zoals of je met een grote kettingblad of juist een kleinere moet rijden, en het gebruik van oortjes tijdens de race.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Hoe zorgen renners ervoor dat ze drie weken lang fit blijven tijdens de Tour de France?

    Renners balanceren continu hun energieverbruik en -inname. Ze consumeren dagelijks rond de 7000-8000 kilocalorieën, wat neerkomt op vier tot vijf keer hun basale metabolisme.


    2. Kunnen amateurs de Tour de France rijden?

    Ja, goed getrainde amateurs kunnen de Tour de France-etappes volbrengen, maar niet op hetzelfde tempo als de professionals. Een onderzoek toonde aan dat een amateur qua energieverbruik en -inname kon meekomen met een profwielrenner.


    3. Wat is de rol van vermogensmeters in de prestaties van renners?

    Vermogensmeters geven nauwkeurige data over het energieverbruik tijdens het fietsen. Dit helpt renners en hun teams om beter te plannen hoeveel ze moeten eten voor herstel en voorbereiding op de volgende etappe.


    Handige bronnen en links:

    Studie die kijkt naar de prestatieverschillen tussen een recreant en een prof tijdens het fietsen van de Tour: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38174376/

    Aflevering 16 over de hoogtestage:

    Show more Show less
    1 hr and 10 mins
  • Vooraf extra vocht innemen voor een race: is hyperhydratie zinvol of onzin?
    Jun 14 2024

    Dit is de 186e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Vooraf extra vocht innemen voor een race: is hyperhydratie zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Wordt het warm en vochtig tijdens je race, dan ga je geheid vocht verliezen. Maar het lukt niet altijd om het tekort tijdens de inspanning aan te vullen. Is het dan slim om van te voren extra vocht te drinken? En wat stop je dan in deze ‘pre-race vuldrank’?


    In aflevering 186 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we een cruciaal onderwerp voor sporters die hun prestaties willen verbeteren: hyperhydratie. Samen met sportarts en topcoach Guido Vroemen onderzoeken we of het zinvol is om voorafgaand aan een race extra vocht in te nemen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.


    Waarom is hydratatie belangrijk tijdens het sporten?

    Tijdens intensieve inspanningen, vooral bij warm weer, verliest je lichaam veel vocht. Dit vochtverlies kan je prestaties beïnvloeden en zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengen als je niet voldoende hydrateert. Het is essentieel om je vochtbalans op peil te houden om optimaal te presteren en blessures te voorkomen.


    Feiten en fabels over drinken tijdens een wedstrijd

    Een veelvoorkomende misvatting is dat thee vocht zou onttrekken. Dit is een fabel. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar adviezen over drinken tijdens het sporten, omdat veel van deze aanbevelingen worden beïnvloed door de sportdrankindustrie. Zorg ervoor dat je je baseert op wetenschappelijk onderbouwde informatie.


    Vochtverlies en sportprestaties: Wat je moet weten

    Vochtverlies van meer dan 2% van je lichaamsgewicht kan je prestaties aanzienlijk verminderen. Dit komt doordat een lagere vochtbalans leidt tot een hogere hartslag en minder efficiënte bloedcirculatie. Hierdoor krijgt je lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen, wat je uithoudingsvermogen en kracht vermindert.


    Wat is hyperhydratie en hoe werkt het?

    Hyperhydratie houdt in dat je voorafgaand aan een race extra vocht inneemt om je lichaam alvast van een vochtreserve te voorzien. Een populaire methode is het gebruik van glycerol, een stof die water kan binden zonder dat je het meteen weer uitscheidt. Interessant genoeg was glycerol een tijdlang verboden in de sport omdat het werd gezien als een manier om bloeddoping te maskeren, wat aantoont dat het effectief is in het verhogen van het plasmavolume.


    Wetenschappelijke bevindingen over hyperhydratie

    Uit verschillende studies blijkt dat hyperhydratie met glycerol kan helpen om het plasmavolume te verhogen, waardoor je kerntemperatuur minder snel stijgt en je hartslag lager blijft. Dit kan je prestaties verbeteren, vooral bij lange en intensieve inspanningen in warme omstandigheden. Echter, de resultaten zijn gemengd; ongeveer de helft van de studies toont positieve effecten, terwijl de andere helft geen significant verschil vindt.


    Tips voor amateursporters over hyperhydratie

    Voor amateursporters kan hyperhydratie een effectieve strategie zijn, maar het is belangrijk om dit eerst tijdens trainingen te testen. Let op mogelijke bijwerkingen zoals maag- en darmklachten. Experimenteer met verschillende hoeveelheden en timing om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is hyperhydratie?

    Hyperhydratie is het proces waarbij je voorafgaand aan een wedstrijd extra vocht inneemt om je lichaam een vochtreserve te geven, meestal met behulp van stoffen zoals glycerol die water kunnen binden zonder dat je het meteen weer uitplast.


    2. Waarom is het belangrijk om voldoende te drinken tijdens een race?

    Voldoende drinken is cruciaal om je...

    Show more Show less
    1 hr and 8 mins
  • Slimmer presteren in Parijs: over turnen met Maurice Aarts
    Jun 7 2024

    Dit is de 185e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren in Parijs: over turnen met Maurice Aarts

    INLEIDING:

    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de wereld van turnen, met als speciale gast Maurice Aarts, hoofd van het InnoSportLab Turnen in Den Bosch. We bespreken hoe wetenschap en innovatie een cruciale rol spelen in de voorbereidingen van het Nederlandse team voor de Olympische Spelen in Parijs.


    Explosieve Kracht en Wetenschappelijke Benadering

    Maurice Aarts vertelt ons dat turnen een unieke sport is waarbij atleten explosieve kracht en uiterste precisie moeten combineren. Hoewel het lijkt alsof turners nooit zweten vanwege de korte en krachtige routines, vergt turnen een enorme fysieke en mentale toewijding. De innovatieve technieken en wetenschappelijke benaderingen die worden toegepast in het InnoSportLab zijn essentieel voor de topturners om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.


    De Rol van het InnoSportLab

    Een van de kernpunten in het gesprek is het belang van het InnoSportLab, dat nauw samenwerkt met de turners. Maurice legt uit dat het lab letterlijk naast de turnhal ligt, wat snelle en efficiënte samenwerking mogelijk maakt. Het lab richt zich niet alleen op topsport, maar ook op bredere sportinnovaties zoals data science en accommodaties.


    Maurice Aarts: Van Bewegingswetenschapper tot Innovator in Turnen

    Maurice vertelt hoe hij, ondanks dat hij van oorsprong geen turner is, in deze wereld terecht is gekomen door zijn werk als bewegingswetenschapper. Hij benadrukt dat turnen een zeer technische sport is die zich perfect leent voor bewegingsanalyse. Deze analyses helpen turners om hun technieken te verfijnen en hun prestaties te optimaliseren.


    Technologische Innovaties in Turnen

    We bespreken ook de nieuwste technologische ontwikkelingen in het turnen, zoals de integratie van sensoren en geavanceerde videoanalyse in de turnhal. Deze technologieën maken het mogelijk om de kleinste details van een beweging te analyseren en bij te dragen aan een objectieve jurering. Maurice licht toe hoe de samenwerking met bedrijven als Fujitsu heeft geleid tot innovatieve oplossingen zoals robotjurering, die in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Olympische Spelen.


    Uitdagingen en Ontwikkelingen in de Turnsport

    De aflevering biedt ook inzicht in de uitdagingen van het turnen, zoals de extreme krachten die op het lichaam van de turners werken. We bespreken hoe nieuwe materialen en technieken, zoals de ontwikkeling van een nieuwe vloer met veren, hebben bijgedragen aan het verbeteren van de prestaties en veiligheid van de turners. Deze innovaties stellen turners in staat om steeds complexere en indrukwekkendere elementen uit te voeren.


    De Toekomst van Turnen: Beter, Gezonder en Plezieriger

    Tot slot gaat het gesprek over de toekomst van het turnen en hoe technologie en wetenschap zullen blijven bijdragen aan de ontwikkeling van de sport. Maurice benadrukt dat het doel is om turnen beter, gezonder en plezieriger te maken voor iedereen, van topsporters tot amateurs.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is het InnoSportLab Turnen?

    Het InnoSportLab Turnen in Den Bosch is een onderzoeks- en innovatiecentrum dat nauw samenwerkt met topturners. Het richt zich op het verbeteren van prestaties en het voorkomen van blessures door middel van bewegingsanalyse en de integratie van nieuwe technologieën.


    2. Hoe helpt technologie bij het verbeteren van turnprestaties?

    Technologie zoals sensoren en...

    Show more Show less
    1 hr and 9 mins
  • Trainen voor een triatlon: hoe combineer je meerdere sporten?
    May 31 2024

    Dit is de 184e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Trainen voor een triatlon: hoe combineer je meerdere sporten?

    INLEIDING:

    Zwemmen, fietsen én hardlopen. De afwisseling in onderdelen maakt een triatlon leuk, maar ook lastig. Want hoe kun je de verschillende sporten nu het beste trainen? En als je niet zoveel tijd hebt: op welke sport leg je dan de focus?


    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we hoe je effectief kunt trainen voor een triathlon. Het combineren van zwemmen, fietsen en hardlopen maakt de trainingsaanpak uitdagend. We bieden je praktische tips om deze drie sporten optimaal te combineren, zelfs als je een druk schema hebt.


    Guido benadrukt het belang van periodisering in je trainingsschema. Door je trainingen op te delen in blokken van hogere en lagere intensiteit, kun je piekmomenten beter voorbereiden en overtraining voorkomen. Dit helpt je om consistent en met een goede balans tussen intensiteit en herstel te trainen.


    Met deze praktische tips en inzichten kun je je triathlontraining effectiever en plezieriger maken. Consistentie, rust en een goede balans tussen intensiteit en volume zijn de sleutel tot succes. Begin vandaag nog met het optimaliseren van je trainingsschema voor een betere triathlonprestatie.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Hoe combineer je zwemmen, fietsen en hardlopen in je trainingsschema?

    Minimaal elke sport één keer per week trainen, idealiter twee keer per week per sport, met een focus op combinatietrainingen (brick trainingen).


    2. Moet ik focussen op mijn zwakste of sterkste onderdeel?

    Beide: begin met je zwakste punt voor basisvaardigheden en tijdwinst, maar investeer ook in je sterkste onderdeel om daar significante tijdswinst te behalen.


    3. Gelden laag intensieve trainingen in de ene sport ook voor de andere sporten?

    Ja, maar specifieke bewegingen en prikkels zijn belangrijk. Laag intensief fietsen kan bijvoorbeeld helpen voor aerobe capaciteit, maar voor loop- en zwemtechniek is specifieke training noodzakelijk.


    4. Hoe voorkom ik overtraining?

    Door een goede balans tussen intensiteit en rust, en periodisering van je trainingsschema. Monitor je vermoeidheid en pas je schema aan op basis van hoe je je voelt.


    Handige bronnen en links:

    Aflevering 54 over de eerste triatlon: De eerste keer is altijd bijzonder. Dit geldt al helemaal voor je eerste triatlon. Wordt het lijden of genieten? Aan de hand van de ervaringsverhalen van luisteraars en de keiharde data geven Gerrit en Jurgen tips voor een onvergetelijke eerste triatlon. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/herinneringen-aan-en-tips-voor-je-eerste-triatlon/


    Aflevering 15 over de uitdaging om én je explosiviteit en je duurvermogen te verbeteren in de training: Gerrit en Jurgen praten over de factoren die bij atleten invloed hebben op de twee verschillende eigenschappen explosiviteit en uithoudingsvermogen. Waarom is het zo moeilijk om én hard te gaan, én dat lang vol te houden? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/explosiviteit-of-uithoudingsvermogen-wat-heeft-een-atleet-nodig/


    Aflevering 134 over de ‘Brick’ training: Wat maakt bij de triathlon de overgang van fietsen naar lopen eigenlijk zo lastig? Kun je het trainen en hoe doe je zo’n ‘brick...

    Show more Show less
    1 hr