Episodios

  • 8. Mikä ihmeen aktiivihiili ja voisiko siitä tulla Suomen seuraava vientihitti?
    Nov 23 2023
    Harrin ja Ahtin kanssa aktiivisesti aktiivihiilestä keskustelemassa ovat VTT:n biohiilitutkija Esko Salo sekä Neovan aktiivihiililiiketoiminnan myynti- ja tuotepäällikkö Harri Kyllönen.

    Aktiivihiiltä voidaan valmistaa turpeesta. Syntyykö tästä turvetuotannon uusi aikakausi ja uusista korkean jalostusasteen turvetuotteista Suomeen uusi vientituote? Entä mitä Ilomantsin tehtaalle kuuluu?


    Más Menos
    39 m
  • 7. Suomalainen lähiruoka on riippuvainen turvetuotannosta ja kuivikkeista
    Nov 16 2023
    Harrin ja Ahtin kanssa kuivikkeiden merkitystä puimassa ovat Luonnonvarakeskuksen tutkija Katariina Manni sekä Piiroomäen maatilan emäntä Sari Rouvinen.

    Mitä konkreettisia etuja ja mitä huonoja puolia kuiviketurpeessa on? Onko kuiviketurpeelle korvaajia, jos sitä ei olekaan saatavilla? Onko kuiviketurpeesta ylipäätään puutetta ja jos on, miksi ja mitä seurauksia sillä on lähiruoan tuotannolle?
    Más Menos
    35 m
  • 6. Miksi Suomessa yrtit kannetaan kotiin ruukussa eikä leikattuna kuten monessa muussa maassa?
    Nov 9 2023
    Harrin ja Ahtin kanssa turpeen merkitystä elintarviketeollisuudessa näkökulmittamassa ovat Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Mari Raininko sekä puutarhuri ja Robbe’s Little Gardenin perustaja Robert Jordas.

    Miksi kasvualustaksi valitaan juuri turve? Miksei sitä korvata nopeammin uusiutuvilla raaka-aineilla? Kummat vievät voiton, kasvuturpeen edut vai haitat?


    Más Menos
    37 m
  • 5. Turvetuotantoalueiden uusi elämä aurinko- ja tuulivoimapuistoina
    Nov 2 2023
    Harrin ja Ahtin kanssa turvealueiden uutta elämää etsimässä ovat Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne ja Neovan tuuli- ja aurinkovoimakehityksen projektijohtaja Lauri Alanen.

    Mitä turvetuotantoalueista tehdään, kun turvetuotanto loppuu? Turvetuotantoalueiden muuttamisella aurinko- ja tuulivoimapuistoiksi voisi edesauttaa tehokkaasti vihreää siirtymää.

    Neovalla on suunnitteilla aurinkovoimaloita vanhoille turvetuotantoalueille, mutta missä vaiheessa projektit menevät?
    Más Menos
    27 m
  • 4. Turvesoista onkin apua Suomen hiilinielujen kasvattamisessa - vai mennäänkö tässä metsään?
    Oct 25 2023
    Suosakkiin Harrin ja Ahtin kanssa on kutsuttu tällä kertaa keskustelemaan Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö ja johtava tutkija Sampo Soimakallio sekä MTK Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

    Jos rahaa ajatellaan, mihin käyttöön suo sitten kannattaisi muuttaa? Pitäisikö se kenties metsittää? Muuttuuko metsitetty alue välittömästi hiilinieluksi?


    Más Menos
    41 m
  • 3. 5 myyttiä soiden suojelusta - Eikö Suomea kiinnosta suojella soita?
    Oct 18 2023
    Suosakissa Harrin ja Ahtin vieraina myyttejä purkamassa ovat Elinkeinoelämän Keskusliiton johtava asiantuntija Janne Peljo sekä Luontoliiton toiminnanjohtaja Riku Eskelinen.

    Pitääkö paikkansa, että Suomen suoluonto hävinnyt? Onko niin, ettei Suomea kiinnosta suojella soitaan? Eikö uusia soita enää muodostu?

    Entä eikö suon käyttö muuhun kuin suojelutarkoitukseen ole suotavaa? Onko soiden käyttö mennyt hukkaan niin, että niistä ei tule hyötyä taloudellisesti?


    Más Menos
    38 m
  • 2. Kuinka suo ennallistetaan ja millä kustannuksella?
    Oct 12 2023
    Suosakissa Harrin ja Ahtin kanssa ennallistamiskeskustelua soista käymässä ovat Compensate-säätiön hallituksen puheenjohtaja Niklas Kaskeala sekä Luonnonvarakeskus Luken ohjelmajohtaja ja professori Anne Tolvanen.

    Soiden ennallistamisella voidaan nopeasti parantaa biodiversiteettiä, mutta millä kustannuksella? Entä miksi soiden ennallistamiskeskustelu käy niin kuumana?

    Mikä on tai ketkä ovat soiden ennallistamisen hidasteena ja onko ennallistamisesta jotakin haittaa?
    Más Menos
    36 m
  • 1. Faktat pöytään soista: Kumpi painaa vaakakupissa enemmän, biodiversiteetti vai taloushyödyt?
    Oct 4 2023
    Suosakki tarjoilee Harrin ja Ahtin johdolla viisi faktaa soista. Mukana tietoutta jakamassa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Niko Silvan sekä luonnonsuojelubiologian yliopistolehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta.

    Soita riittää sekä ylläpitämään biodiversiteettiä sekä taloudellisesti hyödynnettäväksi - vai riittääkö? Suo on parhaimmillaan hiilinielu, mutta mitä suon taloudellinen hyödyntäminen voi pahimmillaan aiheuttaa?

    Voiko suokeskustelu olla muutakin kuin juupas-eipäs-väittelyä: Suot pitää pelastaa, mutta toisaalta eipäs tehdä kärpäsestä härkästä! Mutta mihin soita tulevaisuudessa tarvitaan ja miksi?


    Más Menos
    41 m