Episodes

  • "Oyunu Değiştirenler: Kızıl Devrim" IV | Devrimin Tohumları
    Jul 15 2024

    Kanalımızı desteklemek ve ek içeriklere ulaşmak için;

    https://buymeacoffee.com/tarih101 https://www.youtube.com/channel/UCPlTdUoi8jAjEdk1wf5cQug/join

    1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan en önemli olaylardan Rusya'da yaşanan Kızıl Devrim'i (Bolşevik Devrimi) anlattığımız serinin 4. bölümünde, Rusya tarihinin derinlerine dalıyoruz. 1855 yılında, Kırım Savaşı sırasında tahta çıkan Rus Çarı II. Alexander, büyük bir reform programı uyguladı. Serflik sistemini kaldıracak, adli, mali, askeri ve diğer birçok alanda devasa reformlar yapacaktı. Gerçekleştirilen reformlar, Avrupalı devletlere karşı geri kalmış Rusya'yı ihya etmek içindi. Fakat ortaya çıkan sonuçlar beklenenden çok daha farklı oldu. Liberal reformlarla birlikte ortaya çıkan ortam, Ekim Devriminin tohumlarının atıldığı bir ortam oldu. Mihail Bakunin, Mihail Mihaylov, Alexander Herzen gibi 19. yüzyıla damga vuracak ideolojilerin Rusya'daki bayrak isimleri, sosyalist devrimin temellerini atacaklardı. Her ne kadar çar iyi niyetle reformlar gerçekleştirse de özellikle gençler arasında bir devrim arzulanmaya başlamıştı. Fakirliğin, yoksulluğun ve geri kalmışlığın sebebi olarak otokrasiyi ve çarı gören devrimciler, çarı ortadan kaldırma planları yapmaya başladı. Özellikle Narodnaya Volya (Halkın İradesi) örgütü, defalarca kez çara suikast düzenleyecek, devrimin fitilini yakmaya çalışacaktı. 1880'li yıllardan itibaren Rusya'da devrime giden yolun taşları, hızla döşenmeye başlanacaktı.

    Show more Show less
    22 mins
  • "Oyunu Değiştirenler: Kızıl Devrim" III | Balkan Bunalımı (1876)
    Jun 29 2024

    Efendim selamlar. 1. Dünya Savaşı'nın en önemli hadiselerinden Rusya'da yaşanan Kızıl Devrim'i anlatacağımız serinin 3. bölümünde, dünyayı savaşa götüren en kritik olaylardan Balkan Bunalımını anlattık. Aynı zamanda Otto von Bismarck'ın inşa ettiği Alman İmparatorluğu'nun güvenliğini sağlamak için aldığı önlemleri, uyguladığı "Reelpolitik" politikasının gelişim sürecini ele aldık. Osmanlı ve Türk tarihinin en ağır savaşlarından 1877-1878 Osmanlı - Rus Harbi de (93 Harbi) bu günlerde yaşandı. Bütün bu hadiseleri anlattığımız bölümü umarım beğenirsiniz. Bir dahaki bölümde Çarlık Rusya'yı, Kırım Harbi sonrasındaki gelişmeleri ele alarak 1890'lı yıllara götüreceğiz. Keyifli dinlemeler dilerim, sevgiler.


    Kanalımızı desteklemek ve ek içeriklere ulaşmak için;

    https://buymeacoffee.com/tarih101 https://www.youtube.com/channel/UCPlTdUoi8jAjEdk1wf5cQug/join

    Show more Show less
    28 mins
  • Oyunu Değiştirenler: Kızıl Devrim - II "Avrupa'yı Değiştiren Savaş"
    Jun 10 2024

    1870-1871 yıllarında Avrupa'nın iki azılı düşmanı; Almanlar ve Fransızlar, tarihin akışını değiştirecek bir savaş daha gerçekleştirdi. Gelecekteki 1. Dünya Savaşı'nın da en büyük sebeplerinden olacak bu savaş, yeni Avrupa düzeninin ortaya çıkmasına sebep oldu. Fransızların aldığı bu ağır yenilgi, Avrupa'da yeni bir ittifaklar sistemi kurulmasına sebep olacaktı. Ağır yenilgi alan yaralı Fransızlar, Avrupa'da Almanya İmparatorluğu'na diş bilemeye başlayacak, ilk fırsatta intikamını almak isteyecekti. Peki Fransızlar bu yenilgiyi neden ve nasıl aldı ? Bu savaş, Fransa'da nasıl bir etki bıraktı ? Savaşın Avrupa'daki siyasi etkileri neler olacaktı ? Etkileri bakımından Kızıl Devrim'e giden yolun bir diğer mihenk taşı da 1870-1871 yıllarında gerçekleşen Fransa-Prusya Savaşı'dır. Bu savaştan sonra, Fransızlar intikam için her devletin kapısına gidecek, o güne kadar Almanya'yla iyi ilişkilere sahip Ruslarla da görüşecekti. Serinin ikinci bölümünde bu mücadeleyi anlattık. Keyifli dinlemeler diler, beğenmenizi umut ederim.

    Video olarak izlemek isterseniz; https://www.youtube.com/watch?v=GQXYFN32JZ0

    Show more Show less
    27 mins
  • Oyunu Değiştirenler: Kızıl Devrim - I "Prusya'dan Almanya'ya"
    Jun 3 2024

    1. Dünya Savaşı, birçok yönüyle tarihin akışını değiştirdi. Napolyon Savaşları sonrası kurulan düzen, 1860'lı yıllarda kabuklarını kırmaya çalışan bir devletin; Prusya'nın tehdidi altındaydı. Otto von Bismarck ve I. Wilhelm'in önderliğinde Prusya, diplomasi bilimini doruklarına çıkarak bütün Avrupa için bir tehdit haline geldi. Tarihe "Demir Şansölye" olarak geçen Bismarck, Almanya tarihinde 2. Reich olarak bilinen Alman İmparatorluğu'nun kuruluşu için inanılmaz politikalara imza attı. Bu bölümde 1. Dünya Savaşı'nın en kritik hadisesi olan Kızıl Devrim'e giden yolun başlangıcını; Prusya'nın Almanya'yı birleştirmek ve tek bir devlet haline getirmek için attığı adımları göreceğiz. Keyifli dinlemeler dilerim.

    Show more Show less
    12 mins
  • Avrupa İle Amerika Telgrafla Nasıl Birleşti ?
    May 24 2024

    Merhabalar. Bu hafta farklı bir tarz ile karşınızdayım. Daha önceleri yaptığım podcast'ler gibi bir sesli kitap serisi yapma arzusundayım. İlk bölümü en sevdiğim yazarlardan Stefan Zweig ile yapmak istedim. Tarihi hadiseleri edebiyatın incelikleriyle harmanlayan Zweig, en sevdiğim yazarların başında geliyor. Bu eser ise Zweig'ın "İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar" eserinin içindeki "Okyanusu Aşan İlk Söz" hikayesi.

    Dünya tarihinin en önemli devrimlerinden telgrafın doğuşunu anlatıyor Zweig. Ve bu icadın en zorlu görevlerinden olan Avrupa'yla Amerika'nın birbirine bağlanma hikayesini kaleme alıyor. Gerçekten çok özel bir tarihi hadise. Tarih ve edebiyatın kesiştiği bu harika eseri elimden geldiğince seslendirmeye çalıştım. Umarım hoşunuza gider. Sesli kitap gerçekten farklı bir alan, hata yapmış olabilirim. Lütfen olumlu-olumsuz görüşlerinizi esirgemeyerek bana iletiniz :) Saygılar, sevgiler.

    Show more Show less
    39 mins
  • Meşrutiyetten Cumhuriyete: Türk Demokrasi Tarihi
    Apr 30 2024
    23 Nisan, Türk tarihindeki önemli dönüm noktalarından birisidir. Osmanlı Devleti'nde Tanzimat dönemiyle başlayan modernleşme yolculuğu Meşruti Monarşiyi doğurmuş, Türk milleti sandıkla ilk kez o günlerde tanışmış, ülke yönetimine katılım göstermişti. Ardından 2. Abdülhamid'in meşrutiyeti ilgasıyla 30 yıllık bir istibdat devri yaşanmış ve hürriyet fikirleri için gizli örgütler kurulmuştu. Birçok cemiyetin birleşimiyle ortaya çıkan İttihat ve Terakki Cemiyeti, 1908 yılında meşrutiyeti tekrardan ilan ettirmeyi başardı. Fakat 2. Meşrutiyet Devri, beklentilerden uzak, pek çok sorunun ortaya çıktığı bir dönem olarak tarihe geçti. Trablusgarp Savaşını takip eden günlerde Balkan Savaşı patlak vermişti. Kısa bir süre sonra 1. Dünya Savaşının çıkmasıyla Osmanlı Devleti savaşa dahil olmuş ve 4 yıl süren mücadelede, devlet adına felaketle sonuçlanmıştı. Mondros'un Mütarekesinin ardından başlayan Milli Mücadele, Mustafa Kemal'in önderliğinde milli bağımsızlığı arzuladığı gibi milli egemenliği de geri dönülemez şekilde perçinleyecek ve Türk milletinin iradesinin ebediyen temsil edilmesini sağlayacaktı. Size Tanzimat Dönemiyle başlayan bu uzun soluklu yolculuğu anlatmaya gayret ettim. Umarım beğenirsiniz.
    Show more Show less
    27 mins
  • Uluslararası Bir Uçak Skandalı: König Ekrem Olayı
    Apr 11 2024

    1930'lu yıllar hem Türkiye hem de dünya için oldukça sıkıntılı bir dönemdi. Milli Mücadelenin ardından Mustafa Kemal Atatürk, yeni inşa ettiği düzenin sağlam bir zemine oturması için çaba harcıyordu. Fakat 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran, Türkiye'yi de diğer ülkeler gibi derinden etkilemişti. Yoğun devlet işleriyle uğraşan Gazi, yol arkadaşı İsmet İnönü'yle 1937 yılında bir küslük yaşamıştı. 1938'e gelindiğinde bedeni yorgun düşmüş, sağlık durumu artık iyice kötüleşmişti. 10 Kasım 1938'de vefat eden modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yerine Cumhurbaşkanlığı makamına gelen İsmet İnönü, Atatürk'ün son başbakanı Celal Bayar'la bir mücadele içerisine girecekti. Bu mücadelede iç ve dış dünyada yaşanan hadiselerin çok önemli tesirleri olacaktı. Avrupa'da patlak veren İspanya İç Savaşı sebebiyle Türkiye'nin başına gelen oldukça enteresan bir kriz, ülke siyasetinde çok önemli yer tutacaktı. Gazi Mustafa Kemal, İsmet Paşa, Celal Bayar ve König Ekrem.. Çiçeği burnunda bir devletin, pek zorlu günlerden geçişini, patlak veren uluslararası uçak krizini ve taht mücadelelerini anlattım. Keyifli dinlemeler dilerim.


    Ayrıca içeriği video olarak Youtube'dan izleyebilirsiniz. https://youtu.be/XT1pBTxadXs


    Tarih 101'e destek olmak isterseniz;

    https://www.buymeacoffee.com/tarih101

    https://www.papara.com/donate/Tarih101

    https://www.youtube.com/@tarih101podcast/membership

    Show more Show less
    17 mins
  • Futbol Asla Sadece Futbol Değildir: Eva Peron'un Acı Hikayesi
    Mar 29 2024

    Efendim selamlar. Tarih 101'e hoş geldiniz. Bu bölümümüzde siyaset, futbol, ekonomi, darbe, mevlit ve Latin Amerika'yı iç içe geçmiş halde bulacaksınız. 1950'lerin başlarından bir hadiseyle karşınızdayım. Arjantin'in diktatörü Juan Peron ve eşi First Lady Eva Peron'un hikayesini, Buenos Aires'te başlayan elim bir hastalığın İstanbul'a uzanış hikayesini ve devamında gerçekleşen birbirinden ilginç olayları sizler için anlatmaya gayret ettim. Keyifli dinlemeler dilerim. Video olarak izlemek isterseniz; https://youtu.be/O_hsBVt06Ec?si=RbjH_WGZsduOSIN9

    Show more Show less
    17 mins