Episodios

  • VMware Explore US; Broadcom presenteert toekomst van VMware
    Sep 2 2024

    Analyse van #VMware Explore US, waar Broadcom voor het eerst als eigenaar van VMware het podium pakt om aan klanten, partners, media en analisten de toekomst van VMware te presenteren. De belangrijkste aankondiging lijkt VCF 9 te zijn, al kunnen we meteen de vraag stellen: is dit wel een aankondiging?

    Er is enorm veel veranderd bij VMware, het ooit zo succesvolle VMworld is niet meer. VMware Explore onder Broadcom is een schimp van wat het event ooit was. Met een reden, Broadcom legt de focus op een veel kleinere groep klanten, iets waar veel klanten en partners nog aan moeten wennen.

    In deze podcastaflevering van #Techzine Talks bespreken we de aankondigingen, de stand van zaken rondom VMware, maar belangrijker nog de visie van #Broadcom voor VCF 9. Broadcom heeft gesteld dat VCF 9 het AWS voor on-premise moet worden. De vraag is nu of ze daar ook waar kunnen maken en of klanten daar ook op zitten te wachten? Meer in deze aflevering.

    Más Menos
    36 m
  • AMD stoomt door; wat betekent dit voor Intel, Nvidia en het datacenter?
    Aug 26 2024

    AMD is sinds 2016 bezig met een stevige opmars. Anno 2024 is het bedrijf succesvoller dan ooit, het produceert steeds meer verschillende chips. De chipfabrikant kent weinig tegenslagen en elke nieuwe serie is weer wat succesvoller dan de vorige.

    AMD produceert op dit moment verschillende soorten chips. Het heeft Ryzen-processors voor desktops en laptops waarmee het langzaam terrein wint. Daarnaast heeft het de AMD Epyc chips voor het datacenter. Deze doen het erg goed, omdat deze chips niet alleen krachtiger, maar ook veel energiezuiniger zijn en minder koeling vereisen. Steeds meer datacenters kiezen om die reden voor AMD. Het operationeel houden van een AMD-stack is simpelweg goedkoper dan Intel, vanwege de stroom- en koelingkosten.

    Daarnaast is AMD ook nog steeds competitief op de GPU-markt. In eerste instantie vooral op de consumentenmarkt met de Radeon-serie. De kennis die het daar heeft opgedaan heeft AMD echter ook een goede start geboden in de markt voor AI-chips. Nvidia is weliswaar de absolute marktleider in GPU's voor AI-doeleinden, maar AMD doet het op ruime afstand ook zeker niet slecht. De AI-chips van AMD verkopen als warme broodjes en zorgen voor flink wat extra omzet.

    AMD heeft op dit moment twee grote concurrenten: Nvidia voor de AI-chips en de GPU's en Intel voor de CPU's. AMD heeft Intel op het CPU-vlak inmiddels ruimschoots afgetroefd, op de GPU's en AI-chips is er nog ruimte voor verbetering. In die markt zet AMD echter ook stappen.

    In deze aflevering van Techzine Talks analyseren we de chips van AMD, de strategie van het bedrijf, de verhoudingen tot de concurrentie en uiteraard de toekomst.

    Más Menos
    39 m
  • Schudt DevRev de markt voor customer support en software-ontwikkeling op?
    Aug 19 2024

    DevRev is een "disruptor" in de markt voor CRM, software-ontwikkeling en customer support. De visie van #DevRev is minder silo's, maar een centrale knowledge graph waar alle applicaties bovenop zijn gebouwd, waardoor data (en metadata) breed beschikbaar zijn binnen een organisatie en van daaruit kan innoveren, automatiseren en ondersteunen. Wat DevRev voor ogen heeft is echter geen makkelijk verhaal.

    Met deze visie gaat DevRev de concurrentie aan met partijen als Atlassian (Jira), Salesforce, ServiceNow, Zendesk en vele andere. Niet bepaald de minste concurrenten. Bij veel start-ups denk je dan al snel: dit is een kansloos verhaal. Als je echter kijkt naar het management van DevRev, de partijen en investeerders die het steunen, de resultaten die nu al gehaald worden, dan is het zeker niet kansloos. De CEO van DevRev, Dheeraj Pandey, heeft een dergelijke strijd al eerder gevoerd als oprichter en CEO van #Nutanix. Ook toen vocht hij met de grootste IT-spelers in de markt. Nutanix heeft inmiddels al jaren zijn positie in de markt verovert en groeit nog steeds.

    In deze Techzine Talks, de eerste aflevering met video, analyseren we wat DevRev is en wat het nastreeft. Op Techzine verschijnen binnenkort nog meer duidingen rondom deze start-up die nu al wordt gewaardeerd op 1 miljard dollar.

    In deze Techzine Talks, die overigens voor het eerst met video is, een analyse over wat DevRev is en nastreeft. Op Techzine verschijnen binnenkort nog meer duidingen rondom deze startup. #techzinetalks #knowledgegraph #artificialintelligence #generativeai #customersupport #softwaredevelopment

    Video:
    Al vaak aangekondigd, nu is het dan zover. Techzine Talks nu ook beschikbaar als vodcast. We noemen het voor het gemak nog maar even een bèta, want we zijn nog zeker niet tevreden over de kwaliteit. De komende weken zullen we elke week een stapje voorwaarts zetten qua videoproductie. We gaan nog wat zaken verbeteren en waar mogelijk automatiseren. Voor degenen die niet kunnen wachten: hier is Techzine Talks met video.

    Más Menos
    30 m
  • Big tech in zwaar weer, of is er sprake van een noodzakelijke correctie?
    Aug 12 2024

    De laatste tijd zijn er wat signalen dat het niet zo goed gaat in specifieke segmenten van de techindustrie. Een wereldwijde (grotendeels tijdelijke) daling van de beurskoersen, uitstel van een nieuwe chip van Nvidia en stevige ontslagrondes bij onder andere Dell en Intel geven in ieder geval aan dat er iets aan de hand is. Wat precies, daar proberen we in deze aflevering van Techzine Talks een antwoord op te vinden.

    Infrastructuurleveranciers hebben het niet heel makkelijk op het moment. Dat zeggen we met enig gevoel voor understatement. Er zijn namelijk grote ontslagrondes gaande bij enkele van de grootste spelers in die markt. Een blik op de beurswaarde van Intel op het moment zegt daarnaast ook voldoende.

    Uiteraard hebben niet alle leveranciers in dit gedeelte van de markt last van de huidige problemen. Het lijken vooral spelers te zijn die keuzes moeten maken en hebben moeten maken om oudere verdienmodellen aan te passen. Verder speelt ook de langere termijn hier ongetwijfeld een rol in. Langere termijn vinden veel investeerders en beurshandelaren over het algemeen niet zo interessant.

    Opvallend is verder dat vrijwel alle bedrijven die genoodzaakt zeggen te zijn om mensen op straat te zetten, AI aanhalen als een van de voornaamste redenen. Om daar meer in te investeren en als bedrijf te groeien, moeten ze in andere bedrijfsonderdelen mensen ontslaan. Die argumentatie rammelt behoorlijk wat ons betreft, dus daar hebben we het in deze nieuwe aflevering ook zeker over. Het zou juist weleens een teken kunnen zijn dat AI de techindustrie nog lang niet heeft gebracht wat deze beloofd was in de afgelopen kleine twee jaar.

    Genoeg onderwerpen en insteken om het eens goed over te hebben. Luister nu snel naar de nieuwste aflevering van Techzine Talks.

    Más Menos
    41 m
  • De zin en onzin van Serverless
    Aug 5 2024

    Serverless werd ooit geïntroduceerd als een revolutie in applicatieontwikkeling. Niet langer hoefden ontwikkelaars zich bezig te houden met de onderliggende infrastructuur van hun applicatie. Ook konden veel gebruikte functionaliteiten serverless worden aangeboden als microservices. Inmiddels is serverless links en rechts ingehaald door nieuwe technologieën. Sommige analisten hebben het einde van serverless al ingeluid, andere zien nog een grote toekomst. In deze Techzine Talks nemen we je mee naar de zin en onzin van serverless.

    Serverless en de moderne micro-architectuur van applicatieontwikkeling gingen ooit hand in hand. Veel gebruikte functionaliteiten of diensten binnen een applicatie werden vaak als een serverlessfunctie beschikbaar gemaakt. Hierdoor kon een ontwikkelaar wanneer hij deze functionaliteit nodig had, deze eenvoudig en snel aanroepen via een API-call. De ontwikkelaar hoefde zich verder geen zorgen te maken over de onderliggende hardware, want die werd door de cloudprovider geleverd, specifiek voor deze functionaliteit. Hoe meer de functie werd gebruikt hoe meer hardware of instances de cloudprovider beschikbaar stelde om de functie uit te voeren. De klant betaalde simpelweg voor de hoeveelheid compute en bandbreedte die nodig was.

    Inmiddels zijn we ongeveer tien jaar verder en is Kubernetes en het gebruik van containerplatformen geëxplodeerd. In veel development teams is daardoor ook wat discussie ontstaan over het gebruik van serverless versus kubernetes. Er zijn namelijk de nodige voor- en nadelen, waar we in deze podcast bij stil staan. Zodra je een serverless functionaliteit bijvoorbeeld enorm veel gebruikt en die ook wat zwaardere hardware nodig heeft, is Kubernetes al heel snel een stuk goedkoper.

    De grote cloudproviders bieden alledrie serverless-functionaliteiten, kubernetes-platformen, maar ook een soort hybride vorm, waarbij je eenvoudig applicaties in containers kunt verpakken en op eventbasis uitvoeren. De keuzes zijn dus ook breder geworden. Tot slot zien we met de introductie van generatieve AI dat serverless ook weer wat populairder wordt als PaaS-oplossing voor inferencing. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

    Más Menos
    30 m
  • Hoe wil Apple de AI-race gaan winnen?
    Jul 29 2024

    "Waar blijft Apple in de AI-race?" Dat was de titel van een aflevering van Techzine Talks die we vorig jaar opnamen. Inmiddels is hier meer over duidelijk. Maar hoe gaat Apple het aanpakken? Gaat AI binnenkort niet langer Artificial Intelligence betekenen, maar Apple Intelligence? We bespreken het in deze nieuwste aflevering.

    Apple staat bij ons niet bekend als een speler die de eerste is met nieuwe dingen. Het is wel vaak de eerste die iets nieuws echt goed in de markt zet. Daar zijn legio voorbeelden van. Rondom AI was het tot de meest recente WWDC (de developerconferentie van Apple) akelig stil. Terwijl Samsung inmiddels al zo'n 200 miljoen apparaten voorzien heeft van Galaxy AI, is er op devices van Apple nog vrijwel niets mogelijk. Dat gaat binnenkort toch echt veranderen. Nu ja, binnenkort. De aankomende iPhone 16 zal bij de lancering nog niet beschikken over de nieuwste AI-functionaliteit. In Europa zullen we er nog wel iets langer op moeten wachten. Dit onder andere vanwege de regelgeving vanuit de Europese Unie.

    Met bovenstaande in het achterhoofd bespreken we deze aflevering wat we kunnen verwachten van AI op de iPhone, iPad en Mac. Apple gaat zoals gebruikelijk niet over één nacht ijs en is druk in de weer met het afsluiten van partnerships met meerdere grote AI-spelers. Het lijkt ook voor een voor Apple-begrippen behoorlijk open benadering te kiezen. Het werkt verder nog aan eigen AI-modellen en laat zaken zoals privacy en security een belangrijke rol spelen. Met andere woorden, het belooft een interessante strijd te worden. Weet Apple ook AI weer beter in de markt te zetten dan andere spelers in de markt? Luister naar deze nieuwe aflevering van Techzine Talks om hier meer over te horen.

    Más Menos
    28 m
  • Windows-chaos na CrowdStrike-update geeft stof tot nadenken
    Jul 22 2024

    CrowdStrike heeft een stevige blunder gemaakt afgelopen vrijdag. Het zorgde er met een automatische update voor dat banken, luchthavens, ziekenhuizen en nog veel meer organisaties op zwart gingen. Nou ja, eigenlijk op blauw, want de fout zorgde voor een lawine aan Blue Screens of Death (BSOD) op Windows-machines. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat had CrowdStrike anders kunnen en moeten doen? Welke rol speelt Microsoft in dit verhaal? En wat gaat de impact op de langere termijn zijn van deze fout? We bespreken het in deze nieuwe aflevering van Techzine Talks.

    We horen gedurende het jaar heel veel succesverhalen vanuit de security-industrie. Maar ook de leveranciers die organisaties voorzien van security tooling en -diensten kunnen fouten maken. Dat is overduidelijk gebleken afgelopen vrijdag. En als organisaties dan een bepaalde oplossing heel breed hebben uitgerold, dan kan een fout zoals die van CrowdStrike ervoor zorgen dat hele organisaties plat liggen.

    We hebben al de nodige artikelen geschreven over de gebeurtenissen rondom de update van CrowdStrike. In deze podcast bekijken we het hele plaatje nog eens goed. Waarom dit juist bij CrowdStrike kon gebeuren bijvoorbeeld, maar ook wat er precies misgegaan lijkt te zijn. We gaan daarbij in op de werking van de driver/agent van CrowdStrike Falcon, die in de kernel van Windows is geplaatst. Dat zal ongetwijfeld gedaan zijn met goede bedoelingen, maar heeft dus ook de nodige consequenties als het misgaat.

    Verder behandelen we nog een heleboel vragen, die ongetwijfeld ook in de markt leven. Had dit voorkomen kunnen worden? Maar ook, wie gaat er opdraaien voor alle kosten en gederfde inkomsten die bedrijven hebben moeten maken om dit probleem op te lossen? Wat wordt de impact voor CrowdStrike zelf? En voor de markt als geheel? Zeker in kritieke infrastructuur moet men inmiddels toch wel erg geschrokken zijn van de impact die het kiezen voor een enkele aanbieder kan hebben in de infrastructuur kan hebben. Zeker is wat ons betreft dat de gebeurtenissen rondom de update van CrowdStrike nog lang zullen nadreunen.

    Más Menos
    37 m
  • European Accessibility Act: digitale toegankelijkheid voor iedereen in 2025?
    Jul 15 2024

    In juni 2025 wordt de European Accessibility Act van kracht in Europa, dus ook in Nederland. Deze richtlijn moet er via lokale wetgeving (Wet digitale overheid, oftewel Wdo) voor gaan zorgen dat het digitale aanbod van bedrijven en overheden toegankelijk wordt voor iedereen. Wat zijn hiervan de implicaties? Luister naar deze nieuwe aflevering van Techzine Talks en hoor er meer over.

    In een interview dat we inmiddels alweer zo'n zeven jaar geleden hadden met iemand van SiteImprove, hadden we het al over de toegankelijkheid van digitale diensten. In dat geval ging het alleen om websites van overheidsinstellingen en om de EU Web Accessibility Directive die toen van kracht zou gaan worden. Sindsdien heeft de EU stug doorgewerkt aan het uitbreiden van dit soort wetgeving en richtlijnen. Dat heeft geresulteerd in de European Accessibility Act, die een en ander nog een stuk breder trekt.

    Is het nodig?
    De voornaamste vraag die je nu wellicht hebt is of dit soort wetgeving überhaupt nodig is. Als je bedenkt dat een gebrek aan goede toegankelijkheid van websites, diensten en producten wereldwijd zo'n 1 miljard mensen treft, lijkt het antwoord voor de hand te liggen. Betere toegankelijkheid is niet alleen nodig omdat het een goed idee is vanuit medemenselijkheid, het is ook commercieel gewoon een logisch stap. Je kunt er in een klap een stuk meer klanten mee binnenhalen. Kennelijk is het echter toch nodig om hiervoor een richtlijn op te tuigen, anders gebeurt het niet.

    Sinds ons gesprek zeven jaar geleden lijkt er nog niet veel vooruitgang te zijn geboekt. Ook overheden lijken nog maar matig bezig te zijn geweest met toegankelijkheid van hun diensten, volgens een onderzoek van Capgemini. Volgens een ander onderzoek zakt niet minder dan 93 procent van de Nederlandse pagina's voor de toegankelijkheidstest. Beide onderzoeken maken gebruiken van de bekende standaarden van het Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze zijn opgesteld door de leden van Worldwide Web Consortium (W3C).

    In deze aflevering van Techzine Talks bespreken we wat de nieuwe wetgeving betekent voor organisaties en hoe je ermee aan de slag gaat. Een klein jaar lijkt nog een lange tijd, maar de WCAG-richtlijnen zijn behoorlijk streng. Het is zaak om er tijdig naar te kijken en er iets aan te doen.

    Más Menos
    34 m