• Fins a sis mesos d'espera: l'odissea per visitar-se amb un psicòleg a la sanitat pública
    Mar 15 2022
    A Catalunya hi ha prop de 930 psicòlegs treballant al sistema públic de salut o, el que és el mateix: 9 per cada 100.000 habitants. Els col·legis de psicòlegs denuncien que aquesta quantitat és insuficient per atendre la població com cal i que caldria, com a mínim, doblar-la. En parlem amb el psicòleg de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell Roger Ballescà i el coordinador del CESMA Benito Menni de l'Hospitalet de Llobregat Òscar Pino; vicesecretari i vocal, respectivament, del Col·legi Oicial de Psicologia de Catalunya, que xifren en 46.000 milions d'euros el cost de no tractar a temps i de manera adequada els problemes de salut mental.
    Show more Show less
    20 mins
  • Enviats especials a Ucraïna: la guerra en primera persona
    Mar 14 2022
    "Quan esclata la guerra, l'adrenalina puja i ja no baixa fins que surts del país." Ho explica el càmera Roberto Figueroa, que ha acompanyat Lluís Caelles durant la cobertura prebèl·lica i els primers dies de la invasió russa d'Ucraïna. Tots dos, juntament amb Manel Alías, Cèlia Cernadas i José Antonio Rodríguez, enviats especials de TV3 i Catalunya Ràdio, expliquen en primera persona com van viure l'inici de la guerra, i analitzen l'estratègia de Vladímir Putin en el conflicte, i les possibles sortides a la guerra. Durant la conversa, connexió en directe amb els enviats especials d'"El matí de Catalunya Ràdio" a Lviv, Albert Mercadé, Carla Verdés i Martí Cuní. I trucades a dones ucraïneses que s'han quedat al seu país, per ajudar sobre el terreny durant la guerra.
    Show more Show less
    1 hr and 25 mins
  • Generació mascareta
    Mar 12 2022
    Com han viscut la pandèmia les generacions més joves? Quines conseqüències els ha comportat? Com encaren el futur? Ara que fa dos anys de la primera gran onada, parlem sobre les expectatives i les frustracions de la generació mascareta.
    Show more Show less
    51 mins
  • Yana, des de Kíev: "L'hospital té més d'un búnquer preparat per si cal refugiar-s'hi"
    Feb 27 2022
    Yana Denysenko és radiòloga de l'hospital regional de Kíev. Les últimes hores les ha passat tancada al centre atenent ferits de guerra. Alguns dels ferits que ha atès són soldats russos, a qui, després d'aplicar cures bàsiques, la policia s'ha endut.
    Show more Show less
    15 mins
  • Marina Garcés: "La filosofia ha ser fonamental a l'educació, no pot ser residual"
    Feb 17 2022
    L'esborrany de currículum de secundària no contempla l'assignatura de filosofia a l'educació postobligatòria. A l'espera que els docents i els centres hi facin les seves aportacions, una part de la comunitat educativa ha posat el crit el cel. Per què és important la filosofia a l'educació? Què està fallant en el model educatiu actual? En parlem amb la filòsofa Marina Garcés i amb la secretària de Transformació Educativa del Departament d'Educació, Núria Mora.
    Show more Show less
    25 mins
  • Carla Simón: "És molt bonic poder explicar la història amb el dialecte de la gent que cull préssecs"
    Feb 17 2022
    És la gran protagonista del dia. Carla Simón ha fet història amb la seva pel·lícula "Alcarràs", que acaba de ser reconeguda amb l'Os d'Or de la Berlinale, un dels premis més importants del cinema internacional. El segon llargmetratge de Carla Simón és un drama rural rodat amb actors no professionals, triats en un càsting de més de 9.000 persones. Un cinema concret que envia missatges universals, i això és el que ha valorat el jurat de la Berlinale, que també ha destacat la tendresa de les interpretacions i la seva connexió amb la terra que els envolta.
    Show more Show less
    9 mins
  • Poden convertir-se en jihadistes les nostres filles o germanes?
    Feb 12 2022
    El fenomen del jihadisme, ISIS o Daesh i el terrorisme islàmic, s'ha explicat des del punt de vist masculí. Molt poques vegades es parla de quin és el paper de les dones dins l'organització. Com les capten? De què s'encarreguen? Sovint el seu paper se simplifica en dos bàndols: o són víctimes o són el mal personificat. Parlem amb periodistes i acadèmiques que coneixen el fenomen de prop per saber-ne més coses. En parlem amb la investigadora Carola García-Calvo i la periodista Natalia Sancha.
    Show more Show less
    26 mins
  • La bona mort
    Feb 12 2022
    El 25 de març de l'any passat es va legalitzar la possibilitat que una persona demani morir davant d'una situació de gran patiment. D'aquesta manera, a les cures pal·liatives i a l'eutanàsia passiva s'hi afegia una nova possibilitat per a malalts greus amb afeccions incurables i sotmesos a un patiment constant i extrem: l'acompanyament mèdic per a una mort conscient i digna. En aquest reportatge ens acostem a aquesta realitat.
    Show more Show less
    53 mins