Episodes

  • Impact van kanker op seksualiteit en intimiteit; Ivonne Oomen en Sandra Schakie in gesprek met Erik van Roon
    Jul 8 2024

    In aflevering 23 gaan we het hebben over een onderwerp dat vaak onbesproken blijft, maar dat van groot belang is voor de levenskwaliteit van mensen die leven met en na kanker: seksualiteit en intimiteit.

    Kanker raakt ons op vele manieren, zowel fysiek als emotioneel. Het beïnvloedt onze relaties, ons zelfbeeld en ons vermogen om van intimiteit te genieten. Helaas blijft seksualiteit een onderwerp waar veel mensen, zelfs zorgverleners, niet gemakkelijk over praten. Dit taboe kan leiden tot gevoelens van isolatie, schaamte en onzekerheid voor degenen die al door een zware periode gaan.

    In deze aflevering gaan we dieper in op de impact van kanker op seksualiteit en intimiteit. We bespreken waarom dit onderwerp zo belangrijk is, welke uitdagingen patiënten en hun partners en hulpverleners kunnen tegenkomen, en hoe we het gesprek kunnen openen om deze taboes te doorbreken.

    Ivonne Oomen is oncologie verpleegkundig in hart en nieren en coordinator Care for cancer /Allerzorg Zuidoost Brabant. Deze organisatie begeleidt patiënten en diens naasten indien nodig in de Psychosociale (na)zorg op alle domeinen van het leven.

    Daarnaast heeft ook Ivonne ook de seksuologie opleiding gevolg en is ze sinds een aantal jaren gastdocent hier o.a. op de Fontys.

    Verder is ze een eigen IPSO huis aan het opzetten in de Kempen, Centrum EigenWeijzer en is ze betrokken bij een verblijfshuis/hospice voor AYA'S in Eindhoven.

    Hierbij stuurt Ivonne de consulenten aan, verbindt netwerken met ziekenhuizen, huisartsen, informele zorg en sociaal domein. Alles over de muren van het ziekenhuis heen, dus in de eerstelijnszorg.

    Sandra Schakie geeft als vrijwilligster en ervaringsdeskundige gastcolleges op Fontys Mens en Gezondheid bij studies Verpleegkunde en MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken).
    Ze spreekt openhartig over o.a. seksualiteit en intimiteit bij kanker (en bij niet-aangeboren hersenletsel).

    Show more Show less
    46 mins
  • Jelle Reijngoudt en José van Dorst in gesprek met Erik van Roon
    May 8 2024

    In aflevering 22 alweer gaat het over het verpleegkundig proces, op weg naar de best passende zorg.

    Jelle Reijngoudt is als docent-onderzoeker verbonden aan Fontys Mens en Gezondheid en is daarnaast verpleegkundige en verplegingswetenschapper in opleiding.

    José van Dorst is wijkverpleegkundige, bestuurslid bij Scholing en bevordering wijkverpleegkundige en promovenda aan Maastricht University, waar zij onderzoek doet naar praktijkvariatie rondom de indicatiestelling in de wijkverpleging.

    Show more Show less
    30 mins
  • Mohamad Alabdullah Alolayes in gesprek met Erik van Roon
    Jul 5 2023

    Toen Mohamad Alabdullah Alolayes 15 jaar oud was, is hij gevlucht vanuit Syrië naar Nederland, samen met zijn oom. Hij stond er niet bij stil welke taal hier gesproken werd, en ondanks de moeilijkheden die zij onderweg hebben meegemaakt, wilde hij gewoon weg om zijn puberteit te ervaren, of in ieder geval wat daar nog van over was. Van jongs af aan werd zijn zus en hem geleerd dat hij dokter zou worden en zijn zus apotheker. Zijn zus heeft in Syrië farmacie gestudeerd, en Mo wilde mijn droom volgen.

    Ondanks zijn opleiding en zijn inspanningen om zich aan te passen aan de Nederlandse maatschappij en ondanks het spreken van de Nederlandse de taal, wordt hij nog steeds gezien als een buitenlandse jongen en ervaart hij racisme van zijn patiënten in het ziekenhuis. Dit zou niet moeten gebeuren. We leven in een modern land, we leven in 2023!

    Show more Show less
    47 mins
  • Saskia van Witzenburg in gesprek met Erik van Roon
    May 18 2023

    Van verpleegkundige tot vrouw met een missie om de zorg te willen verbeteren!

    In 2001 studeerde Saskia van Witzenburg af aan de Hogeschool Rotterdam met de wens een verschil te maken als verpleegkundige. Nu, 22 jaar later, is haar missie meer zeggenschap en zichtbaarheid in de zorg.

    Haar opgedane kennis als verpleegkundige, zorgmanager, strategisch adviseur en coach, gebruikt zij om zorgprofessionals en organisaties wakker te schudden en dat het tijd is anders te gaan werken.

    "Durf uit te spreken wat je nodig hebt en wees proactief: laat je stem horen."

    Als Community Manager van de Nationale Zorgreserve zet Saskia zich al twee jaar in om zorgreservisten te verbinden met zorgorganisaties in tijden van nood.

    Als zorgmanager en adviseur coacht zij graag naar de nieuwe manier van werken. Werkplezier omhoog, verzuim omlaag. Wij als verpleegkundigen zijn aan zet om te vertellen wat echt goede zorg is voor de patiënt / cliënt.

    Met een award als Opinieleider in de Zorg 2022 vanuit vakbond Nu '91 durft Saskia kritische vragen te stellen op een respectvolle manier.

    "Verander wat je niet kan accepteren" en "Be the change you want to see"

    Show more Show less
    36 mins
  • Associate degree Zorg & Technologie
    May 10 2023

    Wil jij bijdragen aan verdere innovatie van zorgtechnologie?

    Kies dan voor de opleiding Associate degree Zorg en Technologie. Jij bent degene die als Adviseur Zorg en Technologie de wensen van de doelgroep weet te vertalen en een passende technische oplossing adviseert.

    In de podcast AD Zorg & technologie ga ik, Erik van Roon in gesprek met een viertal inhoudsdeskundigen en ervaringsdeskundigen.

    Bas van der Marck, Jarno vd Bogaert, Wim van der Zanden en Pieter van Gorkom.

    Voor meer informatie over het onderwerp en de sprekers ga je naar de website van het Maxima Medisch Centrum, Curatec of de opleiding AD Zorg & Technologie

    Music from #Uppbeat (free for Creators!):
    https://uppbeat.io/t/paul-yudin/summer-bumble
    License code: XVVL6VUSYDXPUNHL

    Show more Show less
    43 mins
  • Anja Vereijken in gesprek met Erik van Roon
    Apr 20 2023

    Mantelzorgondersteuning, net zo normaal als de oppas!

    Anja Vereijken is vestigingsmanager bij Mantelaar & Uw Assistent en in deze aflevering is zij de gast.

    De zorg voor de kwetsbaren in onze samenleving verschuift zich al jaren van de formele zorg naar de informele zorg. Steeds meer mantelzorgers, die uit liefde zijn begonnen, ervaren een stijgende druk.
    Mantelzorg is vrijwillige en onbetaalde zorg voor een naaste, bijvoorbeeld ouders, partners, kindederen. Momenteel zijn er 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Ruim 800.000 Nederlanders helpen langdurig (langer dan drie maanden) en intensief (meer dan acht uur per week) en 9% van alle mantelzorgers geeft aan overbelast te zijn.

    Mantelaar is er voor de mantelzorger en biedt ondersteuning bij de naaste thuis, zodat de mantelzorger op adem kan komen, iets voor zichzelf kan doen. Dit doet Mantelaar door medisch-en paramedisch studenten, waaronder de zorgstudenten van Fontys Hogescholen , in te zetten bij deze mensen thuis. Hierdoor wordt de mantelzorger ondersteund en kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

    Show more Show less
    36 mins
  • Anique Schuite in gesprek met Erik van Roon
    Apr 13 2023

    Anique Schuite wist eigenlijk al vanaf haar 10e dat zij 'juffrouw of zuster' wilde worden.

    Uiteindelijk is de keus in 1985 op de opleiding tot Verpleegkundige gevallen. Na haar opleiding in het St. Anna ziekenhuis is zij naar Delfzijl verhuisd en heeft daar haar IC en CCU diploma behaald. Terug in Brabant is Anique op de IC van het St. Josephziekenhuis beland, waarna zij een opleiding Management in de zorg heeft gedaan. Tien jaar later met 4 kinderen in combinatie met een druk thuisfront heeft Anique de overstap naar praktijkbegeleider op de IC gemaakt. Tegenwoordig is Anique opleidingsadviseur binnen het zorgcluster Acuut van Maxima Medisch Centrum in Veldhoven met als aandachtsveld IC,CCU en NeuroCare.

    Verpleegkundig leiderschap staat hoog in het vaandel bij Anique en maakt dat na 38 jaar in de zorg zij nog elke werkdag 'jumpend' aan de slag gaat.

    Show more Show less
    35 mins
  • Liesbeth, Iris en Amber in gesprek met Erik van Roon
    Mar 19 2023

    Samen hebben we het over ‘langer leven’. We leven allemaal langer, en we leven ook met veel mensen langer. Momenteel is 20% van de Nederlandse bevolking 65+; in 2040 zal dat 26% zijn. Een kwart! Ook jij zal in je werkzame leven te maken krijgen met ouder wordende mensen: cliënten, collega’s en jijzelf natuurlijk! Dat brengt uitdagingen, maar ook kansen met zich mee. In de nieuwe minor Age-Friendly Thinking van Fontys Mens en Gezondheid worden studenten uitgedaagd om die uitdagingen en kansen te gaan verkennen. Studenten onderzoeken eerst hun eigen beelden over oudere mensen: kloppen die eigenlijk wel? En gaan vervolgens samen met ouderen aan de slag om een idee te ontwikkelen om bij te dragen aan het welbevinden van ouderen. Als voorzetje op deze minor gaan we in de podcastserie Verhalen uit de Zorg in gesprek over langer leven en wat daarbij komt kijken.

    Show more Show less
    51 mins