• Hvorfor har jeg så svært ved at lægge min mobil væk?

  • Oct 5 2024
  • Duración: 3 m
  • Podcast

Hvorfor har jeg så svært ved at lægge min mobil væk?

  • Resumen

  • Videoer med nuttede hunde og sjove katte, utallige 'stories' på Instagram af weekendens fester, billeder på Facebook af dine venners børn og skøre 'shorts' på YouTube.
    Ender du med at dødsscrolle på de sociale medier, oftere end du ønsker? Og tager din telefon i det hele taget lidt for meget af din opmærksomhed?
    Så er du ikke alene. I en meningsmåling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken svarede 43 procent af de over 1000 voksne danskere, der deltog i undersøgelsen, at de gerne ville bruge mindre af deres fritid på deres tablet eller telefon.
    Samtidig viste en dansk skolebørnsundersøgelse af SDU fra 2022, at piger i 9. klasse i gennemsnit bruger 3 timer og 10 minutter om dagen alene på sociale medier. Det samme tal ligger på 2 timer og 21 minutter om dagen for drenge.
    Men hvorfor stjæler telefonen så meget af vores tid? Og hvorfor er det så svært at lægge den væk igen? Det kan du blive klogere på i denne episode af Brainstorm - Videnskab.dk's podcast om hjernen.
    I episoden får dine sædvanlige Brainstorm-værter Anne Sophie Thingsted og Nana Elving Hansen selskab af Videnskab.dk's podcast-praktikant Magnus Ringsborg Wallbohm.
    Han har selv svært ved at lægge sin mobil fra sig og har derfor undersøgt, hvad der egentlig sker i hjernen, når vi scroller - og hvilke mekanismer der får os til at blive ved og ved og ved og ved med at scrolle.
    For at blive klogere på spørgsmålet har han snakket med Aida Bikic, som er psykolog og lektor ved Klinisk Institut ved Syddansk Universitet, og Ulrik Lyngs, som er forsker ved Department of Computer Science på Oxford University.
    Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg efter 'Brainstorm'.
    Forestil dig, at du er en lille, hvid rotte placeret i en lille metalkasse. På en af metalkassernes vægge er der et håndtag, som giver adgang til en skål med godbidder, hvis du tager i det.
    Men du ved aldrig helt, hvad der venter dig.
    Nogle gange dumper der en lille godbid ned i skålen, nogle gange en stor og andre gange slet ingenting. Derfor prøver du gang på gang at tage i håndtaget for at se, om der mon venter dig en belønning i skålen.
    Det er et eksempel på et dyreadfærdseksperiment fra 1950'erne, hvor den amerikanske psykolog B.F. Skinner lavede nogle berømte eksperimenter om dyrs adfærd.
    Han fandt ud af, at et uforudsigeligt belønningsmønster kan skabe afhængighedsskabende adfærd blandt rotter. Og den adfærd kan sammenlignes med, hvad der sker, når vi dødsscroller på Instagram.
    Men hvordan hænger det sammen? Det kan du blive klogere på i denne episode af Brainstorm, hvor du også kan finde ud af, hvorfor sociale medier kan være særligt vanedannende hos børn og unge.
    Lyt med i episoden, og hør mere om:
    Hvordan belønningsmekanismen på sociale medier minder om belønningsmekanismen fra B.F. Skinners eksperimenter
    Hvad du kan gøre for at stoppe scrolleriet og tage kontrollen tilbage fra telefonen
    Hvor mange timer værterne selv bruger foran skærmen
    Más Menos
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2

Lo que los oyentes dicen sobre Hvorfor har jeg så svært ved at lægge min mobil væk?

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.