Episodios

  • De Wildplukpodcast: Kiri boom & Sassafras
    Aug 6 2024

    In deze vakantie special van de Wildplukpodcast praat ik met Cedric Bousché. Een inspirerende voedselbosbouwer die met zijn Veld voor Verder, (B)oerBurgerBos, Bijenboel en Bomenbieb dé aangewezen persoon is om het over 2 bijzondere bomen te hebben: de Kiri boom (Paulownia tomentosa) en Sassafras (Sassafras albidum). Deze twee bomen zijn geliefd om hun hout (de Kiri boom) en opwekkende gaves (Sassafras).

    Ik heb Cedric 7 jaar geleden leren kennen terwijl hij op een blaadjes Sassafras aan het kauwen was op een plantenmarkt in Breda en we hebben samen al velen rondjes door zijn voedselbos in Hooge Zwaluwe (+20 jaar oud!) mogen dwalen, waarbij ik elke keer weer iets nieuws leert. Samen met zijn vrouw Gerdy heeft hij van een gangbare maïsakker een eetbaar paradijs gemaakt met meer dan 500 soorten planten. Binnen deze honderden planten trekt er altijd wel één de absolute aandacht van Cedric. Zijn meest recente obsessie.. Kiri-bomen! Ook benieuwd naar wat Kiri bomen te maken hebben met sauna’s en surfplanken? En waarom Sassafras in Amerika niet verbouwd mag worden? Listen and get wild!


    Liever lezen? De shownotes zijn te vinden op: Wildplukpodcast – Kiri boom & Sassafras – Kroos (roosvankroos.nl)


    Más Menos
    34 m
  • De Wildplukpodcast: Bloemen voor mens en bij
    Apr 27 2024
    In deze aflevering van de Wildplukpodcast zitten we samen met de bij aan tafel. We eten van hetzelfde buffet als onze bestuivers; de bijen, de hommels en de vlinders. We vragen ze wat ze voor het toetje willen eten. Klaprozen? Of liever beemdkroon met madeliefjes? Het zaaien van het inheemse bloemenmengsel van The Pollinators is een win-win situatie: een mooie, eetbare tuin voor de mens en een snackbar voor bestuivers. Tosca van The Pollinators legt in deze aflevering perfect uit welke bloemen, zadenmengsels en planten nu écht goed zijn voor bestuivende insecten. Ze geeft tips voor een bijenhotel, tips voor het zaaien van hun bloemenmengsel en deelt al haar kennis over bijen: “Wist jij dat de pluimvoetbij tot wel één halve meter diep kan graven?!” Het nieuws en de sociale media zijn buzzing met nieuws over ‘Afname van insecten’ en ‘Op doodgewone planten uit de reguliere tuincentra stikt het van de bestrijdingsmiddelen’ (aldus de Volkskrant). Maar wat doen we eraan? In deze aflevering geven ik en Tosca antwoord op deze vraag. Dus, wil je ook een volgeboekt bijenhotel? En wil je samen met de bij aan een heerlijk, inheems buffet zitten? Tune dan snel in! Shownotes: Wildplukpodcast – Bloemen voor mens en bij – Kroos (roosvankroos.nl)
    Más Menos
    39 m
  • De Wildplukpodcast: Wilde paddenstoelen
    Apr 25 2024
    Deze aflevering wordt helemaal overgenomen door zwammen, boleten, schimmels, champignons en amanieten. We nemen je mee in een wereld waarin je niet bang hoeft te zijn om wilde paddenstoelen te plukken en te eten, maar je je juist comfortabel voelt met deze fantastic funghi. Je krijg in deze aflevering praktische tips over hoe, wanneer en waar je het beste paddenstoelen kan wildplukken. We ontkrachten fabels over de regels rondom het plukken en beschrijven een paar toffe, eetbare en medicinale soorten, zodat jij zelfverzekerd op pad kan gaan. Ik praat met Maurits Nieuwenhuis over zijn etnobotanische onderzoek aan de Universiteit van Wageningen naar de paddenstoelen-pluk-cultuur in oost Europa. I mean... living my dream! Hij ging met ervaren plukkers het bos in op zoek naar paddenstoelen en deed zo praktische ervaring op die hij graag met jullie deelt. Het is volgens Maurits niet belangrijk welke fancy botanische termen en Latijnse namen je er tegen aan gooit, als je de paddenstoelen maar herkent op jouw manier. Tune snel in in deze zwamtastische aflevering, want hij deelt ook nog eens een heerlijk wild recept met ons! Shownotes: Aflevering 6 Wilde paddenstoelen – Kroos (roosvankroos.nl)
    Más Menos
    43 m
  • De Wildplukpodcast: Vergeten 'vrouwen planten'
    Feb 2 2024
    Wat hebben vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), rode klaver (Trifolium pratense), teunisbloem (Oenothera) en veenmos (Spaghnum) met elkaar te maken? En zou je mos als maandverband-vervanger kunnen gebruiken? Je hoort het in deze aflevering van de Wildplukpodcast! Zoals je weet hebben vrouwen veel geheimen. In deze aflevering worden deze geheimen ontrafelt en duiken we dieper in de wereld van de etnobotanie en de kruidengeneeskunde. Ondanks het wereldwijde gebruik van wilde planten door de vrouw des huizes als huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, is er relatief weinig onderzoek en documentatie van te vinden. Etnobotanisch onderzoek (de studie van het gebruik van planten door mensen) werd tot voorkort vrijwel nooit door vrouwen uitgevoerd. Dit levert problemen op omdat vrouwen in bijvoorbeeld de Amazone niet niet met mannen 'het bos in gaan' om wilde planten te verzamelen en te vertellen. Bovendien werden in de afgelopen eeuwen veel vrouwen zoals ik voor heks uitgemaakt en vervolgd. Het hoogtepunt van de heksenvervolgingen in Europa lag in het tijdvak 1450-1750. Er zijn veel boeken verbrand en met het doden van heksen is veel kennis over wilde planten en de werking verloren gegaan. In deze aflevering ga ik wél op onderzoek uit en verzamel ik plantenverhalen van vrouwen, die verlichting kunnen bieden bij 'vrouwenkwaaltjes' zoals de menstruatie en de overgang. Shownotes: Wildplukpodcast – Vergeten ‘vrouwen planten’ – Kroos (roosvankroos.nl)
    Más Menos
    25 m
  • De Wildplukpodcast: Sint Janskruid
    Jan 4 2024
    Sint Janskruid: het zonnetje in huis. Sint Janskruid is een prachtige plant met zonnige, gele bloemen die al duizenden jaren als medicinale plant gebruikt wordt tegen brandwonden en lichte depressies. De plant is vernoemd naar Sint Johannes de doper. Het bloedrode sap wat uit de bloemen komt wordt namelijk gelinkt aan zijn onthoofding. Sint Janskruid is een veel besproken en onderzochte plant en er zijn veel feiten en fabels ontstaan die ik in deze aflevering ontkracht en toelicht. Zo zou het kruid de werking van de pil afzwakken. Het was de eerste medicinale plant waar ik zelf mee in aanraking kwam in 2017 en deze plant heeft me de kracht en de inspiratie gegeven om m'n gezondheid in eigen hand te nemen. Ik heb zelf gelukkig nooit last gehad van een depressie, maar ik heb er in mijn omgeving wel veel mee te maken gehad. Het doel achter Kroos en het geven van wildplukwandelingen is om mensen uit hun depressie en burn-out te halen. Ik geloof dat je zelfvoorzienend voelen en in de natuur zijn het enige echte medicijn is tegen hedendaagse problemen. Het kruid wordt op de langste dag, 21 jun, geplukt en ik gebruik het in thee en olie vaak precies een half jaar later. Nu de dagen zo donker en kort zijn biedt Sint Janskruid mij zonneschijn en denk ik terug aan de midzomernachten en warme dagen waarop ik de gele bloemen geplukt hebt. Ik vertel je in deze aflevering hoe je Sint Janskruid kunt herkennen en gebruiken. Bovendien ga ik in op bestaande wetenschappelijke onderzoeken en leg ik uit hoe het komt dat Sint Janskruid helpt tegen lichte depressies. Shownotes: www.roosvankroos.nl/wildplukpodcast-sint-janskruid/
    Más Menos
    19 m
  • Trailer
    Dec 30 2023
    1 m
  • De Wildplukpodcast: Eik- & Vijgenboom
    Oct 26 2023
    In deze aflevering eens een keer geen verhaal over de relatie tussen planten en mensen, maar over de relatie tussen planten en andere organismen waarmee we deze planeet delen: de insecten! Om de interacties tussen insecten en hun gastheren haarfijn uit te leggen is Rayan Majoor, rupsen expert, te gast in de Wildplukpodcast. We kunnen nog wat leren van de gastvrijheid van de Eikenboom, stelt hij. Deze levensboom stelt zich open voor alles en iedereen. Daartegenover staat de Vijgenboom, die een 'lone wolf' is in het plantenrijk. De vijg is tevreden met slechts een handjevol vrienden. Welke van de twee ben jij? Voor méer van Rayan Majoor en zijn rupsen zie Lepispot.nl
    Más Menos
    34 m
  • Bonus aflevering: Koffie
    Oct 5 2023
    In deze aflevering een wel heel bijzonder verhaal over een alledaagse plant die een lange weg aflegt om in jouw haver capu of bakkie pleur te belanden. Let op: Interview is in het Engels Afgelopen winter stond ik zelf met mijn neus boven op het productie proces van koffie in Colombia. Ik was te gast bij een Yanakuna gezin, plukte koffiebonen op prachtige boerderijen, ging naar de fabriekjes waar ze de koffie drogen en roosteren, at met de koffie boeren aan tafel en leerden de mooie mensen kennen die mijn dagelijkse bakkie troost mogelijk maken. Daar ontmoette ik ook Felipe, een milieu wetenschapper en oprichter van de start-up Yanakuna Coffee. Een bedrijfje wat nauw samenwerkt met de inheemse bevolking van de koffie regio Huila in Colombia. Hij liet me de ware smaak van koffie proeven. Door met de overheid en lokale gemeenschap samen te werken hoopt hij het verschil te kunnen maken en lekkere, eerlijke koffie te produceren met liefde voor de natuur en de inheemse tradities. Wat een missie en wat een avontuur! Dus ga er lekker voor zitten met een warm kopje zwart goud en laat je meevoeren door de bergen van het Colombiaanse binnenland. Meer weten over Felipe, zijn compagnon Ely en Yanakuna Coffee? Of wil je graag de gemeenschap steunen door het bestellen van hun koffiebonen? Kijk en bestel op yanakuna.com of volg ze op Instagram @yanakunacoffee. Koffie van de familie is te vinden onder @ayni.cafe.
    Más Menos
    29 m