Episodios

  • Pedeapsa regelui, o poveste despre iertare
    Sep 25 2024

    Cu toții greşim şi doare atunci când suntem judecaţi după greşelile noastre şi nu după lucrurile bune pe care le facem. Aceasta este o lecție pentru toți cei care uită ce este bun în ceilalți de îndată ce apare o problemă. Pentru toţi cei care ştergem cu buretele tot ce a fost bun din cauza unui incident care nu ne-a plăcut. Haideţi să ne amintim întotdeauna de ce este binele, ce este bun într-un om, pentru că mereu este ceva bun, dacă suntem dispuşi să căutăm. Un exerciţiu pe care îl putem face în astfel de momente este să înlocuim un gând de război cu alte două gânduri de pace. La mine functionează foarte bine să îmi aduc aminte de două, trei, patru chiar cinci momente frumoase atunci când mă supără cineva. De obicei, furia dispare repede şi încep să zâmbesc. Sper să vă ajute şi pe voi.


    Más Menos
    8 m
  • Înțelepciunea bătrânului, o poveste despre detașare
    Sep 18 2024

    Cu toții ne dorim să ne ajutăm copiii cât putem de mult. Ne dorim să nu sufere și să aibă vieți ușoare și pline de împlinire. Însă, de cele mai multe ori, facem mai mult rău decât bine, pentru că suferința face parte din viață și din procesul de învățare. Când un copil cade jos, cel mai bine îl ajutam dacă îl privim cu încredere şi aşteptam să se ridice singur. Atunci el va înţelege că poate fi puternic, autonom, ceea ce îi va da curaj să îşi trăiască viaţa cu încredere şi determinare. Şi cred că asta ne dorim de fapt cel mai mult pentru copiii noştri. O viaţă trăită în proprii termeni, cu propriile experiențe, înfrângeri şi victorii. Şi bineînţeles, cu cineva care să le fie aproape atunci când au nevoie. Vă invit să ascultați povestea.

    Más Menos
    6 m
  • Rugămintea fiului, o poveste despre iertare
    Sep 10 2024

    Doar atunci, după ce am scos otrava din noi, doar atunci, vom putea iubi cu adevărat. Pentru că nu îl poţi iubi pe altul dacă nu te iubeşti pe tine. Pentru că nu poţi oferi ceva ce nu ai. Şi cum să facem asta? Cum să ne iubim pe noi? Cum să ne înţelegem? Cum să ne acceptăm? Vă invit să ascultați povestea și să descoperiți pentru voi înșivă. Mulțumesc.

    Más Menos
    11 m
  • Când nimeni nu se uită
    Sep 8 2024

    Când nimeni nu se uită

    Tu să rămâi la fel,

    Să nu te schimbi ca alții din bun, în bunicel.

    Că cine eşti nu ţine de cine te priveşte

    Şi nu eşti bun cu lumea pentru că te iubeşte

    Aplauze, urale şi lauri de măslin

    Când lumea nu se uită, să nu fi un meschin

    Ca un actor ce-şi scoate costumul şi rutina

    Şi este ul alt om, după ce-au tras cortina

    Ce faci cu sârg şi trudă în faţa tuturor

    Să faci şi-n întuneric, să fii de ajutor

    Şi-atunci când crezi zadarnic că nimeni nu te vede

    Te vezi chiar tu pe tine, ştiu nu îţi vine-a crede

    Că în adâncul sincer şi sfânt din orişicare

    Stă cineva de veghe la orice încercare

    Ce ştie cine eşti şi că nu eşti trişor

    Deci fii cât poţi de bun şi când nu e ușor.


    Más Menos
    2 m
  • Care sunt cele mai importante lucruri în viață
    Sep 3 2024

    Mulți oameni spun că nu au timp, când culmea, timp este tot ce avem. Dacă ne consumăm tot timpul și toată energia cu lucrurile mărunte, nu vom avea niciodată loc pentru ce contează cu adevărat și vom simți într-adevăr că nu ne ajunge timpul. Acordați aşadar atenție lucrurilor care sunt esențiale pentru fericirea şi împlinirea voastră. Ascultați povestea și poate veți fi inspirați să faceți alegeri mai bune cu timpul vostru. Mulțumesc.

    Más Menos
    5 m
  • Nu spera, decide
    Aug 27 2024

    Viaţa nu este despre a spera, despre a-ţi dori sau a aștepta să ţi se întâmple lucruri bune. Viaţa este despre deciziile pe care le luăm în fiecare secundă. Pentru că atunci când decizi ceva, înseamnă că eşti pregătit să acţionezi şi să lucrezi zilnic, neîncetat pentru a îndeplini acel lucru pe care ţi-l doreşti. Aşa că hai să nu mai spunem, mi-aş dori să... sau sper că... ori Doamne ajută să... haideţi să decidem, să facem un pact solid în interiorul nostru, noi cu noi, pentru lucrurile la care visam şi apoi să trecem la treabă. Un grădinar nu spera să aibă o grădină plină de roade aşa cum un părinte nu poate doar să viseze să aibă un copil respectuos, ei decid mai întâi ce își doresc şi apoi se apucă de treabă. Pentru că, o dată ce intenţia este setată şi este susţinută de muncă şi mai ales constanță, rezultatele nu au cum să nu apară şi în loc să plutim ca o frunză în vânt noi devenim vântul. Ascultați această poveste impresionantă și decideți pentru voi.

    Más Menos
    8 m
  • Cât de greu este paharul? O poveste despre detașare
    Aug 20 2024

    Cea mai importantă practică din filosofia stoică este diferențierea între ceea ce putem schimba și ceea ce nu putem, între ceea ce putem influența și ceea ce nu putem influența. Cu toții petrecem prea mult timp și energie făcându-ne griji pentru lucruri pe care nu le putem controla. Și cât timp înseamnă prea mult timp? Ei bine, orice mai mult decât zero, ar spune stoicii. De ce? Pentru că încercarea de a influența lucrurile pe care nu le poți controla este un efort inutil, care vine în detrimentul acțiunii asupra lucrurilor pe care le poți influența. Ascultați povestea paharului cu apă pentru a înțelege mai bine cum și de ce să ne detașăm de griji.

    Más Menos
    9 m
  • Vânătorul și câinele său credincios, o poveste despre furie
    Aug 14 2024

    Furia ne inhibă pur şi simplu capacitatea de a gândi critic. Când suntem nervoşi, suntem capabili să ne concentrăm doar asupra furiei, doar asupra ceea ce ni s-a întâmplat, a ceea ce ni s-a făcut, etc. Nu suntem capabili să ne gândim la nimic altceva care să nu aibă legătură cu furia noastră, iar acest lucru ne distruge capacitatea de a lua orice fel de decizie obiectivă. Nu degeaba se spune să nu iei decizii la furie, sau mânie. Pentru că întotdeauna aceste decizii vor fi greșite şi le vei regreta. Ascultă povestea impresionantă a vânătorului care a învățat o lecție dură dar importantă despre furie.

    Más Menos
    9 m