Episodios

  • 16. Jan Maurix over succesvol samenwerken op de korte termijn om op de lange termijn je doelen te behalen
    Jul 2 2024

    Jan Maurix is hoofd asset management bij de Provincie Noord-Brabant. Kort samengevat: met zijn team is hij verantwoordelijk voor bouw en beheer van de provinciale wegen, bruggen, bomen, etc.

    Provinciale wegen... dat lijkt te gaan over iets heel rechtlijnig, concreet en 'hard': asfalt waar we overheen kunnen rijden, maar niets is minder waar. Deze wegen liggen namelijk midden in de samenleving. Als team krijg je dagelijks te maken met vragen, verzoeken en verzet rondom thema's als veiligheid, gezondheid, milieu, leefbaarheid. Samenwerken is essentieel, zowel intern als extern.

    Jan neemt ons in dit inspirerende gesprek mee in de uitdagingen waar hij dagelijks mee te maken krijgt. Zoals: als je het goed doet, hoor je niets, dat is vanzelfsprekend. Maar als er file is op de avond dat het Nederlands elftal speelt en mensen missen de aftrap, dan hoor je het meteen.

    Hoe vier je als team dan wel je successen? Maar ook: wegbeheer betekent bezig zijn met de toekomst: wat is de staat van onze wegen en bruggen in 2075? Hoe bepaal je jouw dagkoers in een samenleving en bestuurlijke context die korte termijn succes wil zien?

    Benieuwd naar de antwoorden van Jan? Luister dan naar alweer de 16de aflevering van onze podcast reeks. Jan koos de stelling 'Dit team heeft een goede mix van kwaliteiten om aan het teamdoel te werken.'

    Más Menos
    38 m
  • 15. Topsport coach Philip Wolk over samenwerking: Hoe haal je het beste uit je teams?
    Jun 11 2024

    Een prachtig inspirerend gesprek over de twee woorden; samen en werken.

    Philip: “Op welk woord ligt de focus? Op samen? Of op werken? Het gaat om de balans tussen deze twee. Werken: 100% ergens voor gaan en alles geven. Maar als je het niet samen doet, behaal je nooit je doel”.


    We hebben het over de groeimindset. Philip: “Om te groeien moet je fouten maken. Dan zit je aan de grens van je kunnen. Als je niet tegen je limiet aanzit, zul je niet groeien”.


    Philip geeft zijn kijk op onderwerpen als:

    * Hoe kan een teamleider ervoor zorgen dat alle competenties van de teamleden worden benut en doelgericht gebruikt worden?

    * Samenwerkgeluk: When the fun stops, stress will start.

    * Het belang van teamregels en verwachtingen uitspreken. Zijn teams zelf in staat de regie te nemen?


    Een boeiend gesprek waarin we veel leren over enerzijds het belang van teamwork en anderzijds de competenties van het individu. Willen we als team een ‘serial winner’ zijn? Bedenk dan: op het moment dat jij wint, gaat een ander groeien. Blijf dus in beweging en sta nooit stil.


    Philip Wolk is werkzaam op de Topsportschool van Basketbal Vlaanderen en head coach bij het Top Division damesteam Phantoms Basket Boom.

    Más Menos
    41 m
  • 14.Basketbalcoach Pascal Angillis over als team verantwoordelijkheid nemen voor acties en resultaten
    May 28 2024

    Succesvol samenwerken… wat kunnen we leren van succesvolle topsportteams? Daarover gaat het in onze nieuwste podcast aflevering.

    We spreken met Pascal Angillis, assistent coach van Europees kampioen basketbal, het nationale damesteam de Belgian Cats. Aan de hand van concrete voorbeelden, zowel uit de sportwereld als uit de bedrijfswereld, geeft Pascal ons inzicht in zijn aanpak en zijn principes.

    • Hoe zorg je ervoor dat je elk teamlid in zijn kracht zet?
    • Wat is de rol van de teamleden zelf hierin? Hoe beïnvloedt bijvoorbeeld Emma Meeseman (captain van de Belgian Cats) het team?
    • Wat doe je als het lukt? Wat doe je als het niet lukt?

    Het zijn maar enkele van de vele vragen die Pascal beantwoordt in de podcast.

    Uit de stapel Teamsentiment-kaarten koos Pascal de stelling: We nemen als team verantwoordelijkheid voor onze acties en resultaten. Pascal: “Als je op deze manier in de wedstrijd zit, sluit je het verzinnen van excuses volledig uit. Als je vooruit wilt, moet je echt naar jezelf durven kijken en je volledig verantwoordelijk voelen voor je acties. Goed voorbeeld doet volgen.” Het geven en ontvangen van feedback speelt hierin een essentiële rol. “Geen feedback, is de slechtste feedback”.

    Pascal: ontzettend bedankt en veel succes met de Belgian Cats op de Olympische Spelen in Parijs! Als het gaat om samenwerken kunnen we veel leren van (top)sporters!

    Más Menos
    44 m
  • 13. Gerard Keetman van SVB over samenwerking tijdens veranderprocessen
    May 14 2024

    Gerard spreekt niet van innovation, maar van 𝐰𝐞𝐧𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧. “Innovatie en verandering gaan niet vanzelf. En je kunt het echt niet alleen. Multidisciplinair samenwerken is essentieel om alles uit het project te halen.”

    We spreken uitgebreid over het belang van de kennismakings-/opstartfase van een project. Gerard: “Deze fase wordt vaak gezien als overhead. Maar hier vindt de echte afstemming plaats. 𝐖𝐞 𝐦𝐨𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐧𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧!”

    We hebben het over Gerards persoonlijke mantra: 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭, 𝐢𝐧𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭, 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞. Een mantra die als een soort van hartritme tijdens projecten terugkeert. En het belang van vertrouwen. Vertrouwen hebben in elkaar en de beslissingen die worden genomen. Maar ook over het belang van gehoord worden. Iedereen moet uiteindelijk écht committeren aan het te behalen doel.

    Gerard faciliteert het resultaat. En hiervoor zet hij verschillende instrumenten in zoals een teamcanvas, de teamcirkel en hij maakt gebruik van individuele en teamprofielen. Maar, aldus Gerard: “Het gaat niet alleen om de instrumenten, maar juist ook om het voeren van de dialoog.”

    Más Menos
    35 m
  • 12. Bert Flierman van Satori over de stelling 'We kennen elkaars kwaliteiten en valkuilen'
    Apr 30 2024

    In deze podcast aflevering is Bert Flierman van Satori te gast. Luister mee naar het boeiende gesprek over samenwerken in een team, waarbij meerdere interessante invalshoeken de revue passeerden, zoals: * Moet iedereen alles kunnen? Of gebruiken we écht elkaars kwaliteiten door bewust dingen over te dragen aan een collega? (spoiler alert: Bert ziet het in veruit de meeste teams niet gebeuren) * Aan welke knoppen in de samenwerking moet je draaien om uit te komen bij het gewenste resultaat? * Als we allemaal individualisten zijn, hoe organiseer je dan de teamsamenwerking? Bert is een strateeg met een filosofische inslag. Hij adviseert en ondersteunt managementteams van vaak grote organisaties die in een sterk veranderende omgeving opereren. Bert heeft een fascinatie voor samenwerking: hoe krijg je mensen mee in beweging? Bert koos de stelling 'We kennen elkaars kwaliteiten en valkuilen' uit het Teamsentiment. Het Teamsentiment bestaat uit 32 stellingen verdeeld over 8 categorieën die teams kunnen gebruiken om te bespreken hoe ze de samenwerking ervaren en waar ze groeikansen zien.

    Más Menos
    41 m
  • 11. Prof. Dr. Pieter Vandekerkhof over het belang van soft skills in samenwerking
    Apr 16 2024

    We waren te gast bij Pieter Vandekerkhof. Professor Entrepreneurship & Governance @ RCEF Hasselt University. Pieter schreef het boek ‘Soft skills en Ondernemerschap’ en is docent Handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Pieter: “Het gaat niet alleen om de hard skills. Deze zijn aan te leren. Soft skills zijn misschien nog wel belangrijker. Zoek bij het samenstellen van het team naar complementariteit. Als je elkaar aanvult behaal je het beste resultaat.”

    Het werd een prachtige inhoudelijke podcast. We hebben het over de kracht van echt luisteren. Kunnen we dat eigenlijk wel? Je moet het blijven trainen! Het houdt simpelweg niet op na de dictees en begrijpend lezen lessen op de basisschool. Focus en aandacht is key!

    Pieter maakt een prachtige vergelijking tussen sportteams en ondernemende teams. Sportteams blinken uit in softskills, de ondernemende teams blinken vaak in hard skills. Wat kunnen zij van elkaar leren?

    Pieter: “En we mogen de rol van emoties absoluut niet buiten sluiten. Iedereen heeft emoties, die laat je simpelweg niet thuis als je de deur uit gaat. Wat is de rol van emotionele dissonantie? Wat gebeurt er in een team als emoties niet worden uitgesproken?”

    En geheel niet onbelangrijk: emoties zijn besmettelijk. Positieve emoties, maar vooral negatieve emoties. Maak het bespreekbaar. Wees geen slachtoffer, maar neem je verantwoordelijkheid. Want, aldus Pieter: “Het is de kunst om ieder teamlid de beste versie van zichzelf te laten zien. Het team is zo succesvol al de som van de teamleden.”

    Pieter, dankjewel! We zijn nog lang niet uitgepraat!

    Más Menos
    49 m
  • 10. Danny Worm over de stelling 'Ik voel me veilig om mijn zorgen, onzekerheden en emoties te delen'
    Apr 2 2024

    Danny is consultant bij Doxis en Teamdriver Expert van het eerste uur. Hij vindt het belangrijk om bewust aandacht te geven aan de onderlinge samenwerking in teams en zet hiervoor regelmatig Teamdriver in. Het werd een boeiend gesprek over de waarde van goed samenwerken en hoe Danny daar zijn bijdrage aan levert.

    Más Menos
    31 m
  • 9.Organisatiepsycholoog Eric Westra over de stelling 'Ik voel me met iedereen persoonlijk verbonden'
    Mar 19 2024

    We gaan in gesprek met organisatiepsycholoog Eric Westra. Eric schreef het boek: Samenwerken: de essentie. Hoe creëer je samenwerkingsrelaties waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen? En wat is hiervoor nodig?

    Niet geheel onverwachts koos Eric uit de stapel Teamsentiment-kaarten de stelling: ‘Ik voel me met iedereen persoonlijk verbonden’. Eric: “Deze stelling ligt volledig in dezelfde gedachtenlijn als het boek. Veel teams hebben de illusie dat het allemaal wel goed gaat. Maar is dat wel echt zo?”

    Het gevoel van verbondenheid is cruciaal voor het (team)succes. Het doet een beroep op het empathisch vermogen van ieder teamlid. Waar ligt ieders behoefte? Hoe kan je de verschillende behoeften achterhalen? Wat is de rol van de teamleider? Moet er altijd een evenwicht zijn tussen geven en nemen? En hoe zit het wanneer dit uit balans is? Is dat erg?

    Een van de conclusies die we in ieder geval kunnen trekken: iedereen heeft behoefte aan veiligheid. Dat maakt dingen bespreekbaar.

    Dankjewel Eric, voor het delen van je gedachten en het mooie gesprek dat we voerden!

    Más Menos
    38 m