Episodios

  • Veteran-VM i friidrott del 2 - hur löpprestation förändras med åldern och intervju med BG Nilensjö
    Aug 18 2024

    
I dagens avsnitt pratar vi om långdistanslöpning och åldrande. Hur förändras prestationen med åldern och varför? Bör man träna annorlunda efter en viss ålder? Vad säger forskningen? Vi intervjuar BG Nilensjö som driver löpartidningen Spring och som tävlar i flera distanser i veteran-VM. Han har dessutom varit ambassadör för tävlingen. Vi kommer även in på hjärtproblem och löpning.

    Hållpunkter:

    00:00 Inledning inklusive diskussion om löpning och åldrande

    24:03: Intervju

    58:43: Eftersnack

    Följ oss gärna på Instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/


    Más Menos
    1 h y 13 m
  • Veteran-VM i Friidrott del 1 - intervju med deltagaren Anna Wiklund
    Aug 15 2024

    Veteran-VM i Friidrott går nu i Göteborg och vi släpper två avsnitt om det!

    Vi pratar om vad Veteran-VM i Friidrott är, vilka som är med, vilka som får vara med och att det faktiskt går i Sverige i år.

    Vi har också en intervju med Anna Wiklund som tävlar i K45 400 m häck. Anna tog EM-brons förra året i samma klass. Vi pratar om hur det är att träna och tävla som veteran, hur man balanserar allt i livet inklusive träning och såklart vilka förväntningar hon har på VM.


    Hållpunkter:

    00:00 Vad är veteran-VM i Friidrott?

    09:56 Intervju med Anna Wiklund

    56:41 Eftersnack

    Más Menos
    1 h y 3 m
  • Höjdpunkter från OS i Paris
    Aug 11 2024
    Vi pratar om OS i Paris som är på sluttampen! Vi går djupare in på och analyserar våra favoritögonblick som innefattar mycket friidrott och bland annat herrarnas 1500 meter och damernas 400 meter häck. Och sjävklart tennisfinalen mellan Djokovic och Alcaraz. Vi har även tittat på för oss nya sporter. Vi pratar också om sådant vi tyckte var mindre bra även om vi är väldigt nöjda med OS som helhet. Bland de mindre bra sakerna ingår kontroversen om boxarna som IOK tillåtit delta i den kvinnliga klassen trots att de av allt att döma är biologiska män med DSD (disorder of sex development) - lyssna på vårt avsnitt 6 för att lära er mer om bakgrunden. Hålltider: Inledning och OS-ögonblick vi minns: 00:00 Generellt - vad var bra och dåligt med OS inklusive boxningskontroversen: 03:47 Höjdpunkter: 25:14 Avslutning: 01:01:48
    Más Menos
    1 h y 4 m
  • Semesterträning i Båstad med tennissnack - vad har gjort Rafael Nadal så framgångsrik?
    Jul 23 2024

    Vi är på semester i tennismeckat Båstad! Vi pratar om hur vi brukar träna under semestern, och hur vi modifierar träningen denna sommaren pga Helenas avslitna hälsena och Susannas småskavanker. Det blir också en del tennissnack och framför allt pratar vi om varför vi tror att Rafael Nadal - en av världens bästa tennisspelare genom tiderna - blivit så bra. Vi har dessutom sett honom träna och spela match under veckan i Båstad. Kan det som gjort honom framgångsrik också appliceras på andra sporter? Och hur bra är professionella tennisspelare egentligen på att springa?


    Hållpunkter:

    Inledning: 00:00

    Sommarträning: 02:25

    Rafael Nadals nycklar till framgång: 10:06

    Avslut: 41:17

    Más Menos
    44 m
  • Malin Starfelt och att elitsatsa på löpning under småbarnsåren
    Jul 22 2024
    I dagens avsnitt intervjuar vi Malin Starfelt, nybliven SM-silvermedaljör i maraton som även sprungit EM i maraton 2018. Malin är också barnmorska och småbarnsförälder och bor i Östersund. Vi pratar med Malin om hur hon började med löpning, hur hon tränar idag, hennes mål med löpningen, och hennes erfarenheter av att elitsatsa på löpning under småbarnsåren. Hur lyckas man med det på bästa sätt? Hur gör man för att hinna återhämta sig? Vad är hennes drivkraft? Malin delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips! Vi reflekterar över vilka faktorer som är betydelsefulla för att lyckas kombinera elitidrottande med arbete och småbarnsliv. Hålltider: 00:00 Inledning 08:20 Intervju med Malin Starfelt 57:00 Reflektioner och avslutning
    Más Menos
    1 h y 5 m
  • Kön och prestation - Transgender och DSD inom sport
    Jun 19 2024

    I detta avsnitt spinner vi vidare på könsskillander inom idrott och varför det finns en kvinnlig kategori. Inklusion av transgenderatleter och individer med DSD (differences of sex development) i den kvinnliga kategorin diskuteras. Kan man balansera inklusion och rättvisa eller är det en omöjlig ekvation? Vi intervjuar Tommy Lundberg (@TLexercise), docent i fysiologi på Karolinska Institutet. Har har skrivit forskningsartiklar inom transgender och tillsammans med 25 andra forskare kritiserade han nyligen internationella olympiska kommittéens ramverk för "fairness, inclusion, and nondiscrimination on the basis of gender identity and sex variations."

    Detta är ett hett ämne inom sportvärlden just nu där den mest kända transkvinnan är simmerskan Lia Thomas. Bland DSD-atleterna har Caster Semenya uppmärksammats mest.

    Tommys artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14581

    IOK:s ramverk: https://stillmed.olympics.com/media/Documents/Beyond-the-Games/Human-Rights/IOC-Framework-Fairness-Inclusion-Non-discrimination-2021.pdf


    https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/


    Hålllpunkter:

    00:00: Inledning: Vi presenterar problemet och definierar transgender och DSD.

    17:45: Intervju med Tommy Lundberg

    1:05:13: Reflektioner och summering

    Más Menos
    1 h y 29 m
  • Kön och prestation - varför presterar kvinnor och män olika i idrott?
    Jun 7 2024

    Att kvinnor och mäns prestationer inom idrott skiljer sig åt är ett välkänt faktum, men varför är det så? Hur viktigt är testosteron? Hur stora är skillnaderna i världsrekord mellan könen i olika grenar? Och kan kvinnor prestera bättre än män i långa ultralopp? Ett fullspäckat avsnitt där vi går igenom biologiska/fysiologiska skillnader mellan könen och vad det leder till för skillnader i styrka, snabbhet och uthållighet. Vi har utgått från följande artikel https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2023/12000/the_biological_basis_of_sex_differences_in.21.aspx men tillåter även lite egna spekulationer.

    Vi pratar också om avslitna hälsenor och tennis på Roland Garros!

    Hålltider

    00:00: Inledning

    10:55: Dagens ämne - kön och prestation

    Kvinnlig idrottshistoria, könshormoner, fysiologiska skillnader mellan könen, skillnader i styrka, snabbhet och uthållighet.

    53:53: Kvinnliga vs. manliga resultat/rekord

    01:04:59: Svarar vi olika på träning?

    01:09:04: Reflektioner


    Instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/

    email: loppetarintekort@gmail.com

    Más Menos
    1 h y 16 m
  • Loppförberedelser - med fokus på sista veckan!
    May 23 2024

    I detta avsnitt går vi igenom hur man bäst förbereder sig inför ett lopp, veckan/veckorna innan loppet, med fokus på halvmaraton och maraton. Vi berör även kortare distanser och många av principerna kan också appliceras på t ex cykel- och skidlopp. Vi ger generella råd men fokuserar också på formtoppning, näring (inkl kolhydratsladdning) och vätska. Finns det någon forskning på hur man formtoppar sig bäst? Vad menas med kolhydratladdning? Och hur ska man tänka på själva loppdagen?

    Vi intervjuar också en av Sveriges bästa löpare, Johanna Bäcklund, som sprungit VM i maraton och med flera SM-medaljer på meritlistan. Hon förbereder sig just nu för Stockholm maraton den 1 juni och berättar om hennes förberedelser inför det och andra viktiga lopp.

    Ett extra långt avsnitt som passar bra till ett långpass :)


    Hålltider:

    00:00: Inledning

    07:23: Generella förberedelser

    12:26: Tapering/Formtoppning

    26:04: Energi och loppdagen

    56:35: Johanna Bäcklund

    01:19:43: Avrundning


    Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/loppet_ar_inte_kort/

    Más Menos
    1 h y 30 m