Ronans filosofie  Por  arte de portada

Ronans filosofie

De: Ronan Geers
  • Resumen

  • In deze podcast pak ik enkele minder besproken thema's uit de maatschappij aan, met m'n vaste filosofische kameraad of een interessante gast. Bedenkingen maken over onszelf en onze manier van leven wordt meer en meer een must. Aangezien jongeren een meer 'schone lei' hebben dan ouderen bekomen we vaak vernieuwende bedenkingen, die op hun beurt ook weer op een filosofische manier bekeken kunnen worden. Nadenken op elke mogelijke manier staat centraal in deze podcast. Dat alles op een luchtige manier, waar lachen niet uit den boze is.
    Ronan Geers
    Más Menos
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodios
  • RONANS FILOSOFIE - De mantelzorger: een homo universalis? - S2 A7
    Aug 28 2022

    Mantelzorg: iedereen kan zich wel iets bij dat begrip voorstellen, maar slechts weinigen kunnen precies zeggen wat het is. Laat staan oordelen of zij het zelf zijn of iemand uit hun omgeving. Om een tipje van de sluier te lichten, je bent al sneller dan je denkt een mantelzorger. En dat is niet zo negatief, je helpt er iemand mee, kunt er zelf voldoening van krijgen én als je gemeente wat meezit kan je in aanmerking komen voor een premie.

    80% van de zorg wordt verleend door mantelzorgers, dat is een heel hoog cijfer. Daar kunnen we niet omheen. Daarom is het ook belangrijk om in het onderwijs of op werken statuten kan erkennen van soorten mantelzorg, zodat zij die mantelzorg verlenen ook van bepaalde voordelen kunnen genieten zodat ze de combo van werk-mantelzorg draaglijk kunnen maken.

    In deze aflevering onderzoeken we samen met lector en onderzoekscoördinator 360° Zorg en Welzijn aan de HOGent Benedicte De Koker wat mantelzorg nu precies is, of het iets goed is, hoe we het beter moet aanpakken en nog veel meer.


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor en co-host
    • Yasmine Rooms: componiste muziek en vaste aanvoerder van fantastische positive vibes

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts


    Warme dank voor het leuke gesprek, Benedicte!

    Más Menos
    28 m
  • RONANS FILOSOFIE - Homo, maar toch een vrouw en een kind hebben. Da's normaal. - S2 A6
    Aug 21 2022

    Kristof is rond de 40, homoseksueel, en woont samen met de vrouw waar hij een kind mee heeft. En jawel, da's perfect normaal. 

    Alles over en rond LQBTQIA+* wordt meer en meer normaal; gelukkig maar. Toch worden er nog steeds mensen mee gepest, lastiggevallen of uitgesloten. Ook onze gast Kristof heeft van het moment dat hij zich als homoseksueel uitte te kampen gekregen met deze problemen, die weliswaar onterecht zijn. Hoe oké men alles rond LQBTQI+ mag vinden, soms keren er niet gegronde vooroordelen terug. Die zijn dikwijls wel begrijpelijk, want Kristof leert ons dat het eigenlijk vrij normaal is om angst te hebben voor iets wat je niet kent. En wie angst heeft, die reageert niet rationeel. Daarom blijkt het een heel belangrijk iets om er gewoon open over te kunnen praten, en vooral ieder z'n licht in zijn ogen te kunnen gunnen. Met andere woorden, elkaars geluk gunnen met respect voor elkaar is uiterst belangrijk.

    En dat kan, of je je nu identificeert als LGBTQIA+, of je identificeert je gewoon als niets, wanneer je bijvoorbeeld de man-vrouw stereotiepen wil loslaten. Zolang we maar begrip tonen voor elkaar, luisteren, liefde en menselijkheid uiten, en vooral handelen zoals Kristof het ons vertelde: 'Behandel de andere zoals je zelf behandelt wil worden'.


    *LGBTQIA de afkorting van lesbisch, homoseksueel (gay), biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Kristof Buyle: gast
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor en co-host
    • Yasmine Rooms: componiste muziek en brenger van eeuwige positive vibes

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts

    Warme dank voor het leuke gesprek, Kristof! Je bent een schat van een mens!

    Más Menos
    42 m
  • RONANS FILOSOFIE - Een kijkje in de keuken van de goede leerkracht - S2 A5
    Aug 14 2022
    Het onderwijs, mentaal welzijn en jongeren. Drie begrippen die sterk met elkaar samenhangen. Hoe positief we ook naar de dingen mogen kijken, het is niet altijd even goed gesteld met het onderwijs en het mentale welzijn. Dit heeft als resultaat dat het ook met sommige jongeren niet zo goed gesteld is. Maar hoe komt dat nu precies? Waarom voert het onderwijsbestuur niet gewoon wat algemene regels in om de kwaliteit te verbeteren? In deze aflevering probeer ik samen met leerkracht Christophe Baele, die nota bene meer dan 20 jaar onderwijservaring heeft, te achterhalen hoe het met de jonge mensen in de scholen gaat, wat de problematiek is en hoe we die kunnen aanpakken. Hij is dan ook niet alleen leerkracht, maar is ook historicus, zit in lokale politiek, houdt zich bezig met leerlingenbegeleiding en stelde nog een tijdschrift op met Johan Braeckman. Daarmee heeft Christophe heel wat ervaring om op een genuanceerdere manier naar het onderwijs te kijken, en hoe we binnen dat gegeven moeten omgaan met allerlei moeilijke zaken zoals menselijkheid en autoriteit. Het is tenslotte een feit dat depersonalisatie van leerlingen in het onderwijs niet zeldzaam is, en scholen vaak alleen maar het merendeel van hun aandacht vestigen op het imago en de goeie naam van de school, in plaats van het welzijn van z'n leerlingen. Door stijgende druk in de maatschappij, waar o.a. sociale media ook aan bijdraagt, is het zowel voor leerlingen als leerkrachten moeilijk om met bepaalde problemen om te gaan. Vaak worden er slechts symptomen aangepakt van onderliggende, ergere, oorzaken, wat kan leiden tot escalatie van problemen. Onbegrip en onvoldoende kennis van context geeft kan alle partijen in het onderwijs een verkeerd beeld over elkaar verschaffen, wat op zijn beurt misverstanden teweeg zal brengen.  Het op een verkeerde manier aanpakken van deze misverstanden, door bijvoorbeeld niet het verkeerde gedrag aan te wijzen, maar de specifieke persoon te veroordelen, leidt tot conflict. Chrisopthe wees daarom met het uiterste belang aan dat we dus in gelijk welke situatie waar een persoon, jong of oud, afwijkend van de norm gedrag vertoont, we het gedrag an sich moeten aanwijzen en niet specifiek degene die het gedrag stelt.  Mens is mens, dat blijft de prominente moraal en rode draad van het hele verhaal. Ronans filosofie zou er niet zijn zonder: Ronan Geers: host Lukas Ringoot: co-host Ferre Waeytens: editor Yasmine Rooms: componiste muziek, en de altijd doorgaande aanmoedigingen Je vindt ons o.a. op: Youtube (met beeld) Apple Music Amazon Music Spotify Google Podcasts
    Más Menos
    1 h y 9 m

Lo que los oyentes dicen sobre Ronans filosofie

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.