Episodios

  • RONANS FILOSOFIE - De mantelzorger: een homo universalis? - S2 A7
    Aug 28 2022

    Mantelzorg: iedereen kan zich wel iets bij dat begrip voorstellen, maar slechts weinigen kunnen precies zeggen wat het is. Laat staan oordelen of zij het zelf zijn of iemand uit hun omgeving. Om een tipje van de sluier te lichten, je bent al sneller dan je denkt een mantelzorger. En dat is niet zo negatief, je helpt er iemand mee, kunt er zelf voldoening van krijgen én als je gemeente wat meezit kan je in aanmerking komen voor een premie.

    80% van de zorg wordt verleend door mantelzorgers, dat is een heel hoog cijfer. Daar kunnen we niet omheen. Daarom is het ook belangrijk om in het onderwijs of op werken statuten kan erkennen van soorten mantelzorg, zodat zij die mantelzorg verlenen ook van bepaalde voordelen kunnen genieten zodat ze de combo van werk-mantelzorg draaglijk kunnen maken.

    In deze aflevering onderzoeken we samen met lector en onderzoekscoördinator 360° Zorg en Welzijn aan de HOGent Benedicte De Koker wat mantelzorg nu precies is, of het iets goed is, hoe we het beter moet aanpakken en nog veel meer.


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor en co-host
    • Yasmine Rooms: componiste muziek en vaste aanvoerder van fantastische positive vibes

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts


    Warme dank voor het leuke gesprek, Benedicte!

    Más Menos
    28 m
  • RONANS FILOSOFIE - Homo, maar toch een vrouw en een kind hebben. Da's normaal. - S2 A6
    Aug 21 2022

    Kristof is rond de 40, homoseksueel, en woont samen met de vrouw waar hij een kind mee heeft. En jawel, da's perfect normaal. 

    Alles over en rond LQBTQIA+* wordt meer en meer normaal; gelukkig maar. Toch worden er nog steeds mensen mee gepest, lastiggevallen of uitgesloten. Ook onze gast Kristof heeft van het moment dat hij zich als homoseksueel uitte te kampen gekregen met deze problemen, die weliswaar onterecht zijn. Hoe oké men alles rond LQBTQI+ mag vinden, soms keren er niet gegronde vooroordelen terug. Die zijn dikwijls wel begrijpelijk, want Kristof leert ons dat het eigenlijk vrij normaal is om angst te hebben voor iets wat je niet kent. En wie angst heeft, die reageert niet rationeel. Daarom blijkt het een heel belangrijk iets om er gewoon open over te kunnen praten, en vooral ieder z'n licht in zijn ogen te kunnen gunnen. Met andere woorden, elkaars geluk gunnen met respect voor elkaar is uiterst belangrijk.

    En dat kan, of je je nu identificeert als LGBTQIA+, of je identificeert je gewoon als niets, wanneer je bijvoorbeeld de man-vrouw stereotiepen wil loslaten. Zolang we maar begrip tonen voor elkaar, luisteren, liefde en menselijkheid uiten, en vooral handelen zoals Kristof het ons vertelde: 'Behandel de andere zoals je zelf behandelt wil worden'.


    *LGBTQIA de afkorting van lesbisch, homoseksueel (gay), biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Kristof Buyle: gast
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor en co-host
    • Yasmine Rooms: componiste muziek en brenger van eeuwige positive vibes

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts

    Warme dank voor het leuke gesprek, Kristof! Je bent een schat van een mens!

    Más Menos
    42 m
  • RONANS FILOSOFIE - Een kijkje in de keuken van de goede leerkracht - S2 A5
    Aug 14 2022
    Het onderwijs, mentaal welzijn en jongeren. Drie begrippen die sterk met elkaar samenhangen. Hoe positief we ook naar de dingen mogen kijken, het is niet altijd even goed gesteld met het onderwijs en het mentale welzijn. Dit heeft als resultaat dat het ook met sommige jongeren niet zo goed gesteld is. Maar hoe komt dat nu precies? Waarom voert het onderwijsbestuur niet gewoon wat algemene regels in om de kwaliteit te verbeteren? In deze aflevering probeer ik samen met leerkracht Christophe Baele, die nota bene meer dan 20 jaar onderwijservaring heeft, te achterhalen hoe het met de jonge mensen in de scholen gaat, wat de problematiek is en hoe we die kunnen aanpakken. Hij is dan ook niet alleen leerkracht, maar is ook historicus, zit in lokale politiek, houdt zich bezig met leerlingenbegeleiding en stelde nog een tijdschrift op met Johan Braeckman. Daarmee heeft Christophe heel wat ervaring om op een genuanceerdere manier naar het onderwijs te kijken, en hoe we binnen dat gegeven moeten omgaan met allerlei moeilijke zaken zoals menselijkheid en autoriteit. Het is tenslotte een feit dat depersonalisatie van leerlingen in het onderwijs niet zeldzaam is, en scholen vaak alleen maar het merendeel van hun aandacht vestigen op het imago en de goeie naam van de school, in plaats van het welzijn van z'n leerlingen. Door stijgende druk in de maatschappij, waar o.a. sociale media ook aan bijdraagt, is het zowel voor leerlingen als leerkrachten moeilijk om met bepaalde problemen om te gaan. Vaak worden er slechts symptomen aangepakt van onderliggende, ergere, oorzaken, wat kan leiden tot escalatie van problemen. Onbegrip en onvoldoende kennis van context geeft kan alle partijen in het onderwijs een verkeerd beeld over elkaar verschaffen, wat op zijn beurt misverstanden teweeg zal brengen.  Het op een verkeerde manier aanpakken van deze misverstanden, door bijvoorbeeld niet het verkeerde gedrag aan te wijzen, maar de specifieke persoon te veroordelen, leidt tot conflict. Chrisopthe wees daarom met het uiterste belang aan dat we dus in gelijk welke situatie waar een persoon, jong of oud, afwijkend van de norm gedrag vertoont, we het gedrag an sich moeten aanwijzen en niet specifiek degene die het gedrag stelt.  Mens is mens, dat blijft de prominente moraal en rode draad van het hele verhaal. Ronans filosofie zou er niet zijn zonder: Ronan Geers: host Lukas Ringoot: co-host Ferre Waeytens: editor Yasmine Rooms: componiste muziek, en de altijd doorgaande aanmoedigingen Je vindt ons o.a. op: Youtube (met beeld) Apple Music Amazon Music Spotify Google Podcasts
    Más Menos
    1 h y 9 m
  • RONANS FILOSOFIE - Hoogbegaafdheid, teveel prikkels, leermoeheid en meer - S2 A4
    Aug 7 2022
    Hoogbegaafdheid, teveel prikkels, leermoeheid, stress. Allemaal termen die de laatste jaren meer en meer gebruikt worden. Misschien volledig terecht, misschien gewoon als middel om het onbekende te labelen. Het blijft wel een feit dat vele jongeren zich vervelen op school omdat de stof hen niet ligt, of omdat het veel te makkelijk is en ze zo de moed verliezen om zich ervoor in te zetten. Aangezien zij toch wel de toekomst zijn, is het uiterst belangrijk hier rekening mee te houden. Daarom kunnen we dus niet ontsnappen aan de actuele discussie of hoogbegaafdheid een 'echt' iets is. Daarnaast is er ook nog een HSP, met andere woorden een Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon. Een overgevoeligheid aan prikkels dus. Maar is dat echt een overgevoeligheid, of speelt het drukker worden van onze maatschappij er ook in mee? We kunnen er niet naast kijken dat er meer en meer factoren ontstaan die het leven steeds drukker maken. En dan zijn er nog de genieën onder ons. Hebben personen zoals Elon Musk en Albert Einstein hun succes te danken aan hun verhoogde IQ, of hebben ze een totaal andere strategie? Rare ideeën hebben misschien helemaal niets te zien met slim, of minder slim zijn, dan anderen. En slim zijn, wat is dat dan? Iemand met een IQ van 140, wat bovengemiddeld is, zal misschien zelfs geen brood kunnen bakken, en vice versa. Dit en nog veel meer in deze aflevering van Ronans Filosofie met hoogbegaafde gast Ferre. Ronans filosofie zou er niet zijn zonder: Ronan Geers: host Lukas Ringoot: co-host Ferre Waeytens: editor en co-host Yasmine Rooms: componiste muziek, en ongelooflijk positieve inspiratie en tips. Je vindt ons o.a. op: Youtube (met beeld) Apple Music Amazon Music Spotify Google Podcasts
    Más Menos
    30 m
  • RONANS FILOSOFIE - Over gamen, de invloed ervan op emoties, The Metaverse en meer - S2 A3
    Jul 31 2022
    Gamen, de invloed ervan op emoties, The Metaverse en nog veel meer in het kader van gamen en digitale vooruitgang in spelvormen. Dingen waar velen nog met vastgeroeste beelden zitten of volgens onze gast zelfs met valse stigma’s. Moeten we ons zorgen maken dat schietpartijen door gewelddadige games veel minder zeldzaam gaan worden, of is de toestand meer oké dan we zelf denken? Er is geen ontlopen aan het feit dat elke mens al wel eens een digitaal spelletje heeft gespeeld. Van Candy Crush tegen de verveling tot ingewikkelde oorlogsspelletjes als professionele hobby. In deze aflevering legt onze gast Kian tot in de puntjes uit hoe dat werkt en of we ons al dan niet zorgen moeten maken. Het is tenslotte een prominente vraag in het filosofische denken of zelfs iets in de digitale wereld opweegt tegen de realiteit, waarvan we vermoeden dat die echt is. Maar niet gevreesd voor nadelen, er staan ook enkele voordelen klaar. Zo beïnvloedt het gamen de economie zeer gunstig en kan het ook een positieve werking op ons hebben. Zowel als tijdverdrijf, als leeromgeving kan het mensen laten groeien en dichter bij elkaar brengen. De vraag of het zo asociaal is als meestal gedacht wordt, kent ook geen verwacht antwoord. Gamen kan mensen misschien juist wel verbinden. Alleen is het dan de vraag of dat ook op de goede manier gebeurt. Hoe worden we deze keer met een filosofische tint in de reusachtige wereld van de games geïntroduceerd? Ook voor mij was het een leerrijke verrassing! Ronans filosofie zou er niet zijn zonder: Ronan Geers: host Lukas Ringoot: co-host Ferre Waeytens: editor Yasmine Rooms: componiste muziek Je vindt ons o.a. op: Youtube (met beeld) Apple Music Amazon Music Spotify Google Podcasts Merci Kian! Een zalige avond.
    Más Menos
    42 m
  • RONANS FILOSOFIE - Over geluk, de essentie van verdriet, neurotransmitters en meer - S2 A2
    Jul 24 2022

    Geluk, de dood, de essentie van verdriet en de rol van hormonen in ons geluksgevoel. Enkele kernthema’s die we in deze aflevering van Ronans filosofie aanpakken. Is geluk echt iets dat langdurig is, of kan het toch van het moment afhangen? En waarom geraken we al snel in een vicieuze cirkel van ongeluk als we één keer tegenslag hebben?

    We kunnen er daarnaast niet van onderuit dat het merendeel van onze gevoelens neurologisch bepaald zijn en beïnvloed worden door allerlei hormonen en neurotransmitters. Zo zullen schommelingen in bv. de hormonen die ons een goed gevoel geven (o.a. dopamine en seratonine) ertoe leiden dat we minder in staat zijn om rationeel over een situatie te redeneren. Bijgevolg kunnen we concluderen dat reacties op situaties in pieken van geluk of ongeluk niet representatief zijn.

    Niet alleen emoties beïnvloeden die hormonen en neurotransmitters, maar ook drugs doen dat. Daarom hebben allerlei gevoelens zoals onder meer verliefdheid hetzelfde effect als een drug en werken ze dus ook verslavend.

    Is het dan beter dat we kiezen voor een leven met zo min mogelijk uitschieters in geluk of ongeluk, of streven we toch beter te allen tijde maximaal geluk na? Of misschien is er wel een gulden middenweg.

    Dit en meer in de tweede aflevering van het tweede seizoen van Ronans filosofie. Zelfs de ongelooflijk warme temperaturen zijn geen uitvlucht om niet na te denken over het leven. Alhoewel dat de representativiteit ook in twijfel te trekken valt als het 40 °C in de studio is. Maar die bedenking, die is voor u. :-) 


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor
    • Yasmine Rooms: componiste muziek, en de beste inspiratie

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts
    Más Menos
    33 m
  • RONANS FILOSOFIE - Naaktheid, seks, fitness en meer - S2 A1
    Jul 17 2022

    De eerste aflevering van het tweede seizoen van Ronans filosofie: we beginnen opnieuw!

    Naaktheid, seks en fitness: enkele thema’s die we in deze aflevering van Ronans filosofie aanpakken, samen met onze fantastische gaste Lotte. Lotte maakte voor school een eindwerk rond naaktheid, daar pakte ze, samen met enkele andere jongvolwassen dames, op een luchtige manier het taboe rond het begrip ‘naaktheid’ aan.

    We kunnen er spijtig genoeg niet vanonder dat er rond dit gegeven nog steeds wat ongemak zwerft, en dat het er voor velen niet gemakkelijker op wordt. Onder andere sociale media blijven een immens belangrijke factor in het versterken van onzekerheid of een negatief zelfbeeld. Zo bekijken we ook of er een verschil is tussen een paar decennia geleden en nu.

    Leven we in een radicale vergelijkingscultuur, of worden we gewoon zelf kwetsbaarder? Wordt naaktheid sneller geassocieerd met seks, of vatten we uitspraken gewoon sneller dubbelzinnig op?

    Samen met m’n filosofische kameraad en gaste Lotte probeer ik in deze eerste aflevering van ons tweede seizoen te achterhalen hoe ver we staan op vlak van naaktheid, en hoe we de al reeds aanwezige problemen kunnen aanpakken.


    Ronans filosofie zou er niet zijn zonder:

    • Ronan Geers: host
    • Lukas Ringoot: co-host
    • Ferre Waeytens: editor
    • Yasmine Rooms: componiste muziek

    Je vindt ons o.a. op:

    • Youtube (met beeld)
    • Apple Music
    • Amazon Music
    • Spotify
    • Google Podcasts


    Warme dank voor het leuke gesprek, Lotte!

    Más Menos
    48 m
  • Geloof in 2022, een versteend dogma of een eeuwigdoorgaand ethisch rolmodel? (ft. Bert Schelfaut)
    May 22 2022

    Geloof in 2022, een versteend dogma of een eeuwigdoorgaand ethisch rolmodel? In deze aflevering probeer ik samen met diaken en criminoloog Bert Schelfaut te achterhalen hoe het zit met geloof in de 21ste eeuw. We hebben het o.a. over de rede die samengaat met het geloof, wetenschap, spontane waardeoordelen en de encycliek van Paus Johannes Paulus. 


    We kijken of een band met Jezus eerder persoonlijk of collectief zou zijn en ontdekken dat het geloof niet rechtstreeks zekerheden verschaft. 


    Een mix tussen Epicurisme en de deugdenethiek van Aristoteles. Fides et Ratio is op z'n minst van toepassing.


    Kijk voor meer info op ronangeers.be

    Más Menos
    35 m