Episodios

  • Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement
    Oct 4 2024

    Dit is de 197e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Hilbert van der Duim die dankzij een vogelpoepje een schuiver over het ijs maakt, de halve Jumbo-Visma ploeg die door een lek kinderzwembadje ten val komt en Femke Bol die net voor de finishlijn struikelt.

    Een goede balans is essentieel tijdens het bewegen Maar hoe train je dit? En zorgen we dat innovatieve ideeën de sport ook echt hierbij helpen? We staken ons licht op bij de afgelopen Masters of Movement bijeenkomst van het ASM.

    Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe je je balans kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden zoals het ASM. Leer hoe balans je sportprestaties naar een hoger niveau tilt en blessures voorkomt!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    Waarom is balans belangrijk voor sportprestaties?

    Balans is essentieel om blessures te voorkomen en efficiënt te bewegen. Zonder balans kun je niet goed presteren, of je nu rent, fietst of schaatst.

    Hoe kan ik balans trainen?

    Je kunt balans trainen door variatie in je bewegingen, zoals dansen, padel of sporten die rollen en glijden omvatten. Dit versterkt je algemene beweegvaardigheden.

    Wat is het Athletic Skills Model (ASM)?

    Het ASM is een model dat atleten breed motorisch traint, door verschillende vormen van beweging aan te bieden. Dit zorgt voor een betere algehele beweegvaardigheid, wat sportprestaties ten goede komt.

    Waarom duurt het vaak lang voordat innovaties in de sport worden toegepast?

    Innovaties zoals de klapschaats worden vaak niet meteen omarmd door sporters en coaches. Het kost tijd om nieuwe ideeën te testen en te bewijzen dat ze in de praktijk werken.

    Hoe kan balans de prestaties van hardlopers verbeteren?

    Een betere balans zorgt ervoor dat hardlopers efficiënter kunnen bewegen, wat leidt tot minder energieverbruik en een verbeterde loopeconomie.

    Handige bronnen en links:

    Het (wetenschappelijke) verhaal van de klapschaats: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10899331/

    Jurgens artikel over de vergelijking tussen de klapschaats en de ‘superschoen’: https://jurgenvanteeffelen.nl/energiezuinige-schaatsen-en-hardloopschoenen/

    Coördinatie als voorspeller van succes op de fiets? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35894883/

    Bonus aflevering over ASM Masters of Movement bijeenkomst met thema stoeien en vallen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/bonus-slimmer-presteren-door-te-stoeien-met-judo-bij-de-asm-masters-of-movement/

    Aflevering 90 over het Athletic Skills Model met oprichter Geert Savelsbergh: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/90-slimmer-bewegen-volgens-het-athletic-skills-model-asm-met-prof-geert-savelsbergh/

    Alle afleveringen waarin we in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs met een embedded scientist spraken:

    Más Menos
    1 h y 2 m
  • Slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragen
    Sep 27 2024

    Dit is de 196e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: de meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!"

    Slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragen

    INLEIDING: De theorie is duidelijk: wil je sneller, sterker en fitter worden, dan moet je goed trainen. Maar de praktijk blijkt een stuk complexer.

    Want training roept ook allerlei vragen op. Wat zijn de urgentste vragen die de luisteraars ons stelden?

    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast beantwoorden we jouw meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Maakt de volgorde van kracht- en duurtraining uit?

    Ja, als je kracht wilt opbouwen, kun je het beste met krachttraining beginnen wanneer je nog fris bent. Dit zorgt ervoor dat je maximaal kunt presteren en blessures voorkomt.

    2. Wat betekent 'specifiek trainen'?

    Specifiek trainen betekent dat je traint op een manier die zo dicht mogelijk bij de bewegingen ligt die je in je wedstrijd maakt. Voor hardlopers betekent dit hardlopen, voor fietsers fietsen, etc.


    3. Hoe kun je samen trainen met iemand van een ander niveau?

    Intervaltraining is een goede manier om samen te trainen. De langzamere sporter kan bijvoorbeeld eerst vertrekken, waarna de snellere sporter inhaalt. Zo trainen beide sporters op hun eigen niveau, zonder dat het saai wordt.


    4. Maakt het uit op welke fiets je traint?

    Voor duurtrainingen maakt het niet veel uit op welke fiets je traint, zolang je maar consistent traint en de inspanning goed reguleert. Voor wedstrijden zoals een triatlon kan het echter wel een voordeel bieden om op een racefiets te trainen.


    5. Kan je op een stadsfiets trainen voor een triatlon?

    Ja, het is mogelijk om op een stadsfiets te trainen voor een triatlon. Echter, voor een echte wedstrijd kan een racefiets je prestaties verbeteren, maar dit is geen vereiste voor deelname.


    6. Wat is de invloed van een elektrische fiets op je training?

    Een elektrische fiets kan nog steeds bijdragen aan je conditie, vooral als je bewust meetrapt en ervoor zorgt dat je hartslag voldoende verhoogd blijft. Het is echter minder effectief voor het opbouwen van kracht en snelheid.


    Handige bronnen en links:

    Aflevering 15 over de uitdaging om én je explosiviteit/kracht te trainen én je duurvermogen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/explosiviteit-of-uithoudingsvermogen-wat-heeft-een-atleet-nodig/

    Aflevering 184 over trainen voor een triatlon: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/184-trainen-voor-een-triatlon-hoe-combineer-je-meerdere-sporten/

    Aflevering 131 over trainen op gevoel: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/131-trainen-op-gevoel-hoe-doe-je-dat/

    Trainen voor een marathon:

    Más Menos
    59 m
  • Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?
    Sep 20 2024

    Dit is de 195e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Terwijl strakke pakken en gestroomlijnde helmen heel normaal zijn in het wielrennen en schaatsen. Zien we op de atletiekbanen en marathonparcoursen vooral nog wapperende kleding en meebewegende haren.


    Waarom is dit?

    Valt er eigenlijk wel winst te halen met kleding en kapsel bij het hardlopen?


    Ontdek in deze aflevering of strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves echt helpen bij hardlopen en wielrennen. We duiken in de wetenschap achter aerodynamica en geven praktische tips voor betere prestaties!


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Maakt aerodynamica echt een verschil bij hardlopen?

    Ja, hoewel het effect kleiner is dan bij wielrennen, kunnen strakke kleding en kapsels bij hoge snelheden de luchtweerstand verminderen, wat op lange afstanden seconden kan schelen.


    2. Wat voor kleding helpt bij het verminderen van luchtweerstand?

    Strakke kleding zoals aansluitende shirts en shorts verminderen de luchtweerstand aanzienlijk in vergelijking met losse kleding.


    3. Heeft het kapsel invloed op je prestaties?

    Ja, uit windtunneltests blijkt dat kort haar of een strak kapsel, zoals een knotje, de luchtweerstand vermindert. Lang los haar kan de weerstand met wel 8,7% verhogen.


    4. Zijn deze aerodynamische aanpassingen alleen voor topatleten relevant?

    Voor topatleten kan het verschil in honderdsten van een seconde bepalend zijn. Maar ook als amateur kan je baat hebben bij slimme keuzes, vooral als je gericht bent op maximale prestatieverbetering.


    5. Zijn slimme sleeves effectief bij hardlopen?

    Ja, atleten zoals Niels Laros experimenteren al met 3D-geprinte sleeves die mogelijk de luchtweerstand verlagen en bijdragen aan betere prestaties.


    Handige bronnen en links:

    Aflevering 60 over de rol van aerodynamica tijdens het fietsen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/winst-met-wind-de-perfecte-stroomlijn-op-de-fiets/


    Aflevering 111 over hardlopen in de slipstream: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/111-hardlopen-in-de-slipstream-van-je-voorganger-zinvol-of-onzin/


    Recente studie van Bert Blocken en collega’s naar de rol van kapsels en kleding bij vrouwelijke verspringsters: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167610524002009


    Samenvatting van Blockens onderzoek op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/waarom-verspringers-moeten-letten-op-hun-kapsel-en-kledingkeuze/


    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

    Zie ook:

    WEB:

    Más Menos
    52 m
  • De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts
    Sep 13 2024

    Dit is de 194e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

    INLEIDING:

    Duik in de wetenschap van trainingsmonitoring met Rob Lamberts, de ontwikkelaar van de LSCT. Ontdek hoe je optimaal kunt presteren en overtraining kunt voorkomen in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

    Als we de media moeten geloven worden er tegenwoordig krankzinnige vermogens in het profpeloton getrapt. Hoe betrouwbaar zijn deze data eigenlijk?

    En hoe kun je je vermogens gebruiken om erachter te komen dat je training wel aanslaat maar dat je niet teveel doet?

    We vragen het aan wieler-wetenschapper en grondlegger van de befaamde LSCT, Rob Lamberts.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is de Lamberts Submaximal Cycling Test (LSCT)?

    De LSCT is een submaximale fietstest die atleten helpt om hun trainingsprogressie te monitoren en overtraining te voorkomen. Het meet de reactie van het lichaam op een standaard prikkel door vermogensoutput en hartslag te analyseren.


    2. Hoe vaak moet ik de LSCT uitvoeren?

    Rob Lamberts adviseert om de test wekelijks of tweewekelijks uit te voeren om consistent inzicht te krijgen in je trainingstoestand, zonder dat het te belastend wordt.


    3. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wielrenners in grote rondes?

    De studie van Rob toont aan dat vrouwen vaak een hoger basistempo aanhouden in vlakke ritten om ontsnappingen te voorkomen, terwijl mannen vaak rustiger beginnen. In bergetappes en tijdritten zijn de verschillen echter minimaal.


    4. Waarom kiezen sommige atleten ervoor om zonder vermogensmeter te rijden?

    Vermogensmeters kunnen atleten waardevolle data geven, maar soms kan het mentale aspect doorslaggevend zijn. In wedstrijden kan het vertrouwen op gevoel in plaats van data atleten helpen om hun limieten te verleggen.


    5. Hoe kan de LSCT bijdragen aan het herstel en voorkomen van overtraining?

    De test helpt om op een objectieve manier te meten hoe het lichaam reageert op trainingsbelasting. Zo kan tijdig worden bijgestuurd om overbelasting te voorkomen en optimaal te herstellen.


    6. Is de LSCT alleen voor wielrenners geschikt?

    Nee, de test wordt ook aangepast voor andere duursporten zoals hardlopen en roeien, waarbij vergelijkbare principes worden gebruikt om belasting en herstel te monitoren.


    Handige bronnen en links:

    De LSCT website met alle informatie over de test: http://www.scienceandcycling.com/lsct/


    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicatie die Rob Lamberts samen met Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/van-vleuten-versus-dumoulin-wat-zeggen-de-data/


    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicaties die Rob Lamberts samen met Marcel Kittel schreef: https://www.cyclingopinions.nl/2021/02/14/succesvol-sprinten-een-inkijk-in-de-data-van-marcel-kittel/


    Aflevering 1 over de vermogensmeter bij het fietsen: Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over 'De Vermogensmeter: zorg of zegen?'

    Más Menos
    1 h
  • Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?
    Sep 6 2024

    Dit is de 193e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

    Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Sifan Hassans uitzonderlijke prestatie op de Olympische marathon in Parijs wekte veel beroering. Ook haar opvallende haarband –‘een diadeem met diamanten’- viel hierbij op. Wat voor haarband van Omius was dit precies?

    En kan deze band jou helpen om beter te presteren in jouw training of wedstrijd?

    Ontdek in deze podcast alles over de Omius koelband: een innovatieve maar prijzige gadget die sporters helpt koel te blijven. Is het zinvol of onzin? Wij zoeken het uit!


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is de Omius koelband en hoe werkt het?

    De Omius koelband is een innovatief product dat sporters helpt hun hoofd te koelen tijdens het sporten. Het maakt gebruik van grafietblokjes die warmte snel geleiden en een hydrofiele coating die verdamping bevordert.


    2. Helpt de Omius koelband echt bij het verbeteren van sportprestaties?

    Uit de besproken studie bleek dat de koelband weliswaar een koeler gevoel geeft op het voorhoofd, maar dat er geen significante prestatieverbetering of verlaging van de kerntemperatuur werd gemeten.


    3. Waarom wordt de Omius band populair in de topsport?

    Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor prestatieverbetering, ervaren topsporters een koel en comfortabel gevoel, wat een psychologisch voordeel kan bieden.


    4. Wat zijn de nadelen van de Omius koelband?

    De band is kwetsbaar, duur (€320 inclusief verzendkosten en belasting), en vereist zorgvuldig onderhoud. Vervangende blokjes zijn prijzig en moeten apart worden aangeschaft.


    5. Is de Omius band ook geschikt voor recreatieve sporters?

    Hoewel de band koel aanvoelt, zijn de kosten en het kwetsbare karakter waarschijnlijk te hoog voor de meeste recreatieve sporters. Een natte zweetband biedt wellicht vergelijkbaar comfort voor een fractie van de prijs.


    6. Moet ik de Omius koelband kopen?

    De keuze om de band te kopen hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Voor professioneel gebruik kan het psychologisch voordeel waardevol zijn, maar voor recreanten is de meerwaarde niet duidelijk aangetoond.


    Handige bronnen en links:

    Website van Omius: https://www.omius.io/


    (Voorlopig) eerste studie waarin de Omius haarband tijdens het hardlopen getest is: https://sportrxiv.org/index.php/server/preprint/view/392


    Aflevering 19 over sporten in de hitte: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/sporten-in-de-hitte-hoe-ga-je-daar-mee-om/


    Aflevering 141 over de Core sensor: Ontdek of je je kerntemperatuur tijdens het sporten kunt aflezen met een huidsensor. Optimaliseer je prestaties en voorkom oververhitting. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/141-continu-je-kerntemperatuur-tijdens-het-sporten-aflezen-met-een-huidsensor-werkt-dat/


    Aflevering 152 met Puck Alkemade als special guest: Met hittegolven en tropische temperaturen die steeds vaker voorkomen, moeten atleten zich...

    Más Menos
    1 h y 19 m
  • Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris Wardenaar
    Aug 30 2024

    Dit is de 192e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris Wardenaar

    INLEIDING:

    Gerrit en Jurgen duiken samen met sportvoedingsonderzoeker Floris Wardenaar van Arizona State University in de wereld van voedingssupplementen voor sporters. Misschien herken je het wel: je keukenkastje vol met potjes magnesium, eiwitpoeders, en vitaminepillen. Maar heb je die allemaal echt nodig? En hoe weet je of de supplementen die je neemt niet schadelijk zijn? In deze aflevering helpen we je om door de bomen het bos weer te zien.


    Heb je als sporter supplementen nodig?

    Veel sporters hebben de neiging om een breed scala aan supplementen te slikken, van magnesium tot eiwitpoeders en vitaminepillen. Floris Wardenaar benadrukt echter dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon de basis zou moeten zijn voor iedere sporter.


    Supplementen dienen alleen als aanvulling wanneer dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij specifieke tekorten of bijzondere trainingsomstandigheden. Het blindelings slikken van supplementen zonder dat je precies weet wat ze doen, kan meer kwaad dan goed doen.


    Risico’s van vervuilde supplementen

    Een van de grootste risico’s bij het gebruik van supplementen is de mogelijke vervuiling met ongewenste stoffen. Deze vervuiling kan zowel bewust als onbewust gebeuren tijdens het productieproces, bijvoorbeeld door gedeelde machines of onzuivere grondstoffen.


    Dit kan zelfs leiden tot positieve dopingtests, een probleem dat niet alleen topsporters treft maar ook recreatieve atleten die deelnemen aan officiële wedstrijden. Floris benadrukt dat het belangrijk is om te kiezen voor producten die getest zijn door betrouwbare keurmerken, zoals het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

    Hoe kies je veilige supplementen?

    Als je supplementen wilt gebruiken, is het cruciaal om goed op te letten of ze getest zijn door onafhankelijke en betrouwbare organisaties. Het NZVT is een van de systemen die supplementen test op ongewenste stoffen.


    Echter, niet alle producten van een merk zijn per definitie veilig; je moet altijd controleren of de specifieke batch getest is. Dit geeft je meer zekerheid dat wat je neemt geen schadelijke stoffen bevat die je prestaties negatief kunnen beïnvloeden of zelfs je gezondheid in gevaar kunnen brengen.


    Raadpleeg een expert: de sportdiëtist

    Om beter inzicht te krijgen in je supplementgebruik en te bepalen wat echt noodzakelijk is, raadt Floris aan om een sportdiëtist te raadplegen. In Nederland is sportdiëtist een beschermd beroep, en deze experts zijn het beste op de hoogte van de juiste adviezen omtrent voeding en supplementen.


    Een sportdiëtist kan je helpen om je gebruik van supplementen kritisch te evalueren en je adviseren wat je wel of niet nodig hebt, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie, doelen en voedingspatroon.

    Veel sporters slikken onnodig veel supplementen

    Het valt op dat veel sporters onnodig veel supplementen gebruiken, vaak zonder dat er wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit ervan. De drive om iets nieuws te proberen, vooral wanneer een product net op de markt is gekomen, leidt vaak tot overbodig en zelfs schadelijk gebruik.


    Floris pleit daarom voor een nuchtere aanpak: gebruik alleen supplementen die echt nuttig zijn voor jouw prestaties, en laat je goed informeren door experts.


    Maak slimme keuzes voor optimale prestaties

    Aan het eind van deze aflevering is de boodschap helder: zorg dat je supplementen niet...

    Más Menos
    1 h y 12 m
  • Slimmer Presteren met de juiste medische kennis: luisteraarsvragen
    Aug 23 2024

    Dit is de 191e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

    Slimmer Presteren met de juiste medische kennis: luisteraarsvragen

    INLEIDING:

    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast behandelen we prangende vragen van luisteraars over sport en gezondheid. Sportarts Guido Vroemen sluit aan bij het vaste team van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen om onderwerpen zoals hardloopblessures, bloed doneren, levergezondheid, koud water, en fietshouding te bespreken.

    De aflevering biedt waardevolle inzichten voor zowel recreatieve als competitieve sporters die hun prestaties willen verbeteren.


    Hardloopblessures: Hoe kun je ze voorkomen?

    Hardloopblessures zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij intensieve trainingsschema’s. Guido Vroemen legt uit dat het voorkomen van blessures begint met een goede techniek, een geleidelijke opbouw van de trainingsbelasting, en voldoende rust. Door te luisteren naar je lichaam en overbelasting te vermijden, kun je de kans op blessures aanzienlijk verkleinen.


    Het effect van bloed doneren op sportprestaties

    Veel sporters vragen zich af hoe bloed doneren hun prestaties beïnvloedt. Plasma- en bloedplaatjesdonatie hebben weinig invloed op je sportcapaciteit, omdat er geen rode bloedcellen verloren gaan. Het geven van volbloed kan echter tijdelijk je zuurstoftransport verminderen, wat enkele weken herstel vereist. Het is slim om je donatie te plannen buiten belangrijke trainings- of wedstrijdperiodes.


    Is intensief sporten slecht voor je lever?

    Er circuleren online zorgen over mogelijke schade aan de lever door intensief sporten. In de podcast wordt duidelijk gemaakt dat normaal sporten geen negatieve impact heeft op je lever. Integendeel, regelmatig bewegen kan juist bijdragen aan een betere leverfunctie, vooral bij mensen met insulineresistentie.


    Gevaren van plotseling in koud water springen

    Veel wielrenners gebruiken koud water om snel af te koelen na een intensieve rit. Maar is dat wel veilig? Voor gezonde mensen is het meestal geen probleem, maar als je hart- of vaatproblemen hebt, kan het plotselinge temperatuurverschil risicovol zijn. Voorzichtig te werk gaan, zoals eerst polsen en gezicht aan het koude water laten wennen, blijft een goede gewoonte.


    Fietshouding en prestaties in een tijdrit

    Een aerodynamische houding op de fiets helpt je sneller te gaan door minder luchtweerstand, maar kan je ook beperken in het vermogen dat je kunt leveren. De sleutel ligt in het vinden van de juiste balans tussen aerodynamica en spierkracht. Door te experimenteren met je fietshouding kun je ontdekken welke positie jou de beste combinatie van snelheid en kracht biedt.



    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat zijn de beste manieren om hardloopblessures te voorkomen?

    Het voorkomen van blessures begint bij een goede looptechniek, een geleidelijke opbouw van de trainingsintensiteit en voldoende herstel. Luister naar je lichaam en vermijd overbelasting.

    2. Hoe beïnvloedt bloed doneren mijn sportprestaties?

    Plasma- en bloedplaatjesdonatie hebben weinig impact op je prestaties. Echter, het doneren van volbloed kan je zuurstoftransport en prestaties tijdelijk verminderen, wat enkele weken herstel kan vergen.

    3. Kan intensief sporten je lever beschadigen?

    Nee, normaal intensief sporten beschadigt je lever niet. Sporten kan juist de gezondheid van je lever verbeteren, vooral bij mensen met een verminderde insulinegevoeligheid.

    4. Is het gevaarlijk om direct in koud water te springen na een inspanning?

    Voor gezonde mensen is dit...

    Más Menos
    1 h y 13 m
  • Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement
    Jul 12 2024

    Dit is de 190e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Dat 10.000 uur training nodig is om uit te blinken in je sport, blijkt inmiddels een achterhaalde gedachte. Maar wat is dan de beste aanpak voor een succesvolle én duurzame spo rtcarrière? Hoe zorgt structured play voor meer plezier in het sporten of het revalideren?

    De Canadese sportwetenschapper Joe Baker liet er zijn licht over schijnen tijdens de ASM Masters of Movement bijeenkomst in juni 2024.

    De aflevering gaat verder in op het belang van plezier in sport, zowel voor topsporters als voor recreatieve sporters. Het behouden van plezier en motivatie is cruciaal voor langdurige betrokkenheid bij sport en beweging.

    Joe Baker pleit voor een meer holistische benadering van talentontwikkeling, waarbij coaches en trainers aandacht besteden aan zowel de prestaties als het welzijn van hun atleten.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wat is structured play en hoe verschilt het van traditionele training?

    Structured play combineert de voordelen van vrije speelvormen met gestructureerde trainingsmethoden. Het biedt atleten variatie in beweging, wat hen helpt meerdere bewegingsoplossingen te ontdekken en actiever te worden.

    2. Waarom is de 10.000 uren regel achterhaald?

    Joe Baker legt uit dat deze regel te simplistisch is en voorbijgaat aan het belang van plezier en variatie in bewegen. Plezier en gevarieerde bewegingsactiviteiten dragen bij aan een duurzamere sportcarrière en betere prestaties.


    3. Hoe kan structured play worden toegepast in de praktijk?

    Voor kinderen betekent dit het beoefenen van verschillende sporten en spelvormen om een brede motorische basis te ontwikkelen. Voor volwassen atleten kan structured play helpen om trainingen leuker en socialer te maken, wat de motivatie verhoogt.


    4. Wat is het nieuwe initiatief van ASM voor basisscholen?

    ASM heeft een lesmodule ontwikkeld waarmee kinderen in de klas meer gaan bewegen en leren over bewegen. Dit programma biedt leerkrachten handvatten en inspiratie om op een speelse en gevarieerde manier bewegingsonderwijs te integreren in de lessen.


    Handige bronnen en links:

    De specifieke info pagina over de lesmodule voor bewegend onderwijs in basisscholen: https://www.athleticskillsmodel.nl/lesmodule/


    Onze eerdere aflevering over talentontwikkeling met Marije Elferink-Gemser: Marije Elferink-Gemser, expert op het gebied van zelfregulatie in de sport, is te gast in de Slimmer Presteren Podcast. Ze legt uit hoe je bij een sportprestatie zorgt dat je de goede keuzes maakt en hoe je dat kunt leren. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/119-zelfregulatie-tijdens-het-sporten-met-special-guest-marije-elferink-gemser/


    Website van de ASM Masters of Movement met vorige en toekomstige sprekers: https://www.athleticskillsmodel.nl/mastersofmovement/


    Artikel van Jurgen op Topsport Topics over het belang van multi-sport en late specialisatie voor talentontwikkeling van topsporters:

    Más Menos
    59 m