Episodios

  • Ny komet kan blive 'århundredets komet': Sådan spotter du den
    Oct 4 2024
    En ny komet med det mundrette navn 'C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)' vil lyse op på den danske himmel her i oktober.
    Kometen er med sikkerhed en meget sjælden gæst her i det indre solsystem, hvor Jorden befinder sig. Den er nemlig kommet meget langvejs fra, helt ude fra den alleryderste del af Solsystemet, som kaldes for Oortskyen.
    Da kometen var længst væk fra Solen, var dens afstand mindst 3.000 gange afstanden til Pluto, så C/2023 A3 er en budbringer fra et meget fjernt område af Solsystemet.
    Der er aldrig nogen, der har set Oortskyen, men en gang i mellem får vi som nu besøg af en komet med en meget aflang bane, der viser, at den må være kommet fra et område langt uden for det solsystem, vi kan observere.
    Det har ført til teorien om, at hele vores solsystem er omgivet af en stor sky af små iskloder, hvor nogle få så begynder det store fald ind mod Solen, måske på grund af tyngdepåvirkningen fra andre stjerner.
    Men nu er kometen her, og den var tættest på Solen 27. september. Her slog den et sving rundt om Solen i en afstand på bare 0,39 AE, hvor 1 AE er Jordens afstand til Solen eller omkring 150 millioner kilometer. Det svarer så nogenlunde til Merkurs afstand fra Solen, så kometen blev varmet godt op.
    Siden da har den igen været på vej væk fra Solen, men den har været svær at observere, fordi den har stået så tæt på Solen.
    12. oktober kommer kometen tættest på Jorden, hvor afstanden er 0,47 AE eller lidt over 70 millioner kilometer.
    Herunder ses kometens bane fra 12. oktober og frem til 10. november 2024 - klik på grafikken for at se den i større opløsning.
    Med sin meget aflange bane er kometen kun løst bundet til Solen. Der er en god mulighed for, at tyngdekraften fra Solsystemets store planeter kan ændre kometens bane så meget, at den aldrig vender tilbage og i stedet bliver slynget ud i det store tomrum mellem stjernerne.
    Det er endda muligt, at det, vi oplever, er kometens første og sidste besøg i det indre solsystem.
    Men nu til det, der nok interesserer de fleste, nemlig hvor på himlen man kan finde kometen.
    C/2023 A3 er allerede blevet observeret flere gange fra den sydlige halvkugle samt kort før solopgang i Syd- og Mellemeuropa.
    På nordligere breddegrader skal vi dog vente til den 12. oktober, hvor kometen vil kunne ses på aftenhimlen i vestlig retning, dog vil den befinde sig meget lavt over horisonten, når det er mørkt nok til at se den.
    Klik på de enkelte grafikker for at se dem i større opløsning:
    Den periode, hvor vi kan se kometen, bliver kort. Med det blotte øje nok kun omkring en uge - og med kikkert måske indtil begyndelsen af november.
    Dette skyldes, at kometens afstand til Jorden vil øges så hurtigt, at kometen nok hurtigt bliver for svag til at kunne observeres, medmindre man har et meget stort teleskop.
    Klik på grafikken for at se den i større opløsning:
    Vi skal nok frem til omkring 20. oktober, før kometen kommer så højt på himlen ved denne tid, at det giver mening at observere. Men det er umådeligt svært at forudsige, fordi man ikke på forhånd kan beregne, hvor klar kometen bliver.
    I I perioden 22.-26. oktober står kometen klokken 20 pænt højt på himlen (højden over horisonten afhænger helt af tidspunktet, man observerer).
    De største højder er tidligt på aftenen, og kometen går i hele perioden hurtigt ned. Således kan det nævnes at kometen kommer ned under horisonten allerede cirka klokken 22.30 den 24. oktober.
    I galleriet herunder får du vejledning til, hvordan du spotter C/2023 A3 i perioden 20.-26. oktober, hvor kometen står højest muligt på himlen og stadig er så tæt på Jorden, at der bør være mulighed for at se den med det blotte øje.
    Klik på de enkelte grafikker for at se dem i større:
    Det første vi får at se af C/2023 A3 bliver dens hale, fordi halen peger bort fra Solen og derfor bliver synlig før selve kometen.
    En komet består af en kerne, der ofte beskrives enten som et snavset isbjerg eller som en cisholdig støvkugle. Komethalen opstår netop, når kernen vares så meget op, at isen begyn...
    Más Menos
    7 m
  • Sort kamp før og nu: Fortidens lynchninger vækkes til live i USA
    Oct 4 2024
    Den sorte bil bremser ved den lille bro over Apalachee-floden i Georgia, USA.
    Ud fra krattet springer en flok mænd i hvide skjorter og omringer bilen. De har geværer i hænderne; en af dem har også medbragt en reb med en løkke. Mændene, som alle er medlemmer af Ku Klux Klan, river dørene på bilen op og flår fire sorte passagerer ud, to mænd og to kvinder.
    Klansmændene skriger til en af de sorte unge mænd, at han skal dø. I tumulten, der følger, råber en af de sorte kvinder, at hun genkender en af overfaldsmændene. "Jeg ved, hvem du er!"
    Det får den ophidsede flok til at beslutte sig for at tage livet af alle fire passagerer. De genner dem ned til floden, binder dem med reb og fylder deres unge kroppe med mere end 60 skud.
    Vi - en antropolog, en historiker og en journalist - er draget til USA i foråret 2024 for at undersøge historiens slagskygger og optage materiale til vores podcast 'Borgerkrigens ekko'. Vi har netop betragtet den fingerede nedslagtning på nærmeste hold sammen med omtrent 50 andre.
    Optrinnet er en genopførelse af en virkelig forbrydelse fra 1946, kendt som 'The Moore's Ford lynchings'.
    De skyldige er aldrig blevet dømt. Her, lidt uden for byen Monroe, i Georgia, har en gruppe sorte og hvide aktivister genopført forbrydelsen med løst krudt og teaterblod hvert år siden 2005. Hvorfor dog?
    Cassandra Alexander-Green er afroamerikaner og har instrueret den årlige genopførelse i mange år:
    "Kampen fortsætter stadig. Det er derfor, historier som denne er så vigtige. Fordi det her sker stadig. Der var en politibil involveret ved Moore's Ford Bridge", forklarer hun, underforstået, at myndighederne ikke greb ind.
    Hun kæder drabene fra 1946 direkte sammen med politiets adfærd i USA i dag.
    George Floyds død med en politibetjents knæ på struben satte ild i USA i 2020.
    Cassandra Alexander-Green fortæller, at hendes egen nevø, Jamal Sutherland, der led af skizofreni, blev uskyldigt dræbt af politiet for to år siden.
    Og hun siger, at nu prøver "de" - altså myndighederne - at betale hendes søster for at holde mund med den virkelige historie om sønnens død. Ligesom de hvide i 1946, og i en lang række andre tilfælde, beskyldes for at have dækket over hinanden i sager om vold mod den sorte befolkning.
    Da vi spørger Cassandra, hvorfor man skal blive ved med at puste til disse gløder, siger hun, at hun går ind for forsoning.
    "Men vi kan ikke have forsoning, før vi har en samtale. Vi bliver nødt til at tale om det. Du bliver nødt til at se og høre, hvad sorte er gået igennem i det her land. Ikke prøve at undertrykke det, for det føles for os, som om det, vi er gået igennem, ikke betyder en skid for jer. Vi bliver nødt til at tale om, hvad der skete."
    De store genopførelser - 're-enactments' - af fortidens begivenheder er en velkendt genre i USA. I Danmark kendes fænomenet også, for eksempel til vikingetræf eller andre historiefestivaler befolket af frivillige, der iført rekonstruerede dragter levendegør fortiden.
    Jeg har selv som antropolog forsket i og deltaget i genopførelserne af Den Amerikanske Borgerkrigs store slag, der i USA kan samle tusindvis af historieentusiaster og tilskuere på de gamle slagmarker. Det har jeg skrevet mere om på Videnskab.dk i denne artikel.
    Men genopførelsen ved Moore's Ford Bridge er anderledes. Her handler det ikke om at hylde en fjern fortid, der er overstået, men om at knytte den tæt sammen med nutiden. Her er før og nu så at sige til stede samtidigt.
    Konkret kan man pege på tre grundforskelle mellem de to ovenstående typer 're-enactments'.
    For det første er de traditionelle genopførelser af borgerkrigen en altovervejende hvid hobby.
    For det andet anlægger deltagerne typisk en glorificerende og andægtig grundtone over for soldaterne fra både Nord- og Sydstaterne, der hyldes og mindes som helte og ofre.
    Og for det tredje er folk i hobbyen nærmest besat af materialernes autenticitet: Uniformerne, udstyret og våbnene, som bruges, er genskabte, sirlige kopier af borgerkrigens originaler.
    Lynchningen ved...
    Más Menos
    9 m
  • Iron Dome: Forstå Israels luftforsvarssystem - og hvordan det engang blev overrumplet
    Oct 4 2024
    Som følge af landets unikke nationale sikkerhedsudfordringer har Israel længe udviklet yderst effektive, avancerede forsvarsteknologier og -kapaciteter.
    Et godt eksempel på Israels militære styrke er luftforsvarssystemet 'Iron Dome' (Jernkuplen, red.), som er blevet udråbt som verdens bedste forsvar mod missiler og raketter.
    Iron Dome skød næsten alle de iranske missiler og droner ned under store angreb i april og september 2024, men for et år siden formåede et langt mere ødelæggende missilangreb fra den palæstinensiske militante, islamistiske organisation Hamas at bane sig vej forbi Israels antiraketsystem.
    Jeg er rumfartsingeniør, og jeg studerer rum- og forsvarssystemer. Der er en simpel grund til, at den israelske forsvarsstrategi ikke var fuldt ud effektiv mod Hamas-angrebet, og for at forstå hvorfor, skal man først forstå det grundlæggende ved luftforsvarssystemer.
    Et luftforsvarssystem består af tre hovedkomponenter, som vi gennemgår under grafikken:
    Den første komponent er radarer til at detektere, identificere og spore indkommende missiler.
    Rækkevidden af disse radarer varierer. Iron Domes radar kan effektivt identificere indkommende raketter og artillerigranater affyret fra mellem 4 og 70 kilometers afstand ifølge producenten Raytheon.
    Når radaren har opsnappet et objekt, vurderer den objektet for at fastslå, om det udgør en trussel. Information som retning og hastighed bruges til at foretage denne beslutning.
    Hvis et objekt ses som en trussel, fortsætter Iron Dome-operatører med at spore objektet ved hjælp af radar. Der er stor forskel på missilernes hastighed, men hvis vi antager en hastighed på 1 kilometer i sekundet, har forsvarssystemet højst et minut til at reagere på et angreb.
    Den anden vigtige komponent i et luftforsvarssystem er kontrolcentret, som fastslår et passende angreb på en bekræftet trussel.
    Kontrolcentret bruger kontinuerligt opdaterede radarinformationer til at bestemme den optimale respons, med hensyn til hvor forsvarsmissilet skal affyres fra, og hvor mange forsvarsmissiler der skal affyres mod et indkommende missil.
    Den tredje afgørende komponent er selve forsvarsmissilet. For Iron Dome er det et supersonisk missil med varmesøgende sensorer. Sensorerne giver opdateringer til missilet i løbet af flyvningen, så det kan styre mod og nærme sig truslen.
    Forsvarsmissilet bruger et radiobrandrør, der aktiveres af en lille radar, og som får forsvarsmissilet til at eksplodere tæt på det angribende missil, så der ikke er behov for at ramme missilet direkte for at sætte det ud af funktion.
    Israel har mindst 10 Iron Dome-missilbatterier i drift, som hver indeholder 60 til 80 forsvarsmissiler. Hvert eneste af disse missiler koster omkring 400.000 kroner.
    Ved tidligere angreb, der involverede et mindre antal missiler og raketter, var Iron Dome 90 procent effektiv mod en række trusler.
    Men for et år siden - 7. oktober 2023 - blev Israel alligevel overrumplet af et massivt missil- og raketangreb fra Gaza. Derfra affyrede Hamas ifølge rapporter flere tusinde missiler mod en række mål på tværs af Israel.
    Selvom nøjagtige tal ikke er tilgængelige, står det klart, at et stort antal af Hamas-missilerne banede sig vej forbi det israelske forsvar, hvor de forvoldte store ødelæggelser med tilskadekomne og dræbte til følge.
    Så hvorfor var antiraketsystemet mindre effektivt mod Hamas-angrebet?
    Det drejer sig ganske enkelt om antal. Hamas affyrede flere tusinde missiler, og Israel havde mindre end 1.000 forsvarsmissiler klar til at sætte dem ud af funktion.
    Selv hvis Iron Dome var 100 procent effektiv mod de indkommende trusler, betød det meget store antal Hamas-missiler, at nogle af dem ville bane sig vej forsvarssystemet.
    Hamas-angrebet illustrerer meget tydeligt, at selv det bedste luftforsvarssystem kan blive overbelastet, hvis det bliver overvældet af antallet af trusler, det skal deaktivere.
    Det israelske missilforsvar blev bygget op over mange år med store økonomiske investeringer. Hvordan havde Hamas råd til ...
    Más Menos
    6 m
  • Sjælden guldring fundet under udgravning ved Hillerød
    Oct 4 2024
    Museum Nordsjælland var i færd med en udgravning, da arkæologen Nina Heineth fandt en 500 år gammel, sjælden guldring i de øvre muldlag syd for Hillerød, skriver TV 2 Kosmopol.
    "Det er rigtigt fedt at have fundet ringen. Man kunne høre på metaldetektoren, at der var noget, og så tænkte man 'hold da op, det er et eller andet stort'," fortæller arkæolog Nina Heineth til TV 2 Kosmopol.
    Den beundringsværdige guldring er dekoreret med kristne symboler, der gør, at ringen menes at stamme fra senmiddelalderen. Den formodning understøttes af to huller i ringen, hvor der tidligere har siddet smykkesten.
    Ringen er udsmykket med blade og blomster på siderne, og forrest ses et motiv af Jesus på korset omringet af Johannes Døberen og Jomfru Maria. Derudover vejer den omkring 10 gram, skriver Museum Nordsjælland.
    Hvis man vil se guldringen, som museet selv kalder for "sensationel", kan man se den på Nordsjællands Museum i skolernes efterårsferie fra 12. oktober til 20. oktober.
    Más Menos
    1 m
  • Danske farvande er ramt af et af de værste iltsvind nogensinde målt
    Oct 4 2024
    Krabber, der vender bugen opad, fisk og søstjerner, der skvulper livløst rundt. Det er lige nu tilstanden i de danske farvande, hvor bunddyrene dør på grund af rekordstort iltsvind.
    Faktisk står det så slemt til i de danske havmiljøer, at 2024 bliver det næstværste år nogensinde målt, når det gælder mængden af ilt i havene.
    Det afslører en ny måling foretaget af Nationalt Center for Miljø og Energi, ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
    For ikke siden 2002 har niveauet af ilt været så lavt som nu, hvor det der ligger på mindre end 2 milligram ilt per liter vand.
    Alene siden den seneste måling i 2023 er iltsvindet på et år steget med 50 procent.
    Det areal, som iltsvindet dækker, er på hele 11.000 kvadratkilometer - det vil sige større end Fyn og Sjælland tilsammen.
    Det er blandt andet i Kattegat omkring Skagen, at iltsvindet er særligt intenst.
    I området er der nærmest ingen ilt tilbage, og der er fundet døde hummere, kutlinger og ørreder, sammen med svovlbrinte, der er en ildelugtende giftig gas, som stiger op fra havbunden.
    Iltsvind opstår, når der udledes kvælstof og fosfor i havet - eksempelvis fra danske landbrug. Stofferne tjener nemlig som næring til alger, der 'spiser' ilten og truer dyr, der lever på havets bund.
    Más Menos
    1 m
  • Zebrastribet sten på Mars begejstrer forskere
    Oct 4 2024
    Det var en stribet overraskelse, som forskere blev mødt af i september i år.
    Her spottede Mars-roveren Perseverance en sort- og hvidstribet 'zebra-sten' på den røde planet.
    Det er første gang, man opdager en sten som denne på Mars. Og det kan måske være et tegn på, at der er flere spændende opdagelser på vej, skriver ScienceAlert.
    Perseverance var i færd med at udforske Jezero-krateret på Mars, da robotkøretøjet stødte på stenen, som NASA's forskere nu har kaldt for 'Freya Castle'.
    Zebra-stenen er cirka 20 centimeter lang og dermed lidt større end en gennemsnitlig voksen mands hånd.
    Forskerne har et par teorier om, hvor stenen stammer fra:
    Det kan muligvis have været magmatiske (når sten dannes af størknet magma) og/eller metamorfe processer (når andre bjergarter omdannes), som har skabt stenens iøjnefaldende striber, antager forskerne.
    Freya Castle er en løs sten, som ikke ligner resten af grundfjeldet, og derfor er den sandsynligvis rullet ned fra et sted højere oppe.
    "Det er en mulighed, som begejstrer os. Vi håber på, at i takt med at vi kører op ad bakke, vil Perseverance støde på et klippefremspring af denne nye stenart, så vi kan indsamle endnu flere detaljerede målinger," skriver ph.d.-studerende Athanasios Klidaras for NASA.
    Nu håber NASA på at finde Freya Castles modersten, så man kan lære mere om de geologiske processer på Mars.
    Más Menos
    1 m
  • Dansk satellit skal lande på gennempryglet asteroide
    Oct 4 2024
    Natten til den 27. september 2022 blev et himmellegeme slået ud af kurs - med vilje.
    Det amerikanske rumfartøj DART bankede nemlig direkte ind i den lille asteroide Dimorphos med en fart på 22.000 kilometer i timen.
    Nu skal asteroiden og dens storebror Didymos igen have besøg. Hvis vejret tillader det, opsendes den europæiske rumsonde Hera 7. oktober, og den lille satellit Juventas fra det danske rumfartsfirma GomSpace er en del af den snarlige mission.
    Sammen med moderskibet og en lille italiensk satellit skal Juventas undersøge den ramte asteroide for at finde ud af, hvad der egentlig skete ved det voldsomme sammenstød for to år siden. Det fortæller Jan H. Persson fra GomSpace:
    "Vi er som et hold kriminalteknikere, der skal undersøge gerningsstedet. Vi skal finde ud af, hvordan krateret efter kollisionen ser ud, hvor dybt det er, og om materialet i krateret ligner det, der ellers er på overfladen af asteroiden."
    Det er ikke bare for sportens skyld, at fartøjet DART blev sendt ud for at ramme Dimorphos, og Hera nu skal studere konsekvenserne af sammenstødet. Erfaringerne fra missionerne skal bruges, hvis der en dag opdages en stor asteroide, der er på kollisionskurs med Jorden.
    Så gælder det nemlig om at få asteroiden til at ændre retning, så den ikke længere udgør en fare. Det kan måske gøres ved sende et rumfartøj op og ramme den.
    "Asteroider er en trussel mod Jorden. Hvis vi skal gardere os mod sådan et objekt, der kommer farende med en hastighed som en riffelkugle, vil vi selvfølgelig gerne vide, hvad den er lavet af," siger Henning Haack, der underviser på ScienceTalenter/Astra i Sorø.
    "Det kan hjælpe os til at finde ud af, hvor meget skade, den kan gøre, og hvor meget vi kan gøre for at få den til at ændre kurs," fortsætter Henning Haack, der ikke selv har været involveret i missionen, men som er geofysiker og ekspert i asteroider og meteoritter.
    Som det fremgår af en tidligere artikel, var DART-missionen en stor succes, idet Dimorphos blev bremset mærkbart ned i sin bane om Didymos. Sidstnævnte har en diameter på cirka 780 meter, mens Dimorphos måler 151 meter - omtrent som den største af pyramiderne i Egypten.
    De to asteroider kredser om hinanden i en afstand af 1,1 kilometer, og nu er Dimorphos 11 timer og 22 minutter om en omgang.
    Hvis DART med kollisionen blot havde overført al sin bevægelsesenergi til Dimorphos, som så var fløjet videre i god behold, var omløbstiden blevet syv minutter kortere. Men ved nedslaget blev store mængder støv og klippe kastet ud i rummet, og det virkede som raketmotor, der bremsede asteroiden yderligere.
    "Al det materiale, der blev sendt tilbage, hvor projektilet kom fra, gav en ekstra effekt," som Henning Haack siger det.
    Observationer foretaget med rumteleskoper og teleskoper på Jorden viser, at omløbstiden faktisk blev cirka 33 minutter kortere. En kollision virker altså umiddelbart som en ganske lovende metode til at få en asteroide til at ændre bane.
    Det gælder specielt, hvis asteroiden ikke er et fast, hårdt legeme, men i stedet er løst sammensat, som Dimorphos ser ud til at være det.
    "De fleste asteroider er nok det, man kalder 'rubble piles'. De har været udsat for et næsten katastrofalt sammenstød, som har været hårdt nok til at knuse dem, men ikke hårdt nok til at sprede fragmenterne, som så er faldet sammen," siger Henning Haack.
    Hera-missionen skal afsløre, præcis hvordan Dimorphos' bane blev ændret - men også, hvad massen af Dimorphos er, hvordan dens indre ser ud, og om asteroiden ændrede form efter sammenstødet.
    Jan H. Persson er professionel rumnørd og amatørastronom. Han har arbejdet i den svenske rumindustri i fire årtier og leder nu Juventas-projektet hos GomSpace, der har hovedkvarter i Aalborg. Firmaet har specialiseret sig i ganske små satellitter kaldet 'cubesats', der måler helt ned til 10 x 10 centimeter.
    "For et par uger siden rejste vi tre mand til Cape Canaveral i Florida for at pakke Juventas ud, teste den og påfylde brændstof. Og så afleverede vi den til ...
    Más Menos
    8 m
  • Hvad er de ældste madopskrifter, vi kender til?
    Oct 3 2024
    I dag er Italien kendt for risotto og ragù alla bolognese, og Spanien for paella og tortilla de patatas.
    Længere nordpå har vi i Danmark stegt flæsk med persillesovs, mens de i landet på den anden side af Øresund har svenske kødboller.
    Er man et madøre, kan det være spændende at dykke ned i de forskellige lande og områders madkulturer og lære om deres forskellige slags kogekunst.
    Om vores læser Erik er et madøre, fortæller han ikke i sin mail. I stedet har han dog stillet et kulinarisk spørgsmål til os på Spørg Videnskaben, som lyder:
    "Hvad er de ældste opskrifter, vi kender til - både internationalt og i Norden?"
    Til at besvare spørgsmålet har vi fået hjælp af seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek Caroline Nyvang, der faktisk skrev sin ph.d. om trykte danske kogebøger. En bedre ekspert til at besvare spørgsmålet fås nok ikke.
    "Kogebøger var længe forbeholdt de mest velhavende og afspejler ikke nødvendigvis den mad, den brede befolkning gennem tiden har spist," indleder hun.
    "Men det er en god illustration af, hvilke ingredienser vi gennem tiden har haft adgang til."
    I perioder indeholdt de danske opskrifter eksempelvis ikke de oversøiske krydderier, vi kender og bruger i vores madlavning i dag.
    Og selvom tomaten kom til Europa og Danmark i 1500-tallet, fik den først en egentlig rolle i dansk madkultur i 1800-tallet.
    Det kan man læse af opskrifterne, forklarer seniorforskeren.
    Når det kommer til verdens ældste opskrifter, som forskningen kender til, skal vi cirka 3.700 år tilbage i tiden til civilisationens vugge, Mesopotamien, der lå mellem floderne Eufrat og Tigris. I dag nutidens Irak.
    Madopskrifterne var mejslet i kileskrift på mesopotamiske tavler fra år 1700 før vores tidsregning, og disse tavler er i dag opbevaret på biblioteket i Yale, forklarer Caroline Nyvang.
    "I 2019 lykkedes det både forskere at afkode opskrifterne og endda lave nogle af retterne," forklarer hun og tilføjer:
    "Opskrifterne er ikke særligt instruktive og minder mest af alt om huskelister til at lave retter som lammestuvning og en bouillon, der blandt andet består af blod og dild."
    Hvis du kunne tænke dig at se, hvordan det gik, da Yale University lavede et tværfagligt event, hvor de forsøgte at følge opskriften, kan du se mere her:
    Europas tidligst kendte og bevarede nedskrevne madopskrift befinder sig faktisk på Caroline Nyvangs arbejdsplads på Det Kongelige Bibliotek i København.
    Opskriften stammer fra den danske læge Henrik Harpestrengs skrifter fra omkring år 1300.
    "Hans håndskrevne værk havde titlen 'Libellus de arte coquinaria' - den lille bog om kogekunsten - og rummer i alt 35 opskrifter skrevet på dansk, islandsk og plattysk," forklarer Caroline Nyvang.
    Plattysk var i middelalderen Hansestædernes (byer i Hanseforbundet, der dominerede handelen i Nordeuropa fra år 1300 til 1600, red.) sprog.
    "Blandt opskrifterne finder man for eksempel en hønsesuppe og en mandelpostej," afslutter Caroline Nyvang.
    Vi siger tak til Caroline Nyvang for at gøre os alle sammen klogere på, hvad der er verdens ældste madopskrift.
    Også tak til Erik for spørgsmålet. Der er en T-shirt fra Videnskab.dk på vej til dig.
    Og skulle du kaste dig ud i at forsøge dig med at lave den mesopotamiske lammestuvning, så skriv endeligt til os og fortæl, hvordan det smagte!
    Más Menos
    3 m