• La Mare de la Ciència

  • By: PRBB
  • Podcast
La Mare de la Ciència  By  cover art

La Mare de la Ciència

By: PRBB
  • Summary

  • 'La mare de la ciència' és el primer podcast del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Petites càpsules per conèixer la recerca que es fa als centres del parc a través de la visió dels investigadors i investigadores protagonistes.

    ‘La mare de la ciència’, una producció del PRBB:
    Guió i locució: Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
    Edició i muntatge: Inés Fuentes, Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
    Enregistrament i post-producció: Albert Català i Teo Grimalt
    Sintonia: Liam Colomer (locució d’Elena Lapaz)

    Programa realitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
    Copyright PRBB
    Show more Show less
Episodes
  • EP06: Microscòpia i GPS per estudiar el trànsit de les cèl·lules
    Nov 9 2023
    Les cèl·lules són sistemes dinàmics; si les mirem per dins podríem pensar que son com ciutats, on les proteïnes es van movent d’un lloc a l’altre per carreteres. L’Oriol Gallego i el seu grup al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (MELIS-UPF) desenvolupen tècniques que permeten veure aquests moviments dins les cèl·lules amb el màxim de detall: una mena de GPS cel·lular. I per estudiar aquests processos tan bàsics fan servir un organisme que potser relacionem més amb la pastisseria: els llevats. Escolta la seva entrevista i endinsa’t en el món de l’invisible!
    Show more Show less
    20 mins
  • EP05: Qui té una cohort, té un tresor
    Nov 7 2023
    Una cohort és un grup de persones que comparteixen una característica (per exemple, haver nascut en la mateixa època o localitat) a les quals se’ls fa un seguiment longitudinal per tal de fer estudis epidemiològics. La Mònica Guxens, investigadora a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en coordina una on han recollit dades durant quasi 30 anys. En aquest episodi ens explica quins són els principals reptes, i com utilitzen aquesta cohort per estudiar els efectes de les exposicions ambientals – en concret la contaminació de l’aire i les radiofreqüències dels mòbils - en la salut dels més petits. Escolteu fins al final per sentir com ha aplicat aquest coneixement al seu propi fill!
    Show more Show less
    26 mins
  • EP04: El zoo d’en Jorge: entenent les diferències de desenvolupament entre espècies
    Nov 1 2023
    Els humans triguem 60 dies en crear un embrió de la mateixa mida i amb les mateixes característiques que un embrió de ratolí, que triga només 20 dies en desenvolupar-se. Per entendre el perquè d’aquesta diferència, en Jorge Lázaro, un estudiant de doctorat a l'EMBL Barcelona, ha creat un petit zoo de cèl·lules mare! En té de ratolí, conill, vaca, rinoceront, humans i mico tití. Escolteu aquest capítol de “La mare de la ciència” per saber-ne més de la mà d’aquest apassionat investigador, qui confessa que ser científic és una sort... però també sacrificat!
    Show more Show less
    24 mins

What listeners say about La Mare de la Ciència

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.