Folkehelsepodden  By  cover art

Folkehelsepodden

By: Medievakt FHI
  • Summary

  • En podkast fra Folkehelseinstituttet (FHI). Her nerder vi om folkehelse med fagfolk og forskere.  

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Medievakt FHI
    Show more Show less
Episodes
  • Miljøgifter, hva er det og hva kan du gjøre?
    Jan 25 2024

    Miljøgifter sniker seg inn i kroppen vår via det vi drikker og spiser, luften vi puster inn og gjennom utallige produkter som vi bruker i vår hverdag. Vi vet at de fleste av oss har for høye nivåer, En ganske fersk rapport fra FHI viste at nivåer av miljøgifter hos barn og unge i alderen 7-14 år var for høye og det er ikke gode nyheter.

     

    I denne utgaven av Folkehelsepodden hører du seniorforsker Line Småstuen Haug som deler sin kunnskap og erfaring, og rådgiver Hanne Gustavsen i Fremtiden i våre hender som forteller om hvordan de jobber med miljøgifter. Programleder er Torunn Gjerustad.


    Podcasten diskuterer hva miljøgifter er og hvorfor de kan være er farlig. Det finnes miljøgifter i mat, drikke, luft og i utallige forbruksprodukter som f.eks. kosmetikk. Line Småstuen Haug fra FHI fremhevet en fersk rapport fra Miljøbiobanken som viste at det er for høye nivåer av noen miljøgifter hos barn og unge i alderen 7-14 år. Hanne fra "Fremtiden i våre hender" vektlegger betydningen av forbrukerbevissthet og myndighetsinngrep for å håndtere problemet. Line i FHI nevner persistente miljøgifter som akkumuleres i kroppen over tid og snakker om at det å redusere unødvendig forbruk av produkter som inneholder skadelige stoffer vil redusere utslipp av miljøgifter til naturen og derved i mat og drikke. Befolkningen vil på denne måten få i seg mindre miljøgifter. Diskusjonen berører sertifiseringer som det nordiske Svanemerket, forbrukermakt til å påvirke selskaper til å fase ut skadelige ingredienser, og behovet for strengere reguleringer for å beskytte folkehelsen. Deltakerne adresserer også potensielle helsefarer knyttet til miljøgifter.

     

    I podkasten diskuterer deltakerne viktigheten av strengere reguleringer for å håndtere miljøproblemer, spesielt med tanke på Norge og Den europeiske union (EU). Den understreker at miljøgifter er et globalt problem, behovet for internasjonale avtaler og utfordringene knyttet til avfallsbehandling, spesielt i utviklingsland. Samtalen dekker betydningen av overvåking og regulering av kjemikalier, med fokus på EUs innsats for å forby skadelige stoffer og forbedre merkingen av produkter. Deltakerne berører også de sosiale aspektene ved miljøforurensning, som helsefarer knyttet til avfallsdeponering i visse regioner. Mot slutten fremhever de pågående tiltak for å overvåke og redusere miljøgifter i Norge, inkludert at FHI nå skal i gang med ny innsamling til Miljøbiobanken for å følge med på hvordan nivåer av næringsstoffer, miljøgifter og andre uønskede stoffer er i kroppen vår.  


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    33 mins
  • Camilla slutter i FHI
    Jun 30 2023

    Dette er en sluttprat med vår kjære avtroppende direktør, Camilla Stoltenberg. Hun har jobbet på FHI i 30 år og de siste 11 årene som direktør. Camilla snakker om her om sine refleksjon rundt åpenhet, lederskap og ikke minst kjærligheten til Folkehelseinstituttet og vårt samfunnsoppdrag. 

    Fem ansatte; Are Stuwitz Berg, Kjetil Berg Veire, Gunnhild Wøien, Elisabeth Hagen, Rune Nyrud og Svein Sandvik bidrar med noen refleksjoner over hva Stoltenberg har betydd for FHI, hva de kommer til å savne og så deler de sitt sterkeste Camilla minne. Torunn Gjerustad er programleder.

    Helt siden hun første gang ble leder i 2002 har hun systematisk tenkt rundt det å være åpen. Det holder ikke bare å være åpen, man må også være ærlig. Det inkluderer også viktigheten av å lytte til folk, anerkjenne andre sine synspunkter, og vilje til å selv endre sitt eget synspunkt når det kommer gode argumenter. Folk må stole på at det er lov å være uenig med meg, sier hun og legger til at åpenhet er riktig, viktig og overhengende positivt.

    Camilla forteller også om at hun er tidsoptimist, på godt og vondt. For å kompensere for det har hun sørget for å ha realistiske folk rundt seg som hjelper henne med å gjøre kalenderen gjennomførbar.

    Vaksinasjonsprogrammet mener hun er den største logistikkoperasjonen som Norge har gjennomført på så kort tid og med et resultat i verdensklasse.

    Camilla elsker FHI og menneskene her og vil savne oss stort, men hun understreker til slutt at noe av det viktigste hun har gjort er å rekruttere gode folk og ledere. Og trekker spesielt frem Gun Peggy Knudsen som nå overtar som konstituert direktør. Hun understreker at vi er i trygge og gode hender. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    45 mins
  • Forskning på skolemat
    Apr 13 2023

    Hva viser forskning om effekter av gratis skolemat? Vil en gratis skolematordning gi bedre læring, bedre helse, bedre skolemiljø eller mindre sosial ulikhet? Forskerne Elling Bere og Arnfinn Helleve fra Folkehelseinstituttet forteller om forskning på skolematordninger.


    Sammendrag:


    Kan du si litt om hva forskningen viser på effekten av læring? Vil elevene lære mer hvis de får et sånt her gratis skolemåltid om dagen? Den oppsummeringen som vi har gjort, så vil jeg si at det ikke er noen sånn entydig svar på om dette vil bli konsekvensen av skolematordning. Når vi har oppsummert litteraturen sammen med Elling og andre kolleger her, så har vi tatt utgangspunkt i å se hva som er mulige effekter av innføring av gratis skolemat på ulike utvalgsmål. Enten det er på kosthold, det er på læring, læringsmiljø og sånn, og da er ikke kunnskapen klar.


    Skal man sette i gang med et tiltak, så er det viktig å definere problemet først. Er problemet at en lærer for dårlig, eller er det problemet at kostholdet er for dårlig? Eller at barnet er for overvektig, for eksempel. Og så må man jo sette inn et skolematopplegg som måler dette og kan endre på det en ønsker å fikse. Hvis problemet er at nordmenn spiser for lite fisk, så vil det jo ikke hjelpe å gi havregrøt til frokost på skolen


    Når det gjelder læring, så er mesteparten av studiene som er oppsummert og som er finne, er fra andre land, veldig mange fra USA. En ser at studier fra USA som ser på lunsj, kan ha en effekt på læring. Men nå er jo situasjonen i USA annerledes, og skolene som har gratis skolemat i USA, det er skoler i fattige områder. Et krav for å få gratis skolemat til alle på skolen, er at det skal være mer enn 40 prosent fattige. Og da er situasjonen annerledes enn i Norge, for de spiser jo kanskje annerledes i utgangsmåte enn det norske skolebarn gjør. 


    Skolefrukt, det ser vi, det var noe som egentlig var ganske overraskende, men det har vi sett nå i tre ulike uavhengige studier, at de som fikk gratis skolefrukt, de reduserte inntaket sitt av usunn snacks.

    Men uansett vil det sannsynligvis være sånn at hvis det kommer en nasjonal skolematordning, så vil det aldri bli sånn at alle elevere vil delta i det. Og da er det viktig å tenke på når vi snakker om kostnader for eksempel, at man ikke må begynne å regne ut kostnader for alle elever, fordi det vil aldri bli alle som deltar. Så det viktigste er kanskje å ha en skolematordning og sikre at de som ønsker, eller som føler at de har lyst på noe mat, at de kan få det.


    Det er ganske langt fra en sånn litt fleksibel havregjørsordning til den ordningen vi snakket om i Sverige, med svære kjøkken, der alle deltar, og et helt annet opplegg. Og den type ordning tror jeg det er veldig lite realistisk at det vil komme i Norge.  


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    30 mins

What listeners say about Folkehelsepodden

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.