• Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;
    Jun 15 2024

    Γιατί η Λημνιώνα έχει αρχίσει να έχει τόσους φανατικούς υποστηρικτές; Ποια είναι η ιστορία της και ποια τα δυνατά της σημεία και χαρακτηριστικά; Από τη Θεσσαλία ως τον Παναμά η Λημνιώνα είναι η κομψή ερυθρή Ελληνική ποικιλία με το διεθνές σύγχρονο προφίλ.

    Βάλτε στα ποτήρια σας μια Λημνιώνα και απολαύστε το podcast!

    Show more Show less
    45 mins
  • Albariño: Η αγαπημένη ποικιλία του καλοκαιριού
    Jun 2 2024

    Σε αυτό το podcast μαθαινουμε τις διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας Albariño στις βασικές περιοχές της Rias Baixas. Πως καλλιεργείται και ποιες είναι οι οινοποιητικές προσεγγίσεις; Ποιες χώρες εκτός της Γαλικίας την καλλιεργούν; Ποιοι είναι οι ιδανικοί συνδυασμοί πιατων;

    Υπαρχει Ελληνικό Albariño; Ο Βασίλης Κανελλακόπουλος από το κτήμα Μερκούρη φύτεψε το πρώτο Ελληνικό Albariño και διηγείται πώς εμπνεύστηκε την φύτευση της ποικιλίας στην Ηλεία.

    Ένα podcast γεμάτο θαλασσινή αύρα με μακρια καλοκαρινή επίγευση!

    Show more Show less
    28 mins
  • Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;
    May 15 2024

    O Ernst Loosen, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου οινικού χώρου, απαντά στην Υρώ Κολιακουδάκη και στον Παναγιώτη Ορφανίδηστο βασικό ερώτημα: «γιατί στoMoselπαράγουν τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

    Ποιες είναι οι διαφορές στα κρασιά από τον μπλε ή τον κόκκινο σχιστόλιθο; Πως δουλεύουν οι άνθρωποι σε κλίσεις 120 μοιρών;Ποιες εξελίξεις έχουν γίνει στην περιοχή. Έχει βοηθήσει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή κρασιού; Πως η περιοχή του Mosel απέκτησε πρόσφατα grand cru αμπελώνα για την παραγωγή pinot noir;

    Σε αυτό το podcastμαθαίνουμε με απλό και κατανοητό τρόπο για τις μπερδεμένες κατηγοριοποιήσεις του Γερμανικού κρασιού. Τι είναι το Pradikatswein; Ισχύει ότι θα καταργηθεί στα επόμενα χρόνια; Τι είναι το VDP? Και ποια η διαφορά του Gutswein και του GG.

    Ποια είναι η ιστορία του Pralat όπως την διηγήθηκε ο Ernst Loosen στην Υρώ, πώς ο Julien Scheid κάνει επανάσταση στο δικό του οινοποιείο και πως ο Daniel Freis ονειρεύεται να κάνει το Mosel Terrasen Βουργουνδία;

    Ετοιμάστε βαλίτσες για οινοτουριστική εξόρμηση σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Γερμανίας για τους φίλους του Riesling και όχι μόνο.

    Show more Show less
    53 mins
  • Νάουσα: Ένα ταξίδι στην πόλη του Ξινόμαυρου
    Apr 28 2024

    Η Νάουσα μια ώρα μακρυά από την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει τεράστια ιστορία στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας το κρασί της Νάουσας ήταν το ακριβότερο και το εκλεκτότερο.

    Σε αυτό το podcastμαθαίνουμε για τις χρονιές σταθμούς της περιοχής αλλά και γιατί έχει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ερυθρών κρασιών.

    Εκτός από ξινόμαυρο έχει άλλες ποικιλίες; Πως έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την αμπελουργία και τι αλλαγές έχουν γίνει μέσα στα χρόνια στη Νάουσα; Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου μοιράζεται μαζί μας τη γνώση της και την εμπειρία της στο θέμα.

    Η Νάουσα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και ο Κωστής Δαλαμάρας μοιράζεται την προσωπική του άποψη για το πώς οραματίζεται την εξέλιξη της περιοχής και των κρασιών της.

    Show more Show less
    44 mins
  • Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά
    Apr 14 2024
    Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την Madame Ginger, κατά κόσμο Μαριλού Παντάκη, για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις υπέροχες συνταγές της για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας. Εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις για τα πιο ταιριαστά κρασιά με τα οποία μπορείτε να τις συνοδέψετε.
    Show more Show less
    55 mins
  • Όσα θέλετε να μάθετε για τα μοναδικά κρασιά της Ριόχα στην Ισπανία
    Mar 31 2024

    Πρώτη στάση το Logrono η πρωτεύουσα της Ριόχα, με τα αμέτρητα tapas bar και μονοπάτι της διαδρομής για το Santiago de Compostella. Κρασιά και Ισπανικοί μεζέδες είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

    Δεύτερη στάση το Haro η σημαντική πόλη της Rioja Alta. Μαθαίνουμε για τις τρεις περιοχές της Ριόχα τη γεωφυσική της θέση τις ποικιλίες της περιοχής και το σύστημα ωρίμασης των κρασιών.

    Μαθαίνουμε για τα προβλήματα που συναντούν οι παραγωγοί, τι κινήσεις κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και πως έχει αλλάξει το κρασί η αύξηση της θερμοκρασίας.

    Τέλος, ο Fernando Goy, export manager του γκρουπ της Rioja Alta, στέλνει το δικό του μήνυμα λέγοντάς πως μας περιμένει στη Ριόχα.

    Show more Show less
    38 mins
  • «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»
    Mar 17 2024

    Οινογράφος, περιηγητής του κρασιού, ομιλητής για το κρασί, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι μερικοί από τους τίτλους που μπορεί κάποιος να δώσει στο Νίκο Μάνεση. Αν όχι ο πρώτος, είναι σίγουρα ένας από τους πρωτοπόρους συγγραφείς για την παρουσίαση του Ελληνικού κρασιού.

    Σε αυτό το podcast μάς πάει πίσω στον χρόνο μιλώντας για τη δεκαετία του 1990 και του 2000, για το πώς εξελίχθηκε το ελληνικό κρασί μέσα στις δεκαετίες και πού έχει φτάσει σήμερα.

    Σκεπτικός για το μέλλον με την συρρίκνωση του Ελληνικού αμπελώνα. Ποια είναι η γνώμη του για το μέλλον και ποια περιοχή βλέπει να έχει λαμπρές προοπτικές;

    Μοιράζεται την άποψή του για τις διάφορες Ενώσεις αλλά και αυτά που πιστεύει πως πρέπει να γίνουν για να βγει το Ελληνικό κρασί με αξιώσεις προς την επιφάνεια.

    Show more Show less
    52 mins
  • Super Tuscans: Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο «σούπερ»
    Mar 2 2024

    Η Υρώ εξηγεί στον Παναγιώτη για την ποικιλία Sangiovese, τις διάφορες διαβαθμίσεις του Chianti Classico, τον πηγαίνει στο Montalcino και του μιλάει για το Brunello. Μιλάνε για την περιοχή, τις αλλαγές του κλίματος και πώς επηρρέαζει αυτό τα κρασιά και τις αμπελουργικές εργασίες. Συζητάνε για τις καλύτερες εσοδείες και γιατί γεννήθηκε η ανάγκη για τα Super Tuscans. Ποιο ήταν το πρώτο Super Tuscan, πού βρίσκεται η περιοχή και τι κρασιά φτιάχνονται εκεί.

    Show more Show less
    52 mins