• Chirurgie: Perifeer arterieel vaatlijden, met Çagdas Ünlü
    Jun 11 2024

    Perifeer arterieel vaatlijden van de onderste extremiteit!

    In deze aflevering van Met het Mes aan Tafel bespreken we dit veel voorkomende probleem met Çagdas Ünlü, vaatchirurg uit Alkmaar. Wat voor diagnostiek zet je in, en waarom? En iedereen endovasculaire behandeling of toch liever een bypass?

    We horen dat de prognose van patiënten met PAV een stuk slechter is dan patiënten zelf denken, dat deze aandoening een serieuze aanslag op kwaliteit van leven geeft en dat er onduidelijkheid is of onze behandeling daar nou echt een positieve invloed op heeft.

    Als laatste hoor je wat wij volgens Çagdas van cardiologen kunnen leren!

    Show more Show less
    1 hr and 6 mins
  • Neurologie: Het spontane liquorhypotensiesyndroom, met Matthijs Brouwer
    Jun 4 2024

    In deze vierde aflevering van “Hersenspinsels” staat het spontane liquorhypotensiesyndroom (SIH) centraal. We spreken hierover met Matthijs Brouwer, neuroloog en hoogleraar neurologische infectieziekten en neuro-immunologische aandoeningen in het AmsterdamUMC. Hij legt ons uit wanneer we aan het SIH moeten denken en wat de klinische kenmerken zijn. We bespreken de pathofysiologie en welke diagnostiek je moet inzetten als je een patiënt van het SIH verdenkt. Uiteraard komen ook de behandeling en prognose aan bod. Welke atypische manifestaties kan het SIH hebben? Wat is een digitale subtractie myelografie? En hoe behandelt een interventieradioloog tegenwoordig het SIH? De antwoorden krijg je allemaal in deze podcastaflevering.


    Ookvertelt Matthijs of hij een ANIOS die zijn/haar eerste dienst heeft bij hemzelf een lumbaalpunctie zou laten verrichten (uiteraard indien geïndiceerd), wat zijn favoriete South park aflevering is, en of hij liever kiest voor twerken of salsa op de dansvloer. Deze podcast wil je kortom horen!


    Voor meer informatie zie ook:

    - Het artikel over SIH in Continuum: https://journals.lww.com/continuum/abstract/2021/06000/spontaneous_intracranial_hypotension.14.aspx

    -Het Nervus artikel over het SIH: https://www.nervus-online.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/het-spontane-liquorhypotensiesyndroom

    -SIH foundation met tevens informatie over congressen:

    https://spinalcsfleak.org/

    Show more Show less
    1 hr
  • Gynaecologie: Chronische bekkenpijn, met Kim Notten en Karlijn Schweitzer
    May 28 2024

    We zijn in ons tweede seizoen aanbeland! En we hebben een primeur: een duopodcast. We zijn namelijk in gesprek gegaan met twee gynaecologen: Kim Notten, urogynaecoloog in het Radboud MC en Karlijn Schweitzer, gynaecoloog en medisch directeur van Bergman Clinics. Kim is opgeleid in Limburg en vertrok naar de Nijmeegse Academie om daar, na het voltooien van haar urogynaecologie fellowship, een multidisciplinair bekkenpijn centrum opnieuw vorm te geven. En met succes; ze krijgt verwijzingen uit het hele land op de poli die ze samen met collega’s heeft opgezet. Karlijn was een van de eerste gynaecologen in Nederland die een differentiatie urogynaecologie voltooide. Hierna heeft haar indrukwekkende carrière, bij Bergman Clinics en UMC Utrecht, haar gebracht tot medisch directeur van een van de grootste ZBC's van Nederland. Zij vertellen ons in deze podcast meer over 'Chronische Bekkenpijn'; een complex ziektebeeld met raakvlakken met andere specialisaties zoals anesthesie en urologie. Ze leggen ons uit hoe we de patiënten met chronische pijn kunnen behandelen, hoe het uitgebreide lichamelijk onderzoek eruit ziet, wat belangrijke in standhoudende factoren zijn van pijn én hoe we deze als clinici kunnen adresseren. Luister snel deze podcast om meer te weten te komen over dit complexe maar interessante ziektebeeld!

    Show more Show less
    1 hr and 11 mins
  • Neurologie: Perifeer zenuwletsel, met Nens van Alfen
    May 7 2024

    In aflevering 3 spreken we met Nens van Alfen, neuroloog in het Radboud Perifeer Zenuw Centrum en tevens hoogleraar klinische neurofysiologie. We spreken met haar over waarom een multidisciplinaire benadering bij traumatisch perifeer zenuwletsel belangrijk is. Ze frist allereerst onze kennis over de anatomie van de perifere zenuw op, en legt uit hoe de ernst van het letsel bepalend is voor de kans op spontaan herstel. Verder gaan we in op de aanvullende diagnostiek en behandeling, op welke termijn dit bij voorkeur dient plaats te vinden, en wat de prognose van traumatisch perifeer zenuwletsel is.


    Nens geeft verder een inkijkje in haar verzameldriften. En wat is volgens Nens een betere oplossing voor het arts-assistenten tekort in opleidingsziekenhuizen: het verkorten van de KNF-stage of het doen van de voorwacht door de neurologen zelf? En lukt het haar antwoord te geven op dit duivelse dilemma: nooit meer onderwijs geven of nooit meer klinisch mogen werken?


    Heb jij letsel van het perifere zenuwstelsel altijd al lastig gevonden en wil je antwoorden op al je dilemma's? Luister dan deze aflevering, en geef het perifere zenuwstelsel een centrale plek in je kennis!


    Voor meer informatie over echografie bij neuromusculaire aandoeningen zie onderstaande links:


    https://neuromuscularultrasound.nvknf.nl/

    https://www.youtube.com/@neuromuscularultrasoundnl6320

    Show more Show less
    1 hr and 7 mins
  • Chirurgie: Oesophaguscarcinoom, met Bastiaan Klarenbeek
    May 7 2024

    In deze aflevering spreken we Bastiaan Klarenbeek uit het Radboudumc over het oesofaguscarcinoom. Wat voor work-up ondergaat een patient, en welke chirurgische benaderingen zijn er mogelijk? Moeten we nog wel opereren bij een complete respons op chemoradiatie? Wat is het belang van lymfeklieren?

    We horen dat Nederland kampioen is in oesofagus-trials en bespreken de introductie van een “nieuwe chirurgische techniek”; de MICE procedure, overgevlogen uit Japan! Hoe opereer je samen met chirurgen uit Kyoto via Zoom op 9199km afstand?

    Last but not least horen we aan welke oude Amerikaanse auto’s Bastiaan klust en of hij harder rent dan zijn hond.

    Show more Show less
    1 hr and 2 mins
  • Longgeneeskunde: Toxocologie en voeding in de longziekten, met Aalt Bast
    May 7 2024

    "Met Volle Teugen" heeft een nieuwe aflevering! In deze aflevering interviewen we Aalt Bast, hoogleraar Toxicologie in Maastricht. We spreken met hem over het complexe samenspel tussen ziekte, geneesmiddelen en voeding en wat zijn de effecten van deze processen op long. Welke werkingmechanismen zijn er van toxiciteit? En wat is het verschil tussen een geneesmiddel en een gif? Of zijn geneesmiddelen gif? Welke rol spelen vrije zuurstofradicalen in dit proces? Wat zijn eigenlijk flavonoïden? En wat doen anti-oxidanten? Verder bespreken we feiten en fabels over voedingsadviezen in de spreekkamer. Ook krijgen we antwoord op de vraag: Is alle natuurlijke of biologische voeding gezond? Tot slot leren we waar en hoe we in de medische wereld nog grote stappen moeten maken in de kennis over voeding en het genetisch profiel van patiënten.

    Show more Show less
    52 mins
  • Reumatologie: Artritis psoriatica, met Emmerik Leijten
    May 7 2024

    In deze nieuwe aflevering van Gewrichtige Gesprekken duiken we in de wereld van artritis psoriatica. Natuurlijk besteden we aandacht aan de recent gepubliceerde richtlijn ‘medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica’, maar ook nieuwe ontwikkelingen & immunologie komen aan bod. Want zijn psoriais en artritis psoriatica eigenlijk wel twee verschillende aandoeningen? Dit alles bespreken we met reumatoloog & onderzoeker Emmerik Leijten (Sint Maartenskliniek, Woerden). En wat is uiteindelijk belangrijker: IL-17 of (vlieg)vissen?! Een echt Duivels Dilemma ;).

    Show more Show less
    50 mins
  • Cardiologie: Leefstijl en cardiologie, met Tamara Aipassa
    Apr 30 2024

    Leefstijlaanpassingen hebben een klasse I aanbeveling ik de verschillende cardiovasculaire richtlijnen. Desondanks is het vaak een onderbelicht onderwerp in de spreekkamer.

    In de 7e aflevering van "Hart op de Tong" spreken we met drs. Tamara Aipassa uit het Zuyderland ziekenhuis. Na haar opleiding tot cardioloog in Eindhoven en haar fellowship interventiecardiologie in het Radboudumc heeft ze zich binnen de cardiologie toegelegd op de preventieve cardiologie. Daarnaast is ze auteur van het boek: 'Effectieve leefstijlgesprekken, een praktische start voor zorgverleners'. Kortom, de ideale gesprekspartner om leefstijl en preventie in de cardiologie te bespreken. In deze podcast krijgen we tips en tricks over hoe je tijdens een kort poliklinisch consult leefstijladvies kan geven. Hoe motiveer je een patiënt die niet wil? En waar liggen de uitdagingen op het gebied van leefstijl en preventie binnen de cardiologie? Tot slot krijgen we te horen of het Zuid-Limburgse landschap geschikt is voor alpacas.

    Show more Show less
    1 hr and 2 mins