Hersenspinsels  By  cover art

Hersenspinsels

By: Chanine Broerse Juliette Santing Lieneke van den Heuvel
  • Summary

  • Hersenspinsels is de neurologische podcast voor neurologen, A(N)IOS en andere geïnteresseerden. In deze podcast leggen we experts het vuur aan de schenen over verschillende neurologische problemen en ziektebeelden. Hoe gaat de expert te werk in de praktijk? Wat is eigenlijk het wetenschappelijk bewijs voor wat we doen? Wat zeggen de laatste richtlijnen? Deze podcast wordt bedacht en opgenomen door Juliette Santing, Lieneke van den Heuvel en Chanine Broerse, en geproduceerd door Orly Media.
    © 2024 Hersenspinsels
    Show more Show less
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodes
  • Auto-immuun encefalitis, met Maarten Titulaer
    Jul 16 2024

    Per jaar krijgen ongeveer 150 nieuwe patiënten in Nederland de diagnose auto-immuun encefalitis. Een zeldzame en mysterieuze aandoening, die regelmatig lastig te herkennen is. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen en een tijdige behandeling leidt tot betere uitkomsten.
    In deze aflevering spreken we met Maarten Titulaer, neuroloog in het ErasmusMC, specifiek binnen het expertisecentrum voor auto-immuunencefalitis. We bespreken bij welke symptomen je een auto-immuunencefalitis moet overwegen. Daarnaast gaan we uitgebreid in op liquordiagnostiek: zet je antistoffen in op liquor of serum, kun je beter gericht een antistof aanvragen of direct het gehele pakket antistoffen, hoeveel liquor heb je nodig voor onderzoek naar antistoffen? En is beeldvorming, een EEG of tumorscreening altijd geïndiceerd? Ook de behandeling met o.a. immuunsuppresiva komt aan bod.

    En kun je Maarten beter vragen voor een pubquiz of de wielerploeg? Zou hij naar de Mayo Clinic gaan als hij daar professor kan worden? We bespreken het allemaal!

    Voor direct intercollegiaal overleg met de collega’s van het expertisecentrum auto-immuunencefalitis ErasmusMC:
    - Encefalitis telefoon: 06-29659257
    - Mailadres: encefalitis.neurologie@erasmusmc.nl

    Show more Show less
    1 hr and 26 mins
  • Het spontane liquorhypotensiesyndroom, met Matthijs Brouwer
    Jun 4 2024

    In deze vierde aflevering van “Hersenspinsels” staat het spontane liquorhypotensiesyndroom (SIH) centraal. We spreken hierover met Matthijs Brouwer, neuroloog en hoogleraar neurologische infectieziekten en neuro-immunologische aandoeningen in het AmsterdamUMC. Hij legt ons uit wanneer we aan het SIH moeten denken en wat de klinische kenmerken zijn. We bespreken de pathofysiologie en welke diagnostiek je moet inzetten als je een patiënt van het SIH verdenkt. Uiteraard komen ook de behandeling en prognose aan bod. Welke atypische manifestaties kan het SIH hebben? Wat is een digitale subtractie myelografie? En hoe behandelt een interventieradioloog tegenwoordig het SIH? De antwoorden krijg je allemaal in deze podcastaflevering.


    Ookvertelt Matthijs of hij een ANIOS die zijn/haar eerste dienst heeft bij hemzelf een lumbaalpunctie zou laten verrichten (uiteraard indien geïndiceerd), wat zijn favoriete South park aflevering is, en of hij liever kiest voor twerken of salsa op de dansvloer. Deze podcast wil je kortom horen!


    Voor meer informatie zie ook:

    - Het artikel over SIH in Continuum: https://journals.lww.com/continuum/abstract/2021/06000/spontaneous_intracranial_hypotension.14.aspx

    -Het Nervus artikel over het SIH: https://www.nervus-online.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/het-spontane-liquorhypotensiesyndroom

    -SIH foundation met tevens informatie over congressen:

    https://spinalcsfleak.org/

    Show more Show less
    1 hr
  • Perifeer zenuwletsel, met Nens van Alfen
    May 7 2024

    In aflevering 3 spreken we met Nens van Alfen, neuroloog in het Radboud Perifeer Zenuw Centrum en tevens hoogleraar klinische neurofysiologie. We spreken met haar over waarom een multidisciplinaire benadering bij traumatisch perifeer zenuwletsel belangrijk is. Ze frist allereerst onze kennis over de anatomie van de perifere zenuw op, en legt uit hoe de ernst van het letsel bepalend is voor de kans op spontaan herstel. Verder gaan we in op de aanvullende diagnostiek en behandeling, op welke termijn dit bij voorkeur dient plaats te vinden, en wat de prognose van traumatisch perifeer zenuwletsel is.


    Nens geeft verder een inkijkje in haar verzameldriften. En wat is volgens Nens een betere oplossing voor het arts-assistenten tekort in opleidingsziekenhuizen: het verkorten van de KNF-stage of het doen van de voorwacht door de neurologen zelf? En lukt het haar antwoord te geven op dit duivelse dilemma: nooit meer onderwijs geven of nooit meer klinisch mogen werken?


    Heb jij letsel van het perifere zenuwstelsel altijd al lastig gevonden en wil je antwoorden op al je dilemma's? Luister dan deze aflevering, en geef het perifere zenuwstelsel een centrale plek in je kennis!


    Voor meer informatie over echografie bij neuromusculaire aandoeningen zie onderstaande links:


    https://neuromuscularultrasound.nvknf.nl/

    https://www.youtube.com/@neuromuscularultrasoundnl6320

    Show more Show less
    1 hr and 7 mins

What listeners say about Hersenspinsels

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.