Episodios

  • 181: Cum să te diferențiezi în publicitate prin creative excellence? cu Cătălin Dobre
    Sep 1 2023

    Am povestit cu Cătălin Dobre – CEE Creative Director și Chief Creative Officer la McCann – despre cum creativitatea nu mai este un moft în industria de marketing și advertising, ci un factor diferențiator esențial, mai ales în contextul unei piețe foarte competitive.









    Cătălin pare că reușește foarte ușor să găsească o perspectivă pozitivă chiar și în lucrurile mai puțin pozitive, ceea ce, cred eu, denotă o gândire super flexibilă și creativă. În acest episod vei afla noi perspective despre cele mai importante calități ale unui creativ, te vom pune pe gânduri și te vom invita la introspecție, mai ales dacă ești în punctul în care vrei să faci o schimbare, te vom reasigura că este perfect în regulă (și chiar recomandat) să fii praf la anumite lucruri și, desigur, vei afla care e treaba cu creative excellence-ul ăsta de care vorbește toată lumea.



    Întrebări din episod



    02:40 – Cine ești, ce faci și care e misiunea ta?



    08:27 – De unde ai firea aceasta pozitivă?



    11:33 – Cum reușești să faci față momentelor de nesiguranță și cum îți recapeți încrederea în sine?



    13:37 – La ce ești bun și la ce ești junior acum?



    17:58 – Ce ți-ar plăcea să înveți acum?



    25:50 – Ce ai recomanda unui creativ?



    32:25 – Cum reușești să îți menții creative excelence-ul într-un domeniu atât de competitiv?



    37:24 – Din punctul tău de vedere, ce contează mai mult: cât de creativă este o idee sau cât de distribuită este aceasta?



    41:00 – În publicitate ai întâlnit fenomenul acesta prin care brandurile își creează mai întâi o audiență, iar apoi își promovează produsul?



    46:57 – În calitate de publicitar, de ce nu folosești creația de content pentru a leverage business pentru business-ul vostru?



    52:47 – Care a fost cea mai mare greșeală din cariera ta?



    54:21 – Care este cea mai mare provocare pe care industria de publicitate o are acum?







    Idei principale



    1. Creative excellence nu e ceea ce era acum mulți ani. În prezent creativitatea este un factor esențial pentru a te diferenția de competitorii tăi, indiferent că ești creator de conținut, lucrezi în sectorul financiar, medical, you name it.



    2. Dacă ești un creativ la început de drum, super puterile tale care te vor ajuta pe mai departe sunt curiozitatea și răbdarea. Răbdarea să înveți skill-uri noi, răbdarea să lucrezi cu oamenii.



    3. Întotdeauna când începi ceva nou, ești începător la acel ceva. Ceea ce este un lucru minunat, pentru că de fiecare dată când ești începător la ceva, îți întânzi antenele în mai multe arii și te dezvolți mai mult. De exemplu, Cătălin și-a propus la un moment dat să lucreze într-un domeniu cu totul diferit de ceea ce a făcut până acum, for the sake of growth.



    4. Este necesar ca industria publicității să știe să comunice ce e cu adevărat, pentru a putea atrage mai mulți oameni talentați și creativi, care să o dezvolte.



    5. AI nu o să îți ia jobul în viitor, dar este necesar să știi cum să îl integrezi și să te folosești de el.



    Așa cum spune și Cătălin, mediocritatea este sentința la moarte a oricărei idei. Sper că acest episod a fost insightful pentru tine și că te va motiva să îți dai frâu liber creativității, indiferent de domeniul în care lucrezi!
    Más Menos
    58 m
  • Al doilea panel de Q&A de la GrowthCon 2023
    Jul 18 2023

    În acest episod vei putea asculta a doua sesiune de Q&A împreună cu speakerii care au vorbit în al doilea panel de la GrowthCon.



    Sergiu Iacob care este marketing manager la PublishDrive are o experienta de peste 15 ani in online advertising si a administrat bugete de publicitate de peste 1,000,000$









    Iris Grossman care este head of growth la Goldie unde a reusit impreuna cu colega ei pe marketing sa creasca aplicatia cu un sistem organic si promitator de SEO.



    Gabriel Dombri este CEO Tapttitude care este o agentie de product prin care serveste clienti la nivel global si regional.



    A fost un panel cu mai mult focus pe zona de SEO, paid și growth ca și agenție sau antreprenoriat.







    Dacă vrei să fii la zi cu ce întâmplă în spatele cortinei de la GrowthCon, fă bine și abonează-te la newsletterul nostru random pe care-l vom trimite ori de câte ori vom avea ceva de zis. https://growthcon.ro/



    Sau urmărește-ne peLinkedin → https://www.linkedin.com/company/growthcon-roYoutube → https://www.youtube.com/@growthconcluj
    Más Menos
    26 m
  • Primul panel de Q&A la GrowthCon 2023
    Jul 3 2023

    În 26 mai am organizat prima ediție al conferinței GrowthCon în Cluj-Napoca.



    A fost un eveniment de succes, la care au participat peste 250 de profesioniști din industria marketingului și a afacerilor.







    Conferința a fost axată pe strategii și tactici de creștere a brandurilor, oferind participanților oportunitatea de a învăța de la specialiști experimentați. Au fost susținute prezentări și workshop-uri interactive, care au stârnit interesul și entuziasmul participanților.



    Feedback-ul primit a fost extrem de pozitiv, iar mulți au cerut ca evenimentul să devină un eveniment la care să participe anual.



    Așa că în acest episod de podcast poți să asculți înregistrarea de la prima sesiune de Q&A unde alături de Bogdan Cârlescu, Oana Mădălina Vasiu și Adelina Noge răspundem la întrebările oamenilor din sală.



    A fost o discuție interactivă, cu multe insight-uri și lecții practice pentru orice profesionist de marketing sau antreprenor.



    Dacă vrei să fii la zi cu ce întâmplă în spatele cortinei de la GrowthCon, fă bine și abonează-te la newsletterul nostru random pe care-l vom trimite ori de câte ori vom avea ceva de zis. https://growthcon.ro/



    Sau urmărește-ne pe



    Linkedin → https://www.linkedin.com/company/growthcon-ro



    Youtube → https://www.youtube.com/@growthconcluj






    Más Menos
    24 m
  • 178 Stâlpul de bază al unei afaceri sustenabile sunt oamenii – cu Andrei Borțun
    May 23 2023

    Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă viața de antreprenor în zona culturală și creativă? Dar ce înseamnă să pornești proiecte care chiar își lasă amprenta în societate?



    Am stat de vorbă cu Andrei Borțun, CEO The Institute, organizator Romanian Design Week și unul dintre oamenii din spatele proiectelor ASAP România, Internetics, Combinat și multe altele, despre ce l-a motivat să se aventureze în această direcție și despre toate provocările și momentele de satisfacție pe care le-a întâmpinat pe parcursul drumului său. Vei afla care sunt punctele cheie și momentele de cotitură din cariera sa, încă de pe vremea când activa din biroul din garaj și până în prezent, când are în spate o echipă de oameni talentați, cu ajutorul cărora creează proiecte care modelează societatea înspre mai bine.



    Întrebări episod:




    * 02:10 – Ce anume te-a influențat cel mai mult, pe termen lung, în copilăria ta și are acum efecte în viața ta?



    * 07:05 – Cum vezi evoluția ta din copilărie și până acum?



    * 13:05 – Cine a fost primul tău client și cum ai ajuns să colaborezi cu acesta?



    * 16:22 – Ce te-a motivat să investeși în industria aceasta?



    * 24:08 – Cât de greu ți-a fost să faci un proiect în care să conectezi alte proiecte cu potențiali clienți?



    * 32:09 – Care au fost câteva provocări care ți-au rămas încă în minte și care sunt o lecție chiar și în ziua de azi?



    * 34:48 – Care este abilitatea care te diferențiază de alți profesioniști și care te-a ajutat să ajungi acolo unde ești acum?



    * 37:20 – Cum reușești să păstrezi o echipă longevivă și loială?



    * 41:19 – Care ar fi un lucru pe care nu l-ai împărtășit cu nimeni?



    * 44:37 – Cum ai reușit să creezi atâtea comunități în industria creativă?



    * 50:43 – Cum ai ajuns să fii implicat în organizarea Romanian Design?



    * 56:18 – La care proiect ai renunța cel mai greu?



    * 01:00:32 – Dacă ai întâlni versiunea ta mai tânără, crezi că ar fi mândră de ceea ce ai realizat?










    Idei principale




    * Dacă vrei să crești o afacere sustenabilă și să nu rămâi blocat pe loc, este important să ai un obiectiv financiar clar. În calitate de antreprenor, trebuie să știi exact unde îți dorești să ajungi și să îți îndrepți toate eforturile în această direcție.



    * Stâlpul de bază al unei afaceri sunt oamenii. And that is a fact. Mulți antreprenori întâmpină dificultăți în a găsi oameni buni în echipele lor. Modul în care reușești să găsești și să păstrezi lângă tine oameni talentați sunt două aspecte esențiale care te vor ajuta să crești, atât ca business, cât și ca om.



    * Un factor care te poate ajuta să te diferențiezi în industria ta este atenția la nevoile celor din jurul tău. Indiferent că e vorba despre colegi, parteneri, clienți sau comunități, trebuie să înțelegi ce îi motivează și care sunt lucrurile de care au nevoie. Abordarea aceasta te va ajuta să te apropii de oameni și să aduci acel ”human touch” de care are nevoie orice brand, să creezi relații solide și să ai un impact pozitiv în comunitatea în care activezi.



    * Prin organizarea de evenimente,
    Más Menos
    1 h y 3 m
  • 177 Care sunt calitățile unui strateg în comunicare cu adevărat bun? – cu Răzvan Mătășel
    May 8 2023

    Auzim atât de des cuvântul ”strategie” în viața de om de marketing, încât unii dintre noi poate nici nu mai știu ce înseamnă de fapt.



    Planificarea strategică are 5 pași în aparență simpli:




    * Determină unde te afli.



    * Identifică obiectivele tale.



    * Dezvoltă-ți un plan.



    * Execută planul.



    * Analizează și redresează acolo unde este nevoie.




    Spun că acești pași sunt în aparență simpli, deoarece realitatea din teren vine cu diverse nuanțe care deseori ne dovedesc contrariul.



    În acest episod stau de vorbă cu Răzvan Mătășel, strateg în comunicare și profesor universitar cu 25 de ani de experiență în spate, despre ce înseamnă această meserie și care sunt calitățile unui strateg cu adevărat bun.









    Povestim pe-ndelete despre relația brand-produs, despre cât de important este să știi cum să te diferențiezi, mai ales în contextul actual, în care din ce în ce mai multe branduri își construiesc comunicarea cu ajutorul AI-ului, analizăm exemple fericite și mai puțin fericite de campanii de marketing și cam tot ce ține de ”the good, the bad and the ugly” din industria actuală a marketingului.



    Întrebări episod:




    * 13:05 – Ce te-a făcut să lucrezi în strategie?



    * 17:03 – Ce înseamnă strategia în comunicare?



    * 22:05 – Crezi că un brand puternic trebuie să fie un brand care își asumă principiile și valorile într-un mod public, practic și cât mai pragmatic?



    * 31:45 – Cât de greu este să faci o schimbare în modul în care te poziționezi ca brand?



    * 42:53 – Care este evoluția industriei de marketing și cum a influențat tehnologia evoluția aceasta?



    * 48:38 – Cum îți dai seama când comunitatea ta se plictisește de poziționarea ta?



    * 51:50 – Ai văzut vreun business care a ajuns de succes fără marketing?



    * 01:04:21 – Ce te poate face un strateg bun?




    Idei principale




    * Strategul trebuie să fie reprezentantul consumatorului, să își pună întrebări precum: ”Este relevant pentru consumator?”, ”Îi facem viața consumatorului mai ușoară?”, ”Ce feedback are consumatorul despre ceea ce facem?”.



    * Există oameni care nu își asumă nimic în viață, care vor să îi mulțumească pe toți și oameni care au un set de valori și principii clare, non-negociabile. În cazul brandurilor este o situație asemănătoare, iar un brand puternic ar trebui să fie unul care își asumă o poziție, un teritoriu.



    * În 2023 poți să ai cel mai șmecher produs de pe Pământ, dar dacă nu pleci la drum cu brandingul încă din punctul în care pleci la drum cu produsul, s-ar putea ca la un moment dat să pari mincinos față de consumator.



    * Un branding tare cu un produs decent bate un produs foarte bun cu un branding slab.



    * Dacă ești genul de om care tinde să îi judece pe cei din jur pentru că nu gândesc ca și tine, nu poți să fii un strateg bun. Datoria ta în calitate de strateg este să faci tot posibilul să înțelegi orice tipologie de om.




    Sper că această oră și un pic de insighturi continue să te ajute să abordezi o gândire strategică în tot ce faci și sper că și tu ai avut parte de la fel de multe revelații, așa cum am avut și eu, povestind cu Răzvan.



    Resurse



    Cărți:



    Más Menos
    1 h y 16 m
  • 176 Cum să faci o campanie de Social Media care aduce rezultate palpabile – cu Laura Savu
    Apr 24 2023

    Una dintre super puterile pe care le are Social Media este faptul că îți oferă feedback instantaneu din partea audienței tale. Acest lucru este mai important decât crezi, deoarece te ajută să înțelegi nevoile și preferințele publicului țintă, iar ascultarea publicului este esențială pentru a crea campanii eficiente și pentru a maximiza succesul acestora. Dacă pornești o campanie fără să îți asculți publicul, există șanse mari ca aceasta să nu performeze bine.









    Am stat de vorbă cu Laura Savu, Head of Social Media la festivalurile Untold, Neversea și Massif și fost Global Community Manager la TikTok, despre ce înseamnă de fapt să creezi o campanie de social media care aduce rezultate și care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a maximiza succesul unei astfel de campanii.







    Am discutat despre cât de important este să îți adaptezi campaniile în funcție de target și să creezi conținut specific pentru fiecare platformă de social media, despre importanța networkingului și crearea de conexiuni cu influenceri și specialiști din domeniu, despre marketing digital vs. offline marketing și despre multe alte insighturi acționabile din ”munca de teren” și experiența Laurei.



    Întrebări episod:




    * 02:10 – Care este cea mai mare frământare a ta când vine vorba de Social Media?



    * 04:27 – Ce i-ai spune unui om care nu știe ce este social media, astfel încât să înțeleagă ce este social media?



    * 05:23 – Cine crezi că face cel mai bun Social Media Marketing azi?



    * 08:58 – Care este campania ta preferată de Social Media?



    * 11:15 – Ai avut campanii de real time marketing?



    * 13:47 – Ce ai învățat din campaniile care nu au performat bine?



    * 19:26 – Cum reușești să îți organizezi munca pentru un brand uriaș precum Untold?



    * :24:30 – Cum a fost trecerea de la Global Community Manager la Tik Tok la Head of Social Media la Untold?



    * 32:40 – Cum ai face o campanie de Social Media pentru un brand local, fără bani de paid media, fără relații cu influencerii?



    * 37:33 – Cum reușești să te conectezi cu influenceri?



    * 42:45 – Cât timp petreci pe Social Media?




    Idei principale




    * Înainte să faci o campanie de social media, este important întotdeauna să te întrebi care este obiectivul tău și ce vrei să obții prin campania respectivă. Chestia asta te va aduce de fiecare dată cu picioarele pe pământ.



    * Videoul este noua tastatură. Orice brand care explorează și înțelege partea de video marketing, are șansa să se diferențieze pe piață.



    * Există multe moduri prin care o campanie de Social Media poate să meargă prost. Un lucru important este să îți asculți audiența, să îi înțelegi nevoile și obiceiurile de consum și să îți adaptezi strategia în funcție de acestea.



    * O campanie cu impact va combina atât partea digitală, cât și experiența in real life, autentică și memorabilă, oferită consumatorilor. Ultimii ani ne-au arătat că oamenilor le este dor să se conecteze și live, nu doar online.



    * În calitate de content creator, este important să îți alegi o platformă de social media prioritară, iar pe restul să le folosești drept suport, care să îți trimită trafic spre canalul principal.




    Sper că acest episod te-a ajutat să ai o viziune mai amplă și mai clară despre ce înseamnă să creezi o campanie de Social Media eficientă și că ți-a ofe...
    Más Menos
    59 m
  • 175 De ce nu există rețete de succes când vine vorba de marketing – Irina Scarlat
    Apr 10 2023

    Dacă te-ai întrebat vreodată care este cheia succesului în marketing și dacă există strategii care aduc rezultate garantate, ești în locul potrivit.



    Spoiler alert: La baza oricărei strategii de marketing stă un mindset de trial & error, pentru a afla care sunt direcțiile care aduc rezultate. Oricât de experimentat ai fi în acest domeniu, nu ai de unde să știi ce va funcționa și ce nu.









    În acest episod povestesc cu Irina Scarlat, persoana care a crescut giganți precum Revolut, Uber România și nu numai, despre ce înseamnă de fapt să scalezi astfel de business-uri într-un mod eficient.







    Discutăm despre procesul prin care alegi strategia de marketing potrivită, despre cazurile în care trebuie să o regândești, despre gestionarea situațiilor de criză, despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat lucrând în mod direct cu fondatorul Revolut, despre cum te poate schimba locul de muncă și multe alte insight-uri care te vor ajuta să devii un marketer mai bun.



    Conectează-te cu Irina:




    * LinkedIn



    * Website




    Întrebări episod:




    * 01:42 – Care este cheia succesului în marketing?



    * 06:13 – Care au fost campaniile de succes la care ai contribuit?



    * 10:19 – Ai simțit vreodată nevoia de validare din partea altor oameni de marketing?



    * 18:40 – Este reală ideea de ”bottom of the funnel is the new top of the funnel”?



    * 30:17 – Poți să îmi dai un exemplu de situație în care ai fost nevoită să schimbi strategia de marketing?



    * 36:55 – Cum reușești să treci peste dificultăți pentru a-ți atinge obiectivele?



    * 43:30 – Ce lecții ai învățat lucrând în mod direct cu fondatorul Revolut?



    * 49:28 – Care este echilibrul dintre creșterea pe termen scurt vs. creșterea pe termen lung?



    * 52:38 – Care este următorul tău pas în carieră?



    * 57:38 – Ce sfat acționabil i-ai da unei persoane care vrea să apuce drumul marketingului?




    Idei principale




    * Mentalitatea de tipul ”trebuie să cheltuiesc tot bugetul de marketing, pentru că la anul se va tăia din buget” este foarte toxică. Gândește-te cum poți să îți cheltui cât mai eficient bugetul, astfel încât să livrezi rezultate.



    * În marketing vorbim doar de 20% campanii ”sexy”, de pus în portofoliu, iar celelalte 80% sunt ”the dirty ground work”, sau campaniile care aduc rezultate.



    * Nu există rețete de succes în marketing. Există în schimb multă muncă la mijloc, completată cu un mindset de trial & error, pentru a defini direcțiile care aduc rezultate.



    * If your product is sh*t, indiferent de cât de bună este campania ta de marketing, nu o să reușești să ai rezultatele pe care ți le dorești.



    * Oamenii ar trebui răsplătiți în funcție de rezultatele pe care le aduc, nu de efortul pe care îl depun.




    După cum vezi, marketingul este un domeniu în care oamenii care aduc rezultate sunt cei cărora nu le este frică să experimenteze, care au o gândire flexibilă și care învață încontinuu, pentru a deveni mai buni pe zi ce trece.



    Resurse




    * Crossing the Chasm – Geoffrey Moore



    Más Menos
    1 h y 3 m
  • 174 Cum să construiești un business sustenabil dintr-un newsletter – cu Victor Kapra
    Mar 27 2023

    Am stat de vorbă cu nimeni altul decât Victor Kapra, jurnalist care și-a început cariera în presă imediat după Revoluție și care a ales calea freelancingului în anul 2008.



    Autor al newsletterului Civilization, Victor împărtășește în acest episod insighturi despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a crește un newsletter monetizabil: începând de la cunoașterea audienței tale și a tipului de conținut pe care îl preferă, până la mindsetul și abordarea necesară pentru a crește un astfel de proiect. În plus, povestim despre ce înseamnă să fii un jurnalist freelancer și despre modul în care funcționează actualmente jurnalismul din România.









    Dacă ți-a trecut prin cap să pornești un newsletter, dar nu ai avut curajul încă, îți sugerez să dai Play și să asculți acest episod. 👇



    Întrebări episod:




    * 01:38 – Ți-a părut rău că ai devenit freelancer?



    * 02:49 – Ce regreți din vechea școală de jurnalism de pe vremuri?



    * 06:02 – Crezi că mai există o șansă pentru presa românească să fie salvată?



    * 11:46 – Care este profilul omului care citește un newsletterul tău?



    * 14:33 – Cum ți-a venit ideea de a crea newsletterul?



    * 18:49 – Crezi că newsletterul poate să fie snackable content?



    * 30:20 – Cum crești un newsletter în România?



    * 34:10 – Cât de greu este să găsești un concept bun de newsletter?



    * 36:50 – Care ar trebui să fie un obiectiv setat de către cineva care vrea să creeze un newsletter?



    * 39:50 – Crezi că în România ar fi loc pentru consultanți care să te ajute să crești un newsletter?



    * 40:20 – Crezi că organizațiile ar trebui să aibă newsletter?



    * 45:30 – Ce le-ai transmite celor care vor să creeze un newsletter?








    Idei principale




    * Odată ce acumulezi experiență și îți formezi un background într-o companie, dacă stilul tău de viață îți permite, mergi pe calea antreprenoriatului / freelancingului.



    * O mare parte dintre oamenii care citesc newslettere vor poveste, storytelling, snackable content, prospețime, abordări noi și nu își doresc conținut complicat.



    * Pentru a crește un newsletter în România, ai nevoie de: un concept bun, niște obiective prestabilite, să scrii bine și să alegi platforma potrivită.



    * Dacă vrei să câștigi din newslettere, să ai notorietate și să trăiești din asta, fă-l în engleză, pentru că astfel ai șanse să te adresezi unei audiențe mai largi.



    * Pentru a găsi un concept bun pentru un newsletter, trebuie să ai grijă să fie folositor pentru audiența ta, să fie viu, să ai competențe în nișa pe care o alegi și să îl promovezi.




    După cum vezi, pentru a crește un newsletter monetizabil, este important să te apuci de el cu un mindset de antreprenor. Sper că acest episod ți-a adus claritate și informații utile pentru a da startul unui nou proiect sau pentru a-ți crește newsletterul existent.
    Más Menos
    50 m