• Pòdcast.cat de Núvol

  • By: Núvol
  • Podcast

Pòdcast.cat de Núvol  By  cover art

Pòdcast.cat de Núvol

By: Núvol
  • Summary

  • Benvinguts al portal de pòdcast de Núvol, el digital de cultura en català. Aquí trobareu tots els episodis de "L'horabaixa", així com de la resta de continguts d'àudio de Núvol. Recordeu que podeu fer-vos subscriptors del digital de cultura a través d'aquesta adreça: https://www.nuvol.com/subscriptors
    © 2024 Pòdcast.cat de Núvol
    Show more Show less
activate_primeday_promo_in_buybox_DT
Episodes
  • Collita pròpia #20. El pòdcast de Núvol
    Jul 14 2024

    Comencem amb la collita d’avui amb el darrer article de Montserrat Dameson, Per la finestra, on l’autora comparteix les seves experiències com a voyeur.

    Sortim de casa i anem al Teatre Nacional ja que Jaume Forés ha escrit El Malson d’Aliança Catalana després d’haver visitat un assaig de What the Foc?! que el TNC estrena en el marc del Grec Festival. L’autor ens explica de què va l’espectacle i què el va impactar en aquest assaig.

    També aquesta setmana, Joan Burdeus publica dos articles que no hauríeu de deixar escapar. Per una banda, ha escrit una columna sobre la manifestació en contra del turisme del passat dissabte i, per l'altra, recomanem El que crema dins de Maria Nicolau, que publica després de la seva visita a la casa que la cuinera s’acaba de comprar a Vilanova de Sau.

    Passem ara a la Indicatiu, ja que ha publicat Un home gran et tira la canya, un retrat d'una situació de manipulació que viuen moltes noies.

    També aquesta setmana el Centre Obert d’Arquitectura ha presentat 50 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic del país. De la mà dels arquitectes AMOO, Aureli Mora i Omar Ornaque, hem conegut els orígens del portal Arquitectura Catalana i el seu nou projecte DISSSSENY. Albert Nogueras ens explica què hi trobarem.

    Anem a Vilanova i la Geltrú ara de la mà de la periodista i crítica d’art Montse Frisach que ens convida a visitar la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, que com diu ella ens permet fer "una passejada per la història de l’art".

    I ja ho vam anunciar a finals de juny, però des del Collita Pròpia volem recordem que l’actriu Àgata Roca rebrà el pròxim 22 de juliol el Premi Memorial Margarida Xirgu que s’atorga a la millor interpretació femenina de la temporada. Recordeu però que no és un premi a la trajectòria, sinó un reconeixement a un treball en concret, que en aquest cas és per L’imperatiu categòric. Oriol Puig Taulé recorda així la seva interpretació a l’espectacle.

    Aquesta setmana arriba una nova entrega d'El que no hem menjat, que aquesta setmana porta per títol El problema del pop i parla de com la cuina es relaciona amb la salut mental. Miquel Bonet ens diu quina és la seva recepta per superar la tristesa.

    Per acabar, traieu l’agenda perquè per aquest cap de setmana teniu una cita al Liceu amb l’òpera Contradir la nit, que és la microòpera de nova creació que s’estrena del 12 al 14 de juliol al Gran Teatre del Liceu sota la direcció de l’artista resident Àlex Ollé. L’activitat s’emmarca dins de l’ÒH!PERA i el Festival Grec.

    I també aquest divendres dia 12 torna al Park Güell Barcelona en moviment amb un nou cicle de cinema dedicat al director de cinema, guionista i productor barceloní Ventura Pons, que va morir a primers de gener d'aquest any.


    Show more Show less
    11 mins
  • Gent a llocs | #1 David Moragas
    Jul 4 2024

    Hola, soc l'Agus Izquierdo. Com esteu. Us dono la benvinguda a Gent A Llocs, un pòdcast conversacional (sí, prego disculpes, un més) on visito espais, racons, ambients, indrets o bastions, que els personatges amb qui parlo en cada capítol consideren importants, significatius o, pel motiu que sigui, simplement, dignes de ser escollits.

    Encetem l'assumpte amb David Moragas (Almoster, Baix Camp, 1993), director de cinema (A Stormy Night, Demà ho deixem, etc) i ara també narrador i escriptor. Acaba de publicar FERVOR, una novel·la-debut que edita La Magrana i on presenta un protagonista que dirigeix una missiva a un amor perdut, relatant a través d'una correspondència (una sort de missatge en una ampolla navegant en la immensitat oceànica que és aquesta vida moderna), la descomposició d'una persona i la deconstrucció d'un amor. Aquest protagonista, igual que els personatges que formen el seu ecosistema social, ens representen en petites però versemblants dosis de realitat exagerada. Éssers que ostenten les seves debilitats i no dissimulen una fragilitat que, en el fons, els enforteix.

    Moragas ens brinda, doncs, una lectura estival constituïda de palles furtives, un erotisme autoconscient però incontrolable, incursions nocturnes en una ciutat latent; festes i ressaques, l'amor maternal, una família amb alts i baixos i el retrat tendre i honest de l'amistat exhibida com una erecció impertorbable. Un amalgama fresc que pot presumir d'unes persones que situa en una Barcelona viva, gai, acolorida, eclèctica i, sobretot, víctima directament política d'un món precaritzat i massificat que l'està desgastant i oprimint a poc a poc. Parlem amb ell de tot això.

    Show more Show less
    44 mins
  • Collita pròpia #19. El pòdcast de Núvol
    Jun 28 2024

    Arrenquem el Collita pròpia d'aquesta setmana amb el recordatori que aquest diumenge 30 de juny podreu aconseguir amb el diari ARA la nova revista Núvol d’estiu. La portada, obra de la il·lustradora italiana resident a Barcelona Federica Benegiamo, s’inspira en un dels múltiples festivals que podem gaudir durant aquests mesos caniculars: el Sea Jazz L’Estartit, amb les illes Medes al fons. No la deixeu escapar!

    Pel que fa als articles més destacats, comencem el programa d’avui parlant d’èxits perquè Enric Gomà ha escrit Aversió a l’èxit. L'autor ens explica per què els catalans tenim aquesta por al triomf.

    No deixeu escapar l’article de Joan Burdeus Sospitar que Noam Chomsky continua viu o la filosofía, en què explica per què les xarxes han convertit el cara a cara entre Chomsky i Foucault en l'Imperi Romà dels estudiants de filosofia i política. Us recomanem també el text de Bernat Puigtobella, editor de Núvol, i que es titula Nathan Thrall o el periodisme premiat i cancel·lat, on recull el pas de l’autor nord-americà pel CCCB, on ha presentat el llibre 'Un dia a la vida d'Abed Salama', premi Pulitzer 2024.

    Avui també destaquem l’article Clara Peya s’allibera de la cotilla d'Ofèlia Carbonell. La pianistafarà el concert inaugural del Vida Festival que se celebra els pròxims 4, 5 i 6 de juliol a Vilanova i La Geltrú, on interpretarà les cançons del seu darrer disc, Corsé.

    Aquest divendres, 28 de juny, es compleix el 45è aniversari de la revolta de Stonewall, i sembla que la narrativa catalana s’hagi alineat per a commemorar-ho amb la publicació d’un notable reguitzell de novetats literàries de temàtica LGTBI+, moltes d’elles debuts de professionals aterrats d’altres disciplines, com el teatre, el cinema o la docència. Oriol Osan fa un repàs d’algunes novetats literàries LGBTI+.

    Aquest dijous l’escriptor i músic Jordi Masó ha guanyat el Premi Llibreter per la novel·la Xacona. El guardó, que s’ha entregat a la sala Paral·lel 62 de Barcelona, té com a objectiu reivindicar l’ofici llibreter i promoure la literatura de qualitat. Al Collita pròpia recuperem la ressenya d'en Pol Torres, Jordi Masó i l’art de la repetició.

    Aquesta setmana, ha començat el Festival Grec i al llarg del mes de juliol una seixantena de teatres i espais de Barcelona acolliran les propostes del Grec Ciutat. Durant les pròximes setmanes, la dramatúrgia catalana viurà una successió important d’estrenes. Al seu darrer article, Oriol Puig Taulé ens diu quines obres no es perdrà aquest estiu. Per altra banda, i en clau musical Jaume Forés ha escrit El talent musical català s’exhibeix al Grec, on destaca els concerts que no hauríem de deixar escapar en l’edició d’enguany. No deixeu escapar l’article.

    Finalment, i ara que comença juliol, us recomanem recuperar el suplement de Faves Tendres número 225, on trobareu tres entrevistes que hem fet en el marc de l’Obrador d’estiu de la Sala Beckettl. Hi trobareu l’entrevista que Emma Delon ha fet a Evelyne de la Chenelière, dramaturga i actriu quebequesa. També, la conversa entre Oriol Puig Taulé i Anna Breckon i Nat Randall. I finalment, l'article de Sofia Vilella, que ha conversat amb el dramaturg alemany Falk Richter.

    Per acabar, traieu l’agenda perquè aquest 29 de juny en el marc del cicle L’Hivernacle, el Palau de la Música Catalana ha preparat una visita nocturna guiada per l’artista Anna Dot. I finalment, l’1 de juliol en el marc de la sisena edició del Mutare, la Fundació Carulla presenta el llibre “La fórmula Mutare. Com la cultura transforma”.

    Show more Show less
    10 mins

What listeners say about Pòdcast.cat de Núvol

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.