Episodes

  • Collita pròpia #20. El pòdcast de Núvol
    Jul 14 2024

    Comencem amb la collita d’avui amb el darrer article de Montserrat Dameson, Per la finestra, on l’autora comparteix les seves experiències com a voyeur.

    Sortim de casa i anem al Teatre Nacional ja que Jaume Forés ha escrit El Malson d’Aliança Catalana després d’haver visitat un assaig de What the Foc?! que el TNC estrena en el marc del Grec Festival. L’autor ens explica de què va l’espectacle i què el va impactar en aquest assaig.

    També aquesta setmana, Joan Burdeus publica dos articles que no hauríeu de deixar escapar. Per una banda, ha escrit una columna sobre la manifestació en contra del turisme del passat dissabte i, per l'altra, recomanem El que crema dins de Maria Nicolau, que publica després de la seva visita a la casa que la cuinera s’acaba de comprar a Vilanova de Sau.

    Passem ara a la Indicatiu, ja que ha publicat Un home gran et tira la canya, un retrat d'una situació de manipulació que viuen moltes noies.

    També aquesta setmana el Centre Obert d’Arquitectura ha presentat 50 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic del país. De la mà dels arquitectes AMOO, Aureli Mora i Omar Ornaque, hem conegut els orígens del portal Arquitectura Catalana i el seu nou projecte DISSSSENY. Albert Nogueras ens explica què hi trobarem.

    Anem a Vilanova i la Geltrú ara de la mà de la periodista i crítica d’art Montse Frisach que ens convida a visitar la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, que com diu ella ens permet fer "una passejada per la història de l’art".

    I ja ho vam anunciar a finals de juny, però des del Collita Pròpia volem recordem que l’actriu Àgata Roca rebrà el pròxim 22 de juliol el Premi Memorial Margarida Xirgu que s’atorga a la millor interpretació femenina de la temporada. Recordeu però que no és un premi a la trajectòria, sinó un reconeixement a un treball en concret, que en aquest cas és per L’imperatiu categòric. Oriol Puig Taulé recorda així la seva interpretació a l’espectacle.

    Aquesta setmana arriba una nova entrega d'El que no hem menjat, que aquesta setmana porta per títol El problema del pop i parla de com la cuina es relaciona amb la salut mental. Miquel Bonet ens diu quina és la seva recepta per superar la tristesa.

    Per acabar, traieu l’agenda perquè per aquest cap de setmana teniu una cita al Liceu amb l’òpera Contradir la nit, que és la microòpera de nova creació que s’estrena del 12 al 14 de juliol al Gran Teatre del Liceu sota la direcció de l’artista resident Àlex Ollé. L’activitat s’emmarca dins de l’ÒH!PERA i el Festival Grec.

    I també aquest divendres dia 12 torna al Park Güell Barcelona en moviment amb un nou cicle de cinema dedicat al director de cinema, guionista i productor barceloní Ventura Pons, que va morir a primers de gener d'aquest any.


    Show more Show less
    11 mins
  • Gent a llocs | #1 David Moragas
    Jul 4 2024

    Hola, soc l'Agus Izquierdo. Com esteu. Us dono la benvinguda a Gent A Llocs, un pòdcast conversacional (sí, prego disculpes, un més) on visito espais, racons, ambients, indrets o bastions, que els personatges amb qui parlo en cada capítol consideren importants, significatius o, pel motiu que sigui, simplement, dignes de ser escollits.

    Encetem l'assumpte amb David Moragas (Almoster, Baix Camp, 1993), director de cinema (A Stormy Night, Demà ho deixem, etc) i ara també narrador i escriptor. Acaba de publicar FERVOR, una novel·la-debut que edita La Magrana i on presenta un protagonista que dirigeix una missiva a un amor perdut, relatant a través d'una correspondència (una sort de missatge en una ampolla navegant en la immensitat oceànica que és aquesta vida moderna), la descomposició d'una persona i la deconstrucció d'un amor. Aquest protagonista, igual que els personatges que formen el seu ecosistema social, ens representen en petites però versemblants dosis de realitat exagerada. Éssers que ostenten les seves debilitats i no dissimulen una fragilitat que, en el fons, els enforteix.

    Moragas ens brinda, doncs, una lectura estival constituïda de palles furtives, un erotisme autoconscient però incontrolable, incursions nocturnes en una ciutat latent; festes i ressaques, l'amor maternal, una família amb alts i baixos i el retrat tendre i honest de l'amistat exhibida com una erecció impertorbable. Un amalgama fresc que pot presumir d'unes persones que situa en una Barcelona viva, gai, acolorida, eclèctica i, sobretot, víctima directament política d'un món precaritzat i massificat que l'està desgastant i oprimint a poc a poc. Parlem amb ell de tot això.

    Show more Show less
    44 mins
  • Collita pròpia #19. El pòdcast de Núvol
    Jun 28 2024

    Arrenquem el Collita pròpia d'aquesta setmana amb el recordatori que aquest diumenge 30 de juny podreu aconseguir amb el diari ARA la nova revista Núvol d’estiu. La portada, obra de la il·lustradora italiana resident a Barcelona Federica Benegiamo, s’inspira en un dels múltiples festivals que podem gaudir durant aquests mesos caniculars: el Sea Jazz L’Estartit, amb les illes Medes al fons. No la deixeu escapar!

    Pel que fa als articles més destacats, comencem el programa d’avui parlant d’èxits perquè Enric Gomà ha escrit Aversió a l’èxit. L'autor ens explica per què els catalans tenim aquesta por al triomf.

    No deixeu escapar l’article de Joan Burdeus Sospitar que Noam Chomsky continua viu o la filosofía, en què explica per què les xarxes han convertit el cara a cara entre Chomsky i Foucault en l'Imperi Romà dels estudiants de filosofia i política. Us recomanem també el text de Bernat Puigtobella, editor de Núvol, i que es titula Nathan Thrall o el periodisme premiat i cancel·lat, on recull el pas de l’autor nord-americà pel CCCB, on ha presentat el llibre 'Un dia a la vida d'Abed Salama', premi Pulitzer 2024.

    Avui també destaquem l’article Clara Peya s’allibera de la cotilla d'Ofèlia Carbonell. La pianistafarà el concert inaugural del Vida Festival que se celebra els pròxims 4, 5 i 6 de juliol a Vilanova i La Geltrú, on interpretarà les cançons del seu darrer disc, Corsé.

    Aquest divendres, 28 de juny, es compleix el 45è aniversari de la revolta de Stonewall, i sembla que la narrativa catalana s’hagi alineat per a commemorar-ho amb la publicació d’un notable reguitzell de novetats literàries de temàtica LGTBI+, moltes d’elles debuts de professionals aterrats d’altres disciplines, com el teatre, el cinema o la docència. Oriol Osan fa un repàs d’algunes novetats literàries LGBTI+.

    Aquest dijous l’escriptor i músic Jordi Masó ha guanyat el Premi Llibreter per la novel·la Xacona. El guardó, que s’ha entregat a la sala Paral·lel 62 de Barcelona, té com a objectiu reivindicar l’ofici llibreter i promoure la literatura de qualitat. Al Collita pròpia recuperem la ressenya d'en Pol Torres, Jordi Masó i l’art de la repetició.

    Aquesta setmana, ha començat el Festival Grec i al llarg del mes de juliol una seixantena de teatres i espais de Barcelona acolliran les propostes del Grec Ciutat. Durant les pròximes setmanes, la dramatúrgia catalana viurà una successió important d’estrenes. Al seu darrer article, Oriol Puig Taulé ens diu quines obres no es perdrà aquest estiu. Per altra banda, i en clau musical Jaume Forés ha escrit El talent musical català s’exhibeix al Grec, on destaca els concerts que no hauríem de deixar escapar en l’edició d’enguany. No deixeu escapar l’article.

    Finalment, i ara que comença juliol, us recomanem recuperar el suplement de Faves Tendres número 225, on trobareu tres entrevistes que hem fet en el marc de l’Obrador d’estiu de la Sala Beckettl. Hi trobareu l’entrevista que Emma Delon ha fet a Evelyne de la Chenelière, dramaturga i actriu quebequesa. També, la conversa entre Oriol Puig Taulé i Anna Breckon i Nat Randall. I finalment, l'article de Sofia Vilella, que ha conversat amb el dramaturg alemany Falk Richter.

    Per acabar, traieu l’agenda perquè aquest 29 de juny en el marc del cicle L’Hivernacle, el Palau de la Música Catalana ha preparat una visita nocturna guiada per l’artista Anna Dot. I finalment, l’1 de juliol en el marc de la sisena edició del Mutare, la Fundació Carulla presenta el llibre “La fórmula Mutare. Com la cultura transforma”.

    Show more Show less
    10 mins
  • Tiny Tove. Un conte d'Isabel Olesti
    Jun 27 2024

    Avui al pòdcast del Faves tendres, el suplement literari de Núvol, us oferim un conte d'Isabel Olesti llegit per l'actriu Clara Mir. Aquest relat es titula 'Tiny Tove' i forma part del recull 'Àlbum d'amors complicats' (Viena), que va guanyar el premi 'Diré el que em fuig' de narrativa, que convoquen les Biblioteques de Reus en honor a Gabriel Ferrater.
    La narració del conte s'acompanya després d'una conversa entre Olesti, Mir i Bernat Puigtobella, editor de Núvol.
    Aquest és el segon conte de Isabel Olesti que us oferim en format àudio. Si voleu podeu repescar el capítol que vam dedicar a 'Educació sentimental'.

    Show more Show less
    32 mins
  • Collita pròpia #18. El pòdcast de Núvol
    Jun 13 2024

    Avui iniciem l’episodi amb una notícia que ens fa molta il·lusió perquè el pròxim dimarts 18 de juny a les 19h, farem el lliurament dels Premis Núvol 2023 amb una celebració col·lectiva plena de música, bona conversa i refrescos al Jardí Romàntic de l’Ateneu Barcelonès. La inscripció és gratuïta, però cal inscriure’s al formulari que trobareu al nostre web.

    I pel que fa als articles més destacats, no deixeu escapar Un revolucionari en el regne de la mentida de Pol Torres. L’autor va assistir a la conferència del periodista Patrick Radden Keefe que inaugurava el Dia Orwell 2024. Radden, que va conversar sobre l’estat de l’ecosistema comunicatiu i la qualitat de l’esfera informativa, va marcar el tret de sortida d’unes jornades de debat i reflexió col·lectiva que s’allargaran fins al 21 de juny al CCCB.

    La periodista especialitzada en ciència i cultura Teresa Bau ens convida al Jazz by the Sea, un cicle de concerts que se celebra al restaurant L’Ultramar de l’Escala i que com diu ella, connecta amb l’essència dels clubs mítics de jazz novaiorquesos, oferint una experiència musical única amb noms de l’escena internacional en un espai privilegiat.

    I de la música passem a la fotografia amb l’article de Jordi Montell Arroyo titulat El fotògraf juganer, on explica que l’Arxiu Nacional inaugura l’exposició Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets, en el marc de la cinquena edició del Festival Lumínic de fotografia de Sant Cugat del Vallès, que es podrà visitar fins al 26 de juliol. El seu comissari, l’escriptor Julià Guillamon, ens explica què trobarem a l'exposició dedicada als joguets.

    També aquesta setmana i en clau política arran de la notícia que Josep Rull és el nou president del Parlament, Joan Burdeus ha escrit L’art de rostir els altres. A més, hem publicat una nova entrega de ‘El que no hem menjat’, la sèrie gastronòmica de Núvol a càrrec de Miquel Bonet que fa servir el menjar com a arma política i que aquest mes té com a propòsit desmuntar, com diu el seu autor, una de les camàndules històriques que més ha dividit la nostra nació valenciana: la fideuada.

    Aquesta setmana, Montserrat Dameson ha escrit L’idil·li és mimètic on reflexiona sobre la dicotomia de l’amor i de com tot pot ser bo i dolent alhora. L’autora ens fa cinc cèntims del tema i sobre com s’ha inspirat.

    Finalment, aquest dimarts 11 de juny, Annie Ernaux, autora francesa premi Nobel 2022 va parlar dels seus orígens i del seu procés d'escriptura a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona en una conversa conduïda per la periodista Anna Guitart. L’escriptora i docent Alba Sabaté va assistir a l’acte, que es va celebrar per arrodonir els 25 anys dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona i n’ha escrit l’article La noia normanda que enyorava el sol. Alba Sabaté explica a l'episodi com viure l’acte. Us recomanem també recuperar l’article que Joan Burdeus publicava en motiu de l’estrena del film Les années Super 8, dirigida per l’escriptora conjuntament amb el seu fill David Ernaux-Briot. L’article es diu La sacralitat del vídeo casolà.

    De cara a dilluns, el lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera rebrà el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Arran d’això, Núvol ofereix en format ebook La fascinació dels noms de lloc, la transcripció d’una conferència inèdita que que l’acadèmic de la llengua va pronunciar el 10 d’octubre del 2006 a Sabadell.

    Show more Show less
    11 mins
  • Collita pròpia #17. El pòdcast de Núvol
    Jun 1 2024

    Aquesta setmana ha estat marcada per la victòria de la Champions del Barça, però també per la polèmica al voltant del l’estrebada que Jaume Collboni va fer quan l’Alèxia Putellas i ell subjectaven la samarreta blaugrana. Davant d’aquest fet, la columnista Marta Pontnou ha escrit l’article Senyoros ocupant espais que no els pertoca.

    Ana González, historiadora de l'art i comissària ens convida a anar a Tarragona a veure a Zoocosis, una exposició fotogràfica que podeu visitar gratuïtament a l’Antic Banc d’Espanya fins al 16 de juny. González diu al Collita pròpia quines imatges l'han impactada més.

    Fa uns dies, Sofia Vilella va parlar amb Maria Sevilla, poeta, investigadora de la literatura i docent perquè acaba de publicar dos títols. Per una banda, No desitjaràs els béns del proïsme un assaig inclòs a la sèrie «Deu manaments» de Fragmenta que qüestiona el mite del creixement il·limitat, i per l’altra, La nit ovípara, un poemari fosc i inquietant publicat a Documents Documenta. Al Colita pròpia ens explica què és el que li va sorprendre més de la trobada amb l’autora.

    No deixeu escapar l’entrevista que Joan Burdeus ha fet a Michel Desmurget, doctor en neurociència i director d’investigació a l’Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França que ha publicat Feu-los llegir amb Edicions 62, un llibre que parla sobre els usos i abusos del digital durant la infància.

    El passat 23 de maig, l'autora nord-americana A. M. Homes, va visitar Barcelona en el marc de l'exposició Subúrbia del CCCB fins al 8 de setembre. Homes va presentar La revelació, novel·la publicada per Angle Editorial on reflexiona sobre el poder, la llibertat i la identitat nord-americana. Albert Pijuan, escriptor finalista del Premi llibreter va moderar l’acte i ha opinat sobre la trobada i el llibre a l’article Trump al subrurbi.

    Aquesta setmana, Gerard Furest, professor de Llengua Catalana a Secundària, publica TV3 al Divan, una radiografia de l’actual programació de l’emissora de TV pública de Catalunya. Al Collita pròpia, Gerard Furest passa per la dutxa escocesa la programació de TV3 i diu un aspecte positiu i un negatiu de l’emissora.

    No deixeu escapar el darrer article de Damià Bardera, Elitisme acadèmic: hipocresia i tabú, on aborda la qüestió de l’elitisme acadèmic. Per altra banda, l'Ofèlia Carbonell publica Eurovisió i xarxes en temps de guerra, on explica com les xarxes socials ens han portat a banalitzar els conflictes, com està passant a Gaza.

    Finalment, acabem amb una recomanació per als més petits, Sirocco i el Regne dels Vents, una pel·lícula de la distribuïdora Pack Màgic que captivarà els més petits i fascinarà els més crescuts. El film narra l’aventura en què s’embarquen les germanes Juliette i Carmen (de quatre i vuit anys respectivament) quan s’aboquen accidentalment en una de les històries que il·lustra la seva tieta, l’Agnès. Agus Izquierdo n’ha fet una resssenya a l’article El tresor després de l’huracà.

    Show more Show less
    11 mins
  • Collita pròpia #16. El pòdcast de Núvol
    May 17 2024

    Aquest dissabte, 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus i des de Núvol us presentem una guia d’exposicions que podeu veure arreu del país.

    Pel que fa als articles de la setmana, Montserrat Dameson ha escrit El cos i l’absurd, on parla de com la mirada dels altres influencia la manera d’entendre el nostre cos.

    Passem al MACBA on s’ha estrenat Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus, una exposició monogràfica que imagina de manera participativa la vida col·lectiva de les ciutats. Pol Torres l’ha visitada i ha escrit Portes obertes a la ciutat de demà.

    Aquesta setmana Joan Burdeus ha publicat La tevetrització dels pòdcasts, on opina sobre el nou programa cultural de 3Cat Nervi, presentat per la periodista cultural Andrea Gumes.

    Anem al Caixa Fòrum ja que fa uns dies va tenir lloc la inauguració del festival En altres paraules, que fins al 30 de maig organitzarà diferents conferències, tallers, espectacles, concerts i vermuts poètics, posant al centre i donant importància a la paraula en totes les seves formes possibles. Inés Martínez hi va assistir i ha escrit De Lucrècia i la nostàlgia.

    No us perdeu tampoc l’últim article de Jaume Forés, Sinceritat caòtica entre pallassos i ganivets, que és la crònica de quinze propostes que es van poder veure a la 28a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Al Collita pròpia destaca alguns dels millors espectacles.

    Us recomanem també l'article de la Indicatiu, Cites: una història d’amor a Barcelona, una sàtira d'una història d'amor entre dos barcelonins.

    En clau política i ecologista, Bernat Romaní ha escrit La Terra és una dictadura i alerta que no són temps per fer trampes al solitari.

    Destaquem també l’entrevista que Arnau Martín ha fet a Jordi Balló i Mercè Oliva, docents de Comunicació Audiovisual a la UPF i autors de La imatge incessant (Anagrama)

    Finalment, agafeu les agendes perquè teniu una cita amb La Nit dels Museus. A part de consultar la revista especial que hem fet, us recomanem llegir Que no faltin els titelles a la Nit dels Museus on Ona Fàbrega destaca el paper de l’Institut del Teatre que participa un any més, a través del Museu de les Arts Escèniques (MAE) amb activitats, de les 18.30 h a la 1 h de la matinada. I ha començat la 27a edició del Festival Barcelona Poesia que se celebrarà fins al 22 de maig. Antònia Vicens ha inaugurat aquest dimecres el festival amb el pregó Llàgrima oli sal, que és una pregària adreçada a la poesia que s’estén per tota la ciutat de Barcelona. I a més, Martí Costa ha fet un recull dels actes més importants del Festival a l’article Un ull a cada nit.

    Show more Show less
    10 mins
  • Collita pròpia 15. El pòdcast de Núvol
    May 3 2024

    3 de maig. Aquesta setmana, el crític de jazz Martí Farré ha publicat Elogi de l’altell del Jazz Man en motiu del Dia Internacional del Jazz (30 d'abril). A l'article homenatja aquest local barceloní que ha hagut de deixar de fer concerts arran de les pressions d'un veí.
    L'agenda política de la setmana ha estat marcada per Pedro Sánchez, que, després de cinc dies de reflexió, aquest dilluns anunciava que continuarà com a president del govern espanyol. Per això, Joan Burdeus ha escrit l’article Perro in love, on comenta l’espectacle televisiu i l’expectativa emocional que hi ha hagut al voltant d’aquest anunci.

    En clau política també, i en motiu de l’actual campanya electoral, Bernat Romaní ha escrit Governs per salvar l’ecosistema. Al Collita Pròpia l’autor ens explica per què el 12 de maig el seu vot respondrà als hàbits ecologistes dels polítics.

    Aquesta setmana també, Montserrat Dameson ha escrit l'Apàtic i a l'episodi ens comenta què hi ha de cert en el seu article.

    No deixeu escapar tampoc l’entrevista que Sofia Vilella ha fet a l’escriptora Kerri Maher, autora de la novel·la A l’altra banda de la línia (Navona), traduïda al català per Lola Fígols. Maher hi explica la història del col·lectiu Jane, un grup de dones que van crear un servei clandestí de salut reproductiva al Chicago de la dècada dels setanta. Hem preguntat a Sofia Vilella què destaca de la trobada amb l’autora.

    En clau lingüística, Maria Cucurull, filòloga i presidenta de Cultura Activa, ha escrit Dia històric per al català, on celebra que el passat 24 d’abril es va aprovar La nova Llei de la llengua pròpia i oficial a Andorra.

    Continuem parlant de llengua amb l’anàlisi que Enric Gomà ha fet dels vídeos que el 3/24 ha fet als diferents candidats polítics. Ja podeu recuperar l'article Com ho xafen els polítics.

    Finalment, treieu l’agenda perquè us recomanem anar al Festival En altres paraules, que se celebrarà entre el 8 i el 30 de maig al Caixa Fòrum i que comptarà amb invitats d’honor com Sebastià Alzamora o Mariana Enríquez. Podeu trobar la programació a l’article de Martí Costa En altres paraules.

    I també, Agus Izquierdo ha fet una guia dels 12 imprescindibles del festival documental Docs Barcelona, que celebra la 27a edició del 2 al 12 de maig i que enguany proposa una programació de 40 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es projectaran al CCCB i als Renoir Floridablanca.

    Show more Show less
    10 mins