Episodios

  • 21. Taknemmelighed med Charlotte Overbeck
    Jul 11 2024

    I dagens episode er der fokus på taknemmelighed.
    I studiet har vi inviteret Sundhedskonsulent Charlotte Overbeck ind til at fortælle mere om det.

    Efterhånden er der god forskning på området, som også bekræfter, at der både er fysiske og psykiske gevinster ved at praktisere taknemmelighed.

    Når vi er positive, sætter vi en række hormoner i gang, som gør os rolige, glade og giver os energi.

    Charlotte kalder det en ”sneboldseffekt”, at når jeg får fokus på det, som er godt i mit liv, ruller den videre i mit indre system både mentalt og fysisk.

    I løbet af episoden får du forskellige forslag til, hvordan du kan praktisere taknemmelighed, og får svar på, om de skal skrives ned, og hvornår på dagen det er bedst.

    Más Menos
    27 m
  • 20. Egenomsorg med Charlotte Overbeck
    Jul 9 2024

    Dagens episode handler om, hvordan vi kan drage omsorg for os selv. Til at gøre os klogere på dette har vi inviteret Sundhedskonsulent Charlotte Overbeck i studiet.

    Hun fortæller om, hvorfor det er vigtigt at have fokus på egenomsorg, så vi har ekstra energi og styrke til håndtere svære perioder i livet og for at kunne nyde livet.

    Du vil høre om The Circle of Influence, hvor man deler sin verden op i rød, gul, grøn, og hvordan man bevidst kan flytte sig.

    Du vil også høre om, at vi har tre forskellige stemmer, som vi kan tale til os selv med: den kritiske, den omsorgsfulde og den triste, og hvad det betyder for os.

    I løbet af podcasten giver Charlotte konkrete forslag til, hvordan du kan praktisere egenomsorg, uden at behøve at søge hjælp udefra.

    Dorte og Tina kommer også med eksempler på, hvordan de praktiserer egenomsorg efter at de har mistet og lever med sorg i hverdagen.

    Más Menos
    31 m
  • UGENS ORD - Vrede
    Jul 7 2024

    Vrede er en følelse, som vi allesammen kender til.

    Vreden er som bølgeskvulp. Det kommer i bølger, og kan vare af kortere eller længere varighed og styrke. Vreden kan være ubehagelig og være tilknyttet skam.

    Hvor lang tid varer vrede? Vælger vi selv at holde fast i vreden?

    Er det ok at være vred over at have mistet et barn?

    Lader vi vreden definere dagen?

    Kan man bruge vreden til noget?

    Det er nogle af de spørgsmål vi kommer omkring i denne episode af ugens ord.

    Hvad tænker du på, når du hører ordet vrede?

    Más Menos
    7 m
  • 19. Sorg og pårørende med Behrad Jafari
    Jul 4 2024

    Hvad skal man som pårørende gøre i de første dage efter et dødsfald?

    Det har vores ven og nabo Behrad Jafari spurgt os om. Oprindeligt var det Behrad og hans kone Winnie, der skabte kontakten i mellem os, og det er vi meget taknemmelige for.

    Behrad har efterspurgt viden om rollen som pårørende. Det handler denne podcast om, set ud fra vores perspektiv.

    Vi forsøger efter bedste evne at svare på Behrads spørgsmål: hvor meget og hvor lidt skal jeg spørge ind til dødsfaldet? Hvor meget kan man tillade sige at spørge ind til? Hvornår er man der for nogen, og hvornår er man påtrængende på en dårlig måde? Hvornår er man en støtte?

    Vi hører også om, hvordan det har været i Behrads familie at opleve dødsfald på unge mennesker to gange inden for kort tid. Hvad sætter det af tanker og spor i deres familie?

    Más Menos
    31 m
  • 18. Martin Kreutzer - sorgen over kronisk sygdom
    Jul 2 2024

    Sorg skal være noget vi taler om.

    Dagens episode omhandler sorg og kritisk sygdom. I studiet har vi Martin Kreutzer, der fortæller om, hvordan det er at få en kronisk sygdom i forbindelse med sin 50 års fødselsdag, og hvordan han lever med det på 2. år.

    Efter mange års følelse af, at kroppen var slidt, og en kobling på, at det var belastningen fra et liv som selvstændig, som var årsagen til det, forsøgte Martin at skrue på adskillelige livsstilsparametre. Det var dog uden succes, så Martin gik til lægen og fik lavet et helbredstjek.

    Det viste sig, at han har en uhelbredelig blodcancer, som han skal behandles for resten af sig liv. En sygdom, som han ikke vil dø af men dø med.

    Han fortæller om, hvordan det er at få en diagnose, og hvordan ens drømme og ambitioner skal revurderes og revideres, samtidig med at han skulle finde fodfæste i sygdommen. Han har hørt om folk, som går ned med stress, ryger ud af arbejdetsmarkedet eller får en depression, når de får en kronisk sygdom. Årsagen er at det er enormt stærke kræfter, der ligger i at få konfronteret med sin egen dødelighed.

    Hør Martin fortælle om, hvordan han tog sit liv op til revision og, hvordan han måtte acceptere at komme i medicinsk behandling. Hør hvilke ting han har ændret i sin hverdag, så han kan leve bedst muligt med sin sygsom.

    Martin fortæller om, at sorgen for ham var tabet af udedødeligheden. Han fortæller om, hvordan han håndterer sorgen, især ved at bruge naturen. Han prioriterer sin mad, er fokuseret på sin søvn og kvaliteten af den. Derfor er der ting, han holder sig fra. Træningen er sat i system, så det giver energi og ikke tager energi. Han har fjernet eksistentiel frygt ved at lave budgetter.

    Som Martin udtaler: "Jeg vil egentligt hellere minde mig selv om, at hvis jeg skal leve det liv, jeg ønsker med den sygdom jeg har, så er der nogle ting, jeg skal være rigtig god til". Derfor har han sat sig selv nogle standarder for sit liv, som han forsøger at overholde.

    Martin fortæller om hvordan omgangskredsen har reageret som sygdommen, og hvordan de har reageret meget forskelligt på det.

    I følge Martin er det vigtigt at turde værer åben om sygsommen og sige til og fra i forhold til, hvornår man har lyst til at tale. Han fortæller om tanker om døden, og hvordan en person sendte ham bogen "Blandt løver", som gjorde stort indtryk. Den minder ham om, at man skal turde leve livet på trods af en kronisk sygdom.

    Lyt med og få hele Martins gribende historie.

    Más Menos
    36 m
  • UGENS ORD - kærlighed med Lonni Ørskov
    Jun 30 2024

    Ugens ord i denne episode trækkes af indretningsarkitekt Lonni Ørskov.

    Hun trækker ordet "kærlighed" ❤️.

    Hun kommer til at mindes præstens ord i forbindelse med, at hun mistede sin far for 15 år siden. Han sagde, at kærlighed og sorg står virkelig tæt sammen. Lonni uddyber sine refleksioner omkring det.

    Dorte taler om at have kærlighed til ting, som er knyttet op i mod en person.

    Tina tænker kærlighed som en følelse, der ikke kan diskuteres og er uden for tid, sted og rum.

    Hør hele afsnittet og reflekter og, hvad du tænker om ordet "kærlighed".

    Más Menos
    6 m
  • 17. Ryd op så du kan dø i morgen - med Lonni Ørskov
    Jun 27 2024

    ”Når alt kommer til alt, så er der jo ingenting vi skal have med herfra. Alt er til låns” er en af de mange tankevækkende sætninger, som du hører i dagens episode. Vores gæst indretningsarkitekt Lonni Ørskov giver tips og ideer til, hvordan du kommer i gang med en oprydningsproces, så dit hjem ikke bliver en last og en byrde at skulle igennem for de efterladte.

    Vi taler om at rydde op generelt, opmagasinering af ting og møbler og fordele ved at have de ting omkring dig, som gør dig glad.

    Lonni Ørskov vejleder dig i, hvordan du kommer i gang med at rydde op, og giver eksempler på oprydningsvaner. Du får også hendes holdning til, hvad man gør hvis man har svært ved at give slip på ting eller fortryder det man har givet videre til andre.

    Denne podcast giver stof til eftertanke og handling og husk "Fordelen ved at have færre møbler er, at det giver plads til at DANSE". Citat Lonni Ørskov.

    Du kan finde mere om Lonni Ørskov på https://lonnioerskov.dk/

    Más Menos
    33 m
  • 16. Sorg og oprydning - med indretningsarkitekt Lonni Ørskov
    Jun 25 2024

    ”Jeg har lært, at det er vigtigt at rydde op mens man er her. Det er en frygtelig opgave at give videre til andre” fortæller Lonni Ørskov, som i denne episode deler ud af både personlige og professionelle erfaringer.

    Vores gæst Lonni Ørskov er indretningsarkitekt med eget firma, og har selv været igennem flere oprydninger efter dødsfald.

    Sorg og oprydning kan opstå både i forbindelse med en flytning, en skilsmisse eller et dødsfald. Det kan også være, at man er døende og er frustreret over, at man ikke fik det gjort eller ikke har kræfterne til det.

    Vi taler om ting, billeder, minder som kan aktivere vores følelser og vigtigheden i at rydde op i sit eget tempo.

    Du får også tips til, hvordan du rydder op og giver ting videre. Forslag til hvordan du håndterer ting, du arver, hvordan du får det værdi-vurderet, og hvordan du kan integrere arvestykker i dit hjem.

    Du får også konkrete råd til, hvordan du udfylder tomrummet efter fx en skilsmisse eller deler genstande, som I er flere som ønsker at få.

    Det er en podcast, som giver muligheder for at komme i gang med at se sit hjem igennem.

    Du kan læse mere om Lonni på https://lonnioerskov.dk/

    Más Menos
    36 m